SDSS-u 5 vijećnika, SDP-u 11

Na prijevremenim izborima za 25 članova Gradskog vijeća Vukovara, održanim prve nedjelje u februaru, najviše mandata (11) osvojila je koalicija SDP-HNS, koalicija HDZ-HSS osvojila je sedam mandata, SDSS četiri mjesta, a HSP dr. Ante Starčević tri vijećnička mjesta. Birači, njih 11.358 od ukupno 32.711 na biračkom popisu, mogli su birati između 16 stranačkih i nezavisnih lista. Kako Srbi moraju imati devet vijećnika, preostalih pet uzima se s lista stranaka koje su prešle prag, pa će tako dvije koalicije imati po dva, a SDSS jednog dodatnog vijećnika.

– Zadovoljni smo izbornim rezultatom s obzirom na to da smo od prošlih lokalnih izbora sa 1.034 glasa podršku digli na preko 1.800 glasova – rekao je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, ističući da se obistinilo predviđanje da će male srpske stranke i nezavisne liste doživjeti debakl i da će sa stotinjak glasova biti daleko ispod praga, ali su SDSS-u pritom oduzele jedan mandat.

Mnogi politički analitičari smatraju da su izbori u Vukovaru bili svojevrsna proba za izbore za Sabor krajem godine. Stanimirović se slaže s njima.

– Dobar rezultat SDP je ostvario podjelom božićnica penzionerima, a HSP dr. Ante Starčević braniteljskim mitinzima i najavama ukidanja abolicije meni i drugim Srbima. Mi smo dobar rezultat od pet mjesta ostvarili nuđenjem konkretnih rješenja, prije svega oko otkupa stanova i isplate penzija iz 90-ih, dok je HDZ prošao loše jer neka ključna obećanja  nije ispunio – ocjenjuje Stanimirović.

Kampanju je okarakterizirao kao rat plakatima i ćiriličnim grafitima što su osvanuli na dan izbora, kojima su se vrijeđali on i SDSS, a Srbi pozivali da svoj glas daju jednoj od srpskih lista.

– Umesto u političkoj areni, svoju snagu i moć neki od naših sunarodnika iskazuju na fasadama. Osim što time sramote sebe, oštećuju tuđe vlasništvo – rekao je predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, koji je također izrazio zadovoljstvo rezultatima izbora.

Slijede pregovori o konstituiranju vlasti koja se, osim ako netko ne inzistira na suradnji s pravašima, ne može formirati bez SDSS-a.