Balkan prolaz

NEZAVISNOST

Bosna i Hercegovina je 1. mart, dan koji se samo u Federaciji BiH slavi kao Dan nezavisnosti, dočekala bez vlasti, sa jednim umornim visokim predstavnikom u Sarajevu i drugim spremnim u Bruxellesu. Na izlasku iz jedne krize – a to su najavili stranački lideri nakon skoro pet mjeseci postizbornog bezvlašća – Bosna i Hercegovina se sprema u drugu krizu, ustavnu.

Prije devetnaest godina, 1. marta 1992, građani Bosne i Hercegovine odgovarali su na referendumsko pitanje koje je glasilo: “Da li ste za suverenu, nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine, muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda?” Na referendum je izašlo 63,7 posto građana, a 92,7 posto onih koji su izašli glasali su za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Referendum je održan na cijelom teritoriju BiH, ali bosanski Srbi uglavnom su ga bojkotirali. I danas su brojna sporenja o karakteru nezavisnosti BiH, a vlasti Republike Srpske nikada nisu prihvatile ovaj dan kao svoj praznik.

ZAVISNOST

Član Helsinškog komiteta za ljudska prava Bosne i Hercegovine Almir Terzić pozvao je poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Mustafu Cerića da ne prihvati donaciju koju je libijski vođa Moamer el Gadafi namijenio za izgradnju upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu. Terzić, koji je i član Transparency Internationala BiH, posebno je apelirao na Cerića da upravnu zgradu ne nazove vakufom (zadužbinom) Moamera el Gadafija. Nekome ko je na čelu režima koji vrši teror nad vlastitim narodom, nije mjesto među dobročiniteljima, poručio je Terzić.

Mega-građevina u sarajevskom naselju Kovači, u Starom Gradu, koju u Rijasetu Islamske zajednice tepajući nazivaju Upravnom zgradom, objavljeno je prije pola godine, zvanično će nositi ime libijskog vođe, pukovnika i sultana, koji je na sebe preuzeo obavezu finansiranja dovršetka radova na reisovoj rezidenciji u vrijednosti od šest miliona eura. Rijaset Islamske zajednice BiH, čiji je šef Mustafa Cerić samo sedam dana prije izbijanja nemira u Libiji posjetio Gadafija, nije komentirao pismo iz Helsinškog komiteta.

POSLJEDICE

Posljedice nemira u Libiji na bosanskohercegovačku privredu prema nekim ocjenama već se mogu mjeriti milijardama eura. Ove procjene na gubicima zasnivaju se na katastrofičnom scenariju da će svi radovi biti zaustavljeni i da do prestanka krize u Libiji neće doći. Najviše su oštećene kompanije MIMS, Energoinvest i Širbegović. Faruk Širbegović, direktor Širbegović grupe, potražuje čak sedam miliona eura, od čega preko 400.000 eura samo na osnovu plaća radnicima. Federalna TV je objavila da je neposredno pred početak sukoba u Libiji vlasnik MIMS-a Mujo Selimović prodao jedan dio fabrike sokova u Jaffari, ali da mu novac još nije prebačen na račun. Prema navodima FTV-a, Selimović je prodao za sada nepoznat postotak svoje kompanije koja je na početku imala vrijednost od 15 miliona maraka (oko 7,5 miliona eura).

Vlasnik MIMS Grupacije (p)ostao je nedostupan za medije, dok iz medija u njegovom vlasništvu ne prestaje višednevna kampanja dokazivanja da stanje u Libiji nije tako dramatično i da strani mediji lažu i preuveličavaju, jer “podliježu uticaju različitih medija koji ne žele dobro ne samo Libiji i libijskom narodu već ne žele ni dobre odnose između ove dvije zemlje”. Zato sarajevsko “Oslobođenje”, list godine u svijetu 1992, a danas vlasništvo Selimovića, u izdanju od četvrtka sa naslovne stranice poručuje: “Tripoli živi mirno i slavi Gadafija”. Za to vrijeme se nastavlja evakuacija građana BiH iz Libije. Prema posljednjim podacima, još 260 osoba čeka na evakuaciju. Preko osam stotina građana BiH prijavilo se za evakuaciju iz zapaljene Libije.

ANTISEMITIZAM

Savez jevrejskih opština Srbije tužit će televiziju Pink zbog antisemitizma i govora mržnje izraženog tokom prikazivanja emisije “Dvor” 24. februara, saopćio je predsjednik Saveza Aleksandar Nećak. U još jednom u nizu bizarnih reality programa dvoje, hm, “interpretatora” narodne muzike – Miloš Bojanić i Maja Nikolić – dali su sebi oduška u rijetko viđenom napadu antisemitizma. U prepirci sa drugim učesnicima programa, Bojanić je rekao: “Mi ne možemo voleti Jevreje koji su nas bombardovali, koji su nam poslali uranijum, rakove i čuda”, dok je Maja Nikolić ponavljala: “Ne volim Jevreje.”

Predsjednik Saveza jevrejskih opština Srbije rekao je da Savez neće tužiti lično aktere incidenta, već televiziju koja “sa nacionalnom frekvencijom nije smela to dopustiti”. “Nećemo voditi bilo kakve razgovore sa nekim ko ne zna ni svoju, a kamoli američku istoriju, već ćemo tužiti televiziju Pink. Ne možemo biti zadovoljni time što je neko izbačen iz daljeg učestvovanja u rijaliti programu tek kada su nadležni reagovali”, rekao je Nećak za “Politiku,” dodajući da je i Republička radiodifuzna agencija reagirala tek po predstavci koju je ovaj savez uputio. “U poslednje vreme svedoci smo porasta antisemitskih incidenata u Srbiji, a poslednji u nizu je ujedno i najvidljiviji. Ova činjenica izaziva zabrinutost i zahteva punu pažnju relevantnih državnih organa”, saopćio je ambasador Izraela u Srbiji Arthur Cole.

TRAJKOVSKI

Navršilo se sedam godina od smrti predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, koji je sa još osam članova makedonske delegacije poginuo u avionskoj nesreći 26. februara 2004. nedaleko od Mostara. Njegov brat blizanac Aleksandar i danas tvrdi da se ne radi o nesreći, već o atentatu. Aleksandar Trajkovski, koji živi u Strumici, nije rekao ko je priželjkivao smrt njegovog brata. Ovo nije prvi put da neko izrazi sumnje da se u slučaju pogibije Borisa Trajkovskog radi o atentatu. Švicarski poslanik Andreas Gross još je prošle godine izjavio da postoje novi dokazi koji ukazuju na to da je bivši makedonski predsjednik Trajkovski ubijen, ali da o njima još ne može govoriti. Gross je tvrdio da ima dokaze da se avion nije srušio zbog greške pilota i loših vremenskih uslova, iako su tužilaštva i u Skoplju i u Sarajevu zvanično zatvorila slučaj kao avionsku nesreću.