Odbačena krivična prijava protiv SNV-a

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zagrebu odbacilo je krivične prijave protiv čelnih ljudi Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca i Aleksandra Miloševića te Rade Dragojevića zbog kaznenog djela prijevare i nesavjesnog rada u službi, utvrdivši da nema osnovane sumnje da su prijavljene odgovorne osobe jednog udruženja počinile krivična djela za koja su prijavljene, niti neko drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Iz nalaza sudskog vještaka za knjigovodstvo i financije i iz zapisnika Sektora proračunskog nadzora Ministarstva financija, proizlazi da iznos od 2.190.000 kuna nije “fantomski nestao”, kako je to navedeno u krivičnoj prijavi, jer se u inkriminirano vrijeme novac nalazio na žiro-računu, ističu u ODO-u. Vještačenje je također pokazalo da je SNV dokumentirao sve rashode, da su prikazani prihodi i rashodi u ukupnom iznosu u skladu sa stvarnim prihodima i rashodima, iz čega se zaključuje da su sva doznačena sredstva namjenski utrošena i da nisu protupravno prisvojena od bilo koje fizičke ili pravne osobe.

Krivičnu prijavu podnijeli su manjinski aktivisti Nenad Vlahović iz Garešnice, Nikola Sužnjević iz Gline i Staniša Žarković iz Virovitice.

“Cijelo vrijeme prljave kampanje protiv SNV-a, koju vode politički gubitnici i osobe neostvarenih ambicija iz raznih struktura, Vijeće je upozoravalo da se radi o lažima i zlonamjernom iskrivljavanju stvarnih činjenica. U želji da se SNV prikaže u lošem svjetlu i da javnost stekne negativnu sliku o Vijeću i njegovom rukovodstvu, nisu birana sredstva, a začuđuje i koliko je medijskog prostora posvećeno neutemeljenim optužbama”, ističe se u saopćenju SNV-a koje potpisuje predsjednik Milorad Pupovac, i dodaje da će “u cilju sprečavanja daljih neistina SNV poduzeti potrebne pravne korake da učesnici kampanje odgovaraju za širenje neistina i kleveta”.

Potpredsjednik SNV-a Aleksandar Milošević najavio je postupak traženja odštete i krivične odgovornosti za zloupotrebu krivične prijave. N. Jovanović