Homofobija na najvišem nivou

U emisiji “Oči u oči” televizije Montena ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore  Ferhat Dinoša izjavio je da je Crna Gora manja sredina u kojoj se, pogotovo u Podgorici, svi znaju, pa se plaši da bi nakon Parade ponosa bilo posljedica koje bi duže trajale te da iz tih razloga ne vidi zašto bi se ulazilo u to: LGBT aktivistima poručuje da pokušaju naći druge načine ostvarivanja prava, putem konkretnih projekata, koji ne bi izazivali reakciju, nego bi išli postupno. Priznao je da je u posljednje vrijeme podrobnije proučavao fenomen LGBT  orijentacije.

– Kod ovog pitanja ja sam u međuvremenu, apsolutno nastojeći da ne uzmem na dušu nikoga, dolazio do razgovora iz kojih mi je sugerisano i rečeno da oni faktički moraju to da budu. LGBT osoba mora to da bude. Nije iz nikakvog luksuza što on hoće sebi da priušti i taj neki osjećaj – kazao je ministar.

Đe će čija duša

Rekao je i to da neće zbog bilo koga da atakuje “na većinski moralni kôd u ovoj državi”, ali da neće ni da presuđuje nikome, jer ne zna “đe će njihova duša i đe će moja duša”.

Na sjednici skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, koja je održana ovog mjeseca, Dinoša je iznio informacije o položaju LGBT populacije u Crnoj Gori. Ministar se tada nije složio sa zaštitnikom ljudskih prava Šućkom Bakovićem oko principa afirmativne akcije. Dinoša smatra da se on može primjenjivati samo na predstavnike manjinskih naroda, a Baković je istaknuo da se on odnosi i na druge manjine, uključujući i seksualne. Prema Dinoši, stav ombudsmana o principu afirmativne akcije odudara od evropske prakse.

– Ne može se stavljati znak jednakosti između nacionalnih i seksualnih manjina – kazao je. Naveo je i da u Crnoj Gori ne postoji diskriminacija LGBT populacije te poručio da joj je Vlada spremna obezbijediti sve što joj pripada po evropskim standardima.

Za razliku od Dinoše, Baković smatra da u Crnoj Gori postoji diskriminacija LGBT populacije, iako o tome nema konkretnih podataka.

Licemjerna politika

On je podsjetio na istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo krajnje homofobične podatke: 68 odsto ispitanika smatra da je homoseksualnost bolest, 20 odsto opravdava verbalno nasilje, a 12 odsto ima blagonaklon stav prema fizičkom nasilju prema LGBT populaciji.

– Istraživanje je pokazalo zabrinjavajuće podatke. Kod ovolikog stepena homofobije, nije ni čudo što se LGBT populacija ne usuđuje da prijavi slučajeve diskriminacije – naveo je Baković. Upozorio je da Crna Gora, ako želi da bude dio EU-a, mora poštovati evropske standarde iz oblasti prava LGBT populacije.

Predstavnica Juventasa Ivana Vujović ponovila je zahtjev 17 nevladinih organizacija za smjenom Dinoše. Navela je da ministar za ljudska i manjinska prava negira postojanje homoseksualne populacije u Crnoj Gori, širi homofobiju i ne pokazuje spremnost na zaštitu te populacije od diskriminacije. Prema njenim riječima, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kad je riječ o pravima LGBT populacije, vodi politiku “dviju publika”.

– Dinoša flertuje s homofobičnom publikom, a njegovi pomoćnici učestvuju u radu koalicije Zajedno za LGBT populaciju. Dakle, jedna priča je za domaću, a druga za međunarodnu javnost – objasnila je Ivana Vujović.