Pravda na rate

Ima 20 godina otkako je general Vladimir Trifunović odlučio da preda kasarnu u Varaždinu i tako spasi živote golobradih vojnika JNA, ali i građana Varaždina. Iskačući iz šablona brojnih zločinaca iz JNA, general je osuđen, prvo u Srbiji, zatim u Hrvatskoj, a na dobrom je putu da se slično desi i u Sloveniji. Prilično narušena zdravlja, samo jedna stvar mu je na pameti – da spere ljagu sa svog imena.

U Srbiji je ukinuta presuda za predaju oružja i vojne opreme jedinice, odnosno za podrivanje vojne moći JNA, ali Tifunović i dalje ne može da kaže da je slobodan čovek. Ne toliko zbog presude u Hrvatskoj i optužnice u Sloveniji, o čemu su “Novosti” već pisale, nego zbog činjenice da, iako narušena zdravlja (u poslednja tri meseca imao je dve operacije), Vlada Trifunović i dalje živi u sobičku od devet kvadrata u Hotelu “Bristol” i čeka da mu se reši stambeni problem. Onaj finansijski je donekle rešen, jer je Srbija polovinom februara konačno donela rešenje o isplati nadoknada razlike u platama i penziji, koja mu je smanjena jer je raščinjen s dužnosti generala. Ta se razlika gomilala 20 godina, a da je obračunata i zatezna kamata, verovatno bi bio rešen i drugi problem.

Niko ga ništa ne pita

– Da su mi obračunali kamatu, koja je nakon 20 godina i veća od razlike u platama, mogao bih da kupim stan u Beogradu – kaže Trifunović. Ukupna suma na koju glasi rešenje je 2,7 miliona dinara, odnosno oko 27.000 evra.

– Prvo su ponudili dva miliona dinara, a to je manje od 20.000 evra! S tim ne možeš da rešiš ništa fundamentalno. Možeš malo bolje da se hraniš i da se bolje obučeš i to je sve – požalio nam se.

Mnogima će se 27.000 evra učiniti pristojnom sumom, ali tu treba stati i navesti nekoliko činjenica. Još se ne zna kad će početi isplate, a ne zna se ni na koji će se način zaostale plate i penzije isplatiti.

– Mene niko ništa ne pita – priznaje nam general.

Ako se odluče na isplatu u ratama, pitanje je da li će Trifunović doživeti poslednju ratu. Sada već ima 73 godine i nekoliko operacija iza sebe. Poslednja je bila pre tri meseca, kad je operisao srce, a kako nam je rekao, ako se desi da umre, njegova porodica neće moći naslediti novac koji mu je država dužna. Zdravlje mu je najviše narušio boravak u zatvoru početkom devedesetih, kad su, kako kaže, zime bile gore nego ovogodišnja, a u ćelijama nije bilo grejanja. General ima suprugu i ćerku koje još uvek žive u Zagrebu, u stanu koji je dobio od vojske, ali iz kog bi sutra mogle biti izbačene, jer on zbog osude u Hrvatskoj u njemu nije boravio 20 godina.

– Taj je stan u vlasništvu Ministarstva obrane RH i još nije izvršena deložacija, a to mi je gore nego da jeste. Samo očekujem kad će neko doći i izbaciti ih na ulicu.

Odlukom Vrhovnog suda, pre godinu dana, Trifunović je oslobođen optužbe zbog predaje kasarne u Varaždinu, pa je, s punim pravom, najavio tužbu protiv države Srbije, očekujući samo ono šta bi mu sledovalo da mu se nije sudilo – puni iznos plate i penzije te stan. Nakon svega, imao je pravo i na puno više.

Penzije haških generala

Država koja se deklarativno odmakla od one Miloševićeve, koja je Trifunoviću i presudila, ovde se zaustavlja.

– Uvek se izvlače da je kriza i da nemaju novca. Moji advokati su članovi Demokratske stranke i imaju političkih ambicija, a Vladimir Đerić je i “klasić” Dragana Šutanovca, ministra odbrane, pa ispada da ja guram ministra da reši moj problem, a brani ga moj advokat – kaže general.

Paradoksima, barem kad je reč o Vladimiru Trifunoviću, nikad kraja. Nedavno su mu podigli penziju na 50.000 dinara, što je nešto manje od 500 evra. Prosečna generalska penzija je oko 700 evra, a njome se može pohvaliti 700 generala, među kojima su i oni s trenutnom adresom u Hagu: Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Momčilo Perišić i Vladimir Lazarević. Osim toga, na računu Ratka Mladića je više od tri miliona dinara neisplaćenih penzija, do kojih može doći u trenutku kad se preda ili kad bude uhapšen.