Veliki pitalac

HRVATSKA UŽIVO

Iz emisije je u četvrtak izbačen prilog Matije Vukšića o Mudrinićevom stanu. Kao službeni razlog, televizija navodi neprofesionalnost. Tu su sigurno u pravu. No dok oni misle da je neprofesionalan bio novinar, čovjek bi mogao na neviđeno zaprisegnuti da je prilog bio odličan, čim su ga izbacili, i da su neprofesionalci, prema običaju, bili Odgovorni Drugovi. Poznajem pjesmu, poznajem tekst / znadem autorsku gospodu / oni potajno piju vino, a javno propovijedaju vodu, kaže Heinrich Heine.

Matija Vukšić tri je klase bolji od svih svojih urednika na HTV-u i pravo je čudo da ga već nisu torpedirali na Novu TV, što bi nakon egzodusa Prosinečkog i Bage bila jedna od spektakularnijih operacija jačanja protivnika viđenih na našem tlu. Neka, budu već.

PRIOPĆENJE DOROTEE LAZANIN

Dorotea Lazanin Jelenc poručila nam je da će se “HRT i nadalje u svom radu držati kriterija izvrsnosti i stručnosti i neće dopustiti drugim medijima da se bave uređivanjem njezinih emisija”. Bravo. Izvrsnost, stručnost i autonomija, to su te vrijednosti zbog kojih obožavamo HRT.

BAGIN INTERVJU S PREMIJERKOM

Mislav Bago napravio je intervju s premijerkom Jadrankom Kosor. Rekla je da u predizbornoj kampanji više neće biti floskula. Dodala je da će to biti prvi izbori na kojima će HDZ govoriti o sasvim konkretnim stvarima. “Politikom se ne mogu baviti ljudi koji su stalno nečim šokirani”, objasnila je odgovarajući na pitanje je li bila šokirana razmjerima korupcije, tj. onim što je godinama gledala širom zatvorenih očiju. Odgovor je, mora se priznati, duhovit.

To je rečeno u tom intervjuu, a ono što je prešućeno nije manje interesantno. Recimo, nije rečeno – valjda je to bilo zabranjeno pitanje – zašto Ona nikada ne izgovara Njegovo ime, kao ni kakva je zapažanja imala o Njemu kao Njegova višegodišnja desna ruka. A što vrijeme više prolazi, Sanader je to zanimljiviji. Šareniji je od Leonarda Zeliga. On je za Bernarda Jurlinu Bernardo Jurlina! Predragu Matvejeviću pohvalio se osamdesetih da je ljevičar; “Svaka čast, vaš stric bio je pravi čovjek i veliki Hrvat”, rekao je Jorgeu Juri Francetiću, sinovcu Jure Francetića; Miloradu Pupovcu rekao je “Hristos se rodi”; Mladenu Bajiću “Eto mene odmah, samo što nisam”; a njemačkim aerodromskim službenicima “Bitte eine Flügkarte nach New York”.

I o tako šarenom tipu, sir Oliveru hrvatske politike, eto, ne čusmo od prve svjedokinje ni riječi. Sanader nikada nikome nije polagao račune. Jadranka Kosor boji se novinara. Je li takav kontrolirani intervju uopće intervju, ako javnost ne može doznati ono što je zanima? “Stupanj sklonosti apsolutnoj vladavini razmjeran je preziru spram vlastite zemlje”, rekao je Alexis de Tocqueville. Gledajući Ivu Sanadera i Jadranku Kosor, bogami teško da je pogriješio.

SANADER U ĆELIJI

Dok normalni robijaši na zidovima drže gole ženske ili postere Elija Piska, Ivo Sanader drži sliku neke dalmatinske uvale. Uhvatilo ga domotužje, bit će. Smršavio je desetak kila, proširili mu se zalisci i nazolabijalne brazde, načisto čovjek propao u toj Europi. A dok je ovdje bio premjer, ministrice su ga navodno šminkale i stavljale mu puder ne lijepo lice. Eto, nije li to dokaz da su u Vladi bile moderne kozmetičke promjene?
DNEVNIK NOVE TV

Barbara Štrbac istražila je na kojim se hrvatskim skijalištima može skijati. Žena si je dala truda, obišla nekoliko njih i našla jedno koje radi, a na njemu još i nekog Rusa. Zanimljiva reportaža na ne osobito inspirativnu temu. Sve se može kad se hoće!

DNEVNIK 3 SINIŠE KOVAČIĆA

Nakon što je prošlog tjedna kao mogućeg atentatora na Ivu Josipovića označio duh Udbe, Siniša Kovačić je, uz poslovično sugestivan rad obrva (u kombinaciji s radom usana koji jasno pokazuje koju emociju trebamo proživjeti dok on čita vijest), krenuo u novi obračun s duhovima prošlosti. Najprije je (bilo je to u četvrtak) pozvao načelnika uprave kriminalističke policije Vitomira Bijelića koji mu je obećao kako će već ove godine, ni 20 godina otkako HDZ i njegova policija drže vlast, uhapsiti i pred narodni sud izvesti bar jednog krivca za partizanske zulume, a onda usput dokačio i jednog, prema prisavskim kriterijima, živog komunističkog zloduha – Ratka Čačića. Koji još nije pod istragom, ali se prema njemu, kako bi to rekao Ivica Kirin, “izvidi i sumnje rade”.

Elem, čim se počnu otkapati masovne grobnice, znak je da dolaze izbori. Sramotno je, zapanjujuće, užasavajuće i zastrašujuće gledati kako oni koji se nazivaju “političkom elitom” ove zemlje uvijek ustrajno rade od građana budale, plašeći ih pred izbore vazda istim avetinjama i otkapajući kosti žrtava samo zato da bi napunili biračke kutije. Srbi su tako počeli s Lazarom, a završili na traktorima. Doista, malo tko prezire tako svoj narod kao nacionalisti. Hajde baš da vidimo hoćemo li ove godine dočekati i tog partizanskog jazavca pred sudom.

ŠPRAJCOV DNEVNIK

Dobro došli u pola osam, kaže Zoran Šprajc. Doviđenja, najgledanijih petnaest minuta. Razvalili ih Hloverka i njen pokusni kunić, a rade li to kao dio neke urote kojom javni servis prepušta tržište komercijalnim televizijama, nije jasno, ali objektivno vodi tome.