Neupjevani duet Maček-Kosor

Ja sam cijelo vrijeme uz premijerku, znakovita je i dobrim dijelom istinita izjava bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka na sve učestalije novinarske upite strahuje li da će se USKOK-ove istrage uskoro i o njega očešati. Iako ga javnost pamti kao Sanaderovog prodavača medijskih opsjena koji tobože više nema jaku sponu s vrhom HDZ-a otkad se početkom 2008. povukao s mjesta glasnogovornika i prešao u poduzetnike, prilagodljivi Maček zapravo spada u red HDZ-ovaca koji su se najbolje snašli u stranačkim lomovima nakon Sanaderove ostavke 1. srpnja 2009. godine.

– Čuđenje zbog javnog pojavljivanja Mačeka na nedavnoj konferenciji za novinare premijerke Jadranke Kosor samo pokazuje nepoznavanje stvarnih odnosa u HDZ-u. Maček je član Središnjeg odbora stranke, premijerka ga redovito zove na Predsjedništvo i to nije ništa novo. Otkad je preuzela Vladu Maček je tu, vodio je predsjedničku kampanju Andrije Hebranga, a prije toga sudjelovao u medijskoj strategiji za ublažavanje negativnih efekata Sanaderovog naprasitog odlaska – kaže za “Novosti” dobar poznavatelj prilika na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

Unosni poslovi

Ne radi se tu, naravno, o osobitoj Mačekovoj vjeri u premijerkinu političku mudrost, već o vrlo trijeznoj analizi figura na šahovskoj ploči: Ivo Sanader je u pritvoru, Mladen Barišić sa slobode čeka mučno suđenje, premijerka opravdano vjeruje da Maček spada u uzak krug ljudi koji su do detalja upoznati u tehnike isisavanja javnog novca prve dvojice, a Maček je za njenu zaštitu od pravosudnog progona spreman ponuditi tajne iz mračne HDZ-ove kutije, koje su sredinom dvijetisućitih promakle ministrici sa sloganom “Kud Ivo, tud i ja”.

Portal Indeks.hr objavio je sredinom prošle godine seriju članaka o mreži unosnih poslova Mačekovih tvrtki za odnose s javnošću i poslovno savjetovanje, koje nakon prividnog odlaska iz politike osniva s još jednim Sanaderovim miljenikom, bivšim državnim tajnikom za e-Hrvatsku Miroslavom Kovačićem. Samo u 2009. njihove kompanije Mediana, MPR-Strateško planiranje i Promotor bilježe impozantnu dobit od 28 milijuna kuna, a zajedničko im je da u registru poslovnih subjekata uglavnom nemaju nijednog zaposlenog, osnovane su s početnim kapitalom od 20.000 kuna i lakoćom dobivaju velike i važne klijente, za koje se PR-konkurencija u pravilu bori godinama.

Iz dobiti Mačekovih tvrtki jasno je da u to vrijeme najintenzivnije oplođuje minuli politički rad, pa u sjeverozapadnim županijama preko supruge Milene i šogora Roberta Veseljaka počinje preuzimati lokalne medije, u kojima se redovito i izdašno reklamiraju državne kompanije. Mačekovi i Veseljak putem svojih tvrtki preuzimaju varaždinski Radio aktiv, Radio Međimurje, Gradski radio Čakovec i Regionalni tjednik, u kojemu se premijerka Jadranka Kosor, nedugo nakon preuzimanja Vlade, prigodno uslikava s bračnim parom. Ne vidi se samo po ovom naoko nevažnom detalju da se Maček zapravo nije ni maknuo iz aktivne politike dok se aktivno bogatio na račun iste: da se distancirao od premijerke, vjerojatno ne bi mogao birati najpovoljniji trenutak za pojavljivanje u njenom društvu, na nedavnoj izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke.

A nije baš da ništa o njemu nismo čuli u nešto više od tri godine u kojima je relativno uspješno eskivirao nepotrebno izlaganje. Uz ionako užasnu javnu reputaciju, Mačeka je već u startu poduzetničke faze dočekala objava šifrirane prepiske Ive Pukanića i Hrvoja Petrača, koja je otkrila da je trebao biti vezist koji će kod Sanadera Petraču osigurati blaži zatvorski tretman. Zbog Petračevih zatvorskih epistola nikad nije ispitan, kao što ga sramotni dokaz o pokušaju medijsko- mafijaško-političkog pritiska na pravosuđe, vidimo, nije trajno diskvalificirao iz stranke koja se danas “bespoštedno bori protiv korupcije”.

Uloga u aferi Fimi-medija

Nije trebalo dugo čekati na novo neugodno meškoljenje HDZ-ovog debelokošca. Otvaranjem afere Fimi-medija i uhićenjem Nevenke Jurak otkriva se da je upravo Maček bio jedan od sudionika famoznog sastanka iz 2007. na kojemu je Sanader naložio šefovima državnih tvrtki da posluju baš s tom marketinškom agencijom kako bi milijunima kuna nakrcali crne stranačke fondove. Na sve više upitnika koji se gomilaju oko njegove uloge u kombinacijama Sanadera i Barišića, Maček odgovara da mu “smještaju novinarski plaćenici i da se kod nas može oprostiti sve osim uspjeha”.

– Ja sam bio na svim sastancima. Bilo ih je desetak u danu i ničega se ne sjećam – izjavio je svojevremeno na temu Fimi-medije.

U međuvremenu, iskaz protiv njega daje i bivši član uprave Hrvatskih pošta Dubravko Mijalić, optužujući ga da je prikriveni vlasnik tvrtke Masol kojoj je Pošta isplatila 1,5 milijuna kuna za kampanju oko uvođenja OIB-a. Maček to naziva teškim objedama. Da je prošlo vrijeme mirne plovidbe poslovnim vodama, definitivno shvaća kad zagrebački tisak počinje objavljivati navodne iskaze Mladena Barišića i Ivana Mravka koji ga terete za sudjelovanje ili barem visoki stupanj upoznatosti s isisavanjem novca iz javnih tvrtki. Kako nije uputno bez rezerve davali legitimitet iskazima “ranjenih zvijeri” Mravka i Barišića, ostaje se jedino zapitati što sve od novouspostavljene koalicije očekuju Jadranka Kosor i Maček. Misli li premijerka da će je ovaj spasiti od kontinuiranog ponižavanja u kojemu je čak i mejnstrim mediji nazivaju “Jacom”, kao što je to relativno uspješno činio za Sanadera? Ili vjeruje da mačekovske fraze kako neće dopustiti da Hrvatska pocrveni pod Zoranom Milanovićem mogu HDZ-u vratiti odbjeglo biračko tijelo?

Očekuje li Maček da će ga hod uz premijerkine skute spasiti od USKOK-ove istrage, ako procesuiranje velike državne pljačke bude uvjet za skoro zatvaranje poglavlja 23, a on prokazan kao jedan od aktera? Zadnje i najbizarnije: tko bi prije tri godine pomislio da će se u interesnu koaliciju protiv Sanaderove ostavštine povezati baš ovaj neupjevani duet? Sanaderov profesionalni lažac i Sanaderova zapisničarka.