Konačno ispravljena nepravda

Uredbom Vlade o uvjetima otkupa kuća ili stanova u državnom vlasništvu u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, kojom se otkup omogućuje svim korisnicima stambenog zbrinjavanja prema Zakonu o područjima od posebne državne skrbi i bivšim nositeljima stanarskog prava koji su stekli status zaštićenog najmoprimca u stanovima u državnom vlasništvu, kompletiran je pravni okvir otkupa stanova za bivše nositelje stanarskog prava u Hrvatskoj.

U dvjema najistočnijim županijama, odnosno na bivšem području UNTAES-a, ima oko 6.000 stanova i kuća, od kojih bi po procjenama Vlade do 2013. trebalo biti okupljeno do 2.800, a u ostalima bi stanari zadržali status najmoprimaca. Bivši nositelji stanarskog prava po automatizmu će dobiti rješenje o zaštićenom najmoprimcu, na temelju čega imaju godinu dana da se odluče hoće li plaćati najam, stan isplatiti odjednom ili uzeti kredit za kupnju.

Posebni uvjeti za Vukovar

Za vicepremijera Slobodana Uzelca to je očekivani rezultat inicijative da se ispravi nepravda počinjena ljudima koji su cijelo vrijeme – prije, tokom i nakon rata – živjeli u stanovima u kojima su imali stanarsko pravo i koje, ne svojom krivnjom, nisu mogli otkupiti. Naime, stanarsko pravo u Hrvatskoj, a s tim i mogućnost otkupa stanova, ukinuto je 1996, a mještani Vukovara i drugih mjesta na bivšem UNTAES-ovom području, bez obzira na nacionalnost, u hrvatski su državnopravni sistem do kraja integrirani tek 1998.

Za razliku od drugih područja, za Vukovar je uvažen prijedlog SDSS-a da se građanima koje ondje žive veličina stana ne dovodi u vezu i ne računa po broju članova porodice. Nažalost, i ta uredba omogućuje otkup stana samo ako nitko od članova porodice nema drugu imovinu u vlasništvu u Hrvatskoj. I ovdje je osnovica za utvrđivanje prodajne cijene kuće ili stana etalonska cijena utvrđena Zakonom o društveno poticanoj stanogradnji, a ona sada  iznosi oko 700 eura po četvornom metru i umanjuje se ovisno o stanju nekretnine: do 33 posto za stan stariji od 25 godina ili 50 posto za trenutačno neuseljivu kuću. Popust za vlastita ulaganja iznosi do 20 posto, a na PPDS-u, ovisno o grupi općina i gradova, od 20 do 50 posto. Omogućuje se i plaćanje odjednom, za što se odobrava 50 posto popusta, kao i obročna otplata na rok ne dulji od 25 godina.

Djelomično zadovoljstvo

Računica pokazuje da bi se za stan od 60 kvadrata u Vukovaru trebalo platiti 10.500 eura, odnosno 175 eura po kvadratu. Na cijenu utječe i to što se nude obnovljeni stanovi, za razliku od onih ranije otkupljenih, u koje nitko nije ulagao.

Donošenje odluke pozdravio je i SDSS, koji se godinama bori za ostvarenje ovog prava.

– Iako nismo u potpunosti zadovoljni uredbom, ona dobrim delom sadržava ono što smo u pregovorima s Vladom tražili – kaže predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

U SDSS-u su izračunali da će najamnina biti oko 2,40 kuna po kvadratu, a rata za stan čiji bi kvadrat stajao između 140 i 175 eura, u prosjeku bi bila oko 300 kuna. Povoljno je i to što je prihvaćen zahtjev SDSS-a da kamata na kredit ne bude četiri nego svega dva posto, a pod  garanciju bi išao stan koji se otkupljuje. Dobra je promjena, rekao je Stanimirović, što je usvojen prijedlog SDSS-a da bivši nositelji stanarskog prava mogu stan odmah po otkupu i uknjižbi iznajmljivati ili prodavati, odnosno s njim slobodno raspolagati, bez čekanja da prođe deset godina, kao što je ranije bilo predviđeno.

I u SDSS-u i u SNV-u ističu da su uredbom o uvjetovanju imovinom u Hrvatskoj Srbi u lošijem položaju od doseljenih Hrvata iz BIH, koje nitko ne kontrolira imaju li neki obnovljeni ili useljivi stan ili kuću. No, to nije problem samo Vukovara, pa će se ići na izmjenu takvog zakona. Druga tema u pregovorima Vlade i predstavnika Srba bila bi smanjenje cijene kvadrata stanova i kuća u otkupu, ne samo na PPDS-u nego i izvan njega, te utvrđivanje novog roka za bivše nositelje stanarskog prava izvan PPDS-a (na PPDS-u rokova nema), koji nisu podnijeli zahtjeve do 2005. Određivanje novog roka, ističu u SNV-u i SDSS-u, bio bi značajan korak pred donatorsku konferenciju o izbjeglicama i povratku, što bi se trebala održati sredinom ove godine.


Otkup stanova nekad i sad

Paradoksalno, ali bivši nositelji stanarskog prava i u velikim gradovima sada stan mogu otkupiti uz manja izdvajanja nego devedesetih. Do kraja 2004. u Hrvatskoj je prodan 317.831 stan na kojem je postojalo stanarsko pravo: na rate 197.852 stana, a uz plaćanje odjednom 116.305 stanova. Besplatno su dana 3.674 stana.

Po cijeni od 20. aprila 1993, stan od 60 kvadrata u prvoj zoni, star 20 godina i uz 20 godina radnog staža kupca te uz dodatnih 30 posto popusta za devizno plaćanje, stajao je u prosjeku 11.206 tadašnjih DEM, a isti takav u četvrtoj zoni do 8.541 DEM. Uz tadašnju prosječnu plaću od 138 DEM, trebalo je od 62 do 81 plaće za otkup. U augustu prošle godine, prosječna plaća iznosila je 5.391 kunu, što je sada 727 eura. Cijena 60 kvadrata 20 godina starog stana u Zagrebu, uz popust od 15 posto za isplatu odjednom, iznosila je 213.980 kuna u augustu ili 28.877 eura sada, za što treba oko 40 prosječnih plaća.