Korak ispred kriminala

Obitelj u “Mercedesovu” kombi-vozilu nizozemskih registracijskih oznaka, koja se polovicom kolovoza prošle godine našla na graničnom prijelazu Bajakovo što dijeli Hrvatsku od Srbije, ni po čemu se nije razlikovala od drugih putnika tog ljetnog dana. Supružnici turskog podrijetla s troje djece vraćali su se s odmora iz svoje domovine u Nizozemsku, no u tzv. džambo vrećama u gepeku imali su neobičnu prtljagu – pakete u kojima je bilo 88 kilograma i 690 grama heroina! Droga je, najvjerojatnije, bila namijenjena tržištu zapadne Europe i na ulici bi vrijedila gotovo četiri milijuna eura. Bila je to najveća zapljena heroina na Bajakovu.

Upravo zbog takvih, a riječ je o kriminalcima različitih profila i švercerima doslovno svega i svačega, na graničnom prijelazu Bajakovo – Batrovci, jednom od najvećih u Hrvatskoj i sasvim sigurno najvećem u Srbiji, uspostavljena je zajednička kontakt-služba hrvatske i srpske policije koja će uskoro početi raditi non-stop, puna 24 sata. Ukupno će četiri tima, u kojima će biti po jedan pripadnik hrvatske i jedan srpske policije, raditi u zajedničkoj prostoriji, razmjenjivati informacije i biti most suradnje dviju država i na policijskom planu.

Dnevno oko 6.000 vozila

Granična se rampa na tom “mostu”, lociranom na autocesti koja od Zagreba preko Slavonskog Broda i Lipovca vodi do Beograda i dalje na jug, dnevno podigne najmanje 6.000 puta. Isto toliko vozila prijeđe preko jednog od najfrekventnijih graničnih prijelaza u Hrvatskoj, a u njima više od 18.000 putnika. Među njima su svakako i oni, poput nizozemskog državljanina turskog podrijetla, koji ne prelaze granicu samo putovanja radi, nego i iz posve drugačijih razloga. Doduše, nisu samo stranci ti koji krše zakon na nekadašnjoj Autocesti bratstva i jedinstva, nego su to i kriminalci iz svih bivših jugoslavenskih republika, ponajviše iz Hrvatske i Srbije. Za njih granica nema.

– Nekada je postojalo bratstvo i jedinstvo naroda bivše države. Ono se do danas zadržalo na području organiziranog kriminala – upozorio je krajem prosinca, kad je i oformljena kontaktna služba, srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Upravo će njima, koji su doslovno shvatili Titove poruke i još “čuvaju bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, službenici dviju policija pokušati uzvratiti jedinstvom u nadzoru državne granice, sprečavanju nezakonitih migracija, suzbijanju prekograničnoga kriminala, osiguranju javnog reda, kao i provedbi procesa predaje i prihvata osoba čiji je ulazak i boravak u jednoj od država nezakonit. Doduše, četiri ekipe kontakt-službe bit će i svojevrsna potpora Interpolu, jer će se preko zajedničkog ureda, lociranog na prijelazu Bajakovo, znatno brže razmjenjivati informacije o svim sumnjivim osobama i pojavama. Optimisti čak najavljuju kako će prijelaz Bajakovo – Batrovci postati najsigurnijim dijelom hrvatske granice, što posebno dobiva na težini zbog predstojećeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju i širenja šengenskog režima.

U zajedničkoj kontaktnoj službi bit će angažirani najbolji službenici širokog spektra znanja u policijskim poslovima, a posebice s velikim iskustvom na suzbijanju organiziranoga kriminala i nadzoru državne granice. Surađivali su policajci s dvije strane granice i dosad, bili su u stalnom telefonskom kontaktu i jednom mjesečno održavali susrete. Primarni cilj im je bio što učinkovitiji posao suzbijanja krijumčarenja ljudi, vozila, cigareta, droga i na tome će raditi još intenzivnije i ubuduće.

Pohvale Interpola

– Ako smo dosad bili korak ili dva iza razine organiziranosti kriminalaca u regiji, došlo je vrijeme da budemo korak ispred njih. Kvalitetnom i iskrenom suradnjom možemo suzbiti zlo organiziranoga kriminaliteta, a sve na korist građana Hrvatske i Srbije – poručuje hrvatski ministar policije Tomislav Karamarko.

Čelnici obje policije s ponosom ukazuju na izvrsnu suradnju za koju su dobili pohvale i iz Interpola, odnosno Europske unije, iz kojih tvrde kako hrvatski i srpski policajci ostvaruju najbolju suradnju u cijeloj Europi.

– Naše dvije policije surađivale su i kad politički odnosi dviju država nisu bili na zavidnom nivou – hvali se Dačić.

Na tom tragu, iz hrvatskog MUP-a podsjećaju kako je još prije dvije godine u Rijeci potpisan Sporazum o policijskoj suradnji dviju država, kao pravni okvir za suradnju koja je na terenu itekako postojala. Potom je u Zagrebu, rujna prošle godine, uspostavljen video-link između hrvatske i srpske policije, kao sigurna veza preko koje je olakšana svakodnevna komunikacija i razmjena ključnih informacija operativnih timova na terenu. Zajednička kontaktna služba na najfrekventnijem hrvatskom-srpskom graničnom prijelazu samo će tu komunikaciju i razmjenu informacija dodatno pospješiti.

Na kraju, osmero policajaca – četvero Hrvata i isto toliko Srba – bit će svojevrsna prethodnica uspostavljanju Regionalnog centra za borbu protiv organiziranoga kriminaliteta, koji će biti policijski odgovor na sve vrste kriminala koji ne poznaju granice i nacionalnosti.

Šverca se sve i svašta

Šverca se droga, novac, cigarete, tablete, životinje, ljudi… Policijski podaci govore kako godišnje preko graničnog prijelaza Bajakovo – Batrovci prijeđe oko sedam milijuna putnika u više od dva milijuna vozila. Uz rekordnu zapljenu heroina, odnosno 89,7 kilograma koliko je prenosio Turčin s nizozemskom putovnicom, pamte se i neke prijašnje akcije. Šverca se gotovo sve, pa je u veljači prošle godine “pao” Talijan s pola milijuna eura u kutiji za cipele, a četvorica Libanonaca godinu ranije, prešavši prethodno tri države i šest graničnih prijelaza, pokušali su prokrijumčariti 96 kilograma hašiša za koji se nije moglo ni procijeniti koliko bi koštao na tržištu. Pokušavaju se prošvercati cigarete, tablete, zaštićene životinje, ptice i ponekad zmije, a nerijetko i ljudi.