Šaraf u mašini svjetskog mira

Ispraćaju vojnika u Kasarni “Milorad Šaranović” u Danilovgradu prisustvovali su članovi Vlade Crne Gore, vojni vrh, predstavnici stranih armija te porodice i prijatelji vojnika koji odlaze u Avganistan. Grupa od 36 vojnika i oficira trebalo bi da krajem mjeseca zamijeni drugi kontingent, a u misiji će, kao i njihovi prethodnici, ostati pola godine.

– Uvjerio sam se da ste u potpunosti spremni da profesionalno izvršite predstojeće zadatke i dostojanstveno predstavite svoju državu i njene vrijednosti, ali i Vojsku kojoj pripadate. Na taj ćete način pomoći da misije, posebno ISAF, budu uspješne i da se okončaju u što skorijem roku. Stabilan i bezbjedan Avganistan znači manju prijetnju terorizma, a sigurna somalijska obala bezbjedniju plovidbu i našim moreplovcima – kazao je crnogorski premijer Igor Lukšić. Dodao je da “rizik misije u Avganistanu nije mali”, ali da će Vlada Crne Gore stalno procjenjivati situaciju i u skladu sa time preduzimati mjere da se opasnost po njih smanji.

Ponos zbog uniforme

Uprkos ohrabrenjima nadležnih, nikome od rodbine i prijatelja, prisutnih tokom ispraćaja crnogorskih vojnika, nije bilo svejedno. Međutim, činjenicu da idu u možda najnestabilniji dio svijeta, sami vojnici vide kao redovnu obavezu. Motiv odlaska vojnika u Avganistan u javnosti uglavnom tumače kao materijalni interes, ali poručnik Dane Marković tvrdi da su materijalni razlozi pri dnu ljestvice motiva.

– Znam da mnogi od vas misle da se radi samo o materijalnim razlozima. Da ste upoznali bilo kojeg od vojnika na način kako sam ih ja upoznao, vidjeli biste da su im materijalni razlozi četvrti ili peti na listi glavnih motiva. Ima tu želje za dokazivanjem i napredovanjem u službi, ima tu i ponosa zbog uniforme koja se nosi – objašnjava Marković.

Prihvatanjem učešća u mirovnim misijama, Crna Gora navodno dokazuje spremnost države i Vojske za suočavanje s najvećim izazovima i zadacima, a time se šalje poruka da je

zemlja pouzdan partner u sistemu kolektivne bezbjednosti.

Vojnici rasuti po svijetu

– Poštujte tradiciju, vjerska opredjeljenja i kulturu zemlje u kojoj izvršavate zadatke, vodeći računa o ličnoj i zajedničkoj bezbjednosti. Zahtijevam da budete svjesni i odgovorni u izvršenju dodijeljenih zadataka – poručio je vojnicima načelnik Generalštaba Dragan Samardžić.

Komandant trećeg kontingenta, major Zoran Vukadinović, koji će predvoditi crnogorske misionare, objasnio je da su se pripadnici Vojske Crne Gore u proteklih šest mjeseci intenzivno obučavali i pripremali, kako bi profesionalno i odgovorno izvršili predstojeće zadatke u misijama ISAF u Avganistanu i mirovnoj operaciji Atalanta u Somaliji.

Vojska Crne Gore počela je s upućivanjem svojih jedinica u Avganistan prije godinu dana. Vojnici su raspoređeni na obezbjeđivanju vojne baze na sjeveru te zemlje i služe zajedno s Mađarima i Nijemcima. Pored Avganistana, Vojska Crne Gore ima svoje pripadnike i u mirovnim misijama u Somaliji i Liberiji, gdje su dvojica vojnika, po jedan na italijanskom i grčkom brodu, koji pomažu u borbi s pomorskim piratima.