Prvo stanarska prava, pa onda EU

Predstavnici 103 izbjeglička udruženja Srba iz Hrvatske skupili su 45.000 potpisa u peticiji kojom traže rešenje stanarskih, imovinskih i drugih prava Srba iz Hrvatske, te su je uručili najvišim zvaničnicima Srbije. Predsjednik Koalicije izbjegličkih udruženja u Srbiji Miodrag Linta najavio je da će zahtjevi biti poslani i predstavnicima Srba iz Hrvatske, najvišim organima EU-a, ambasadama SAD-a, Rusije i Kine.

– Tražimo da se proces pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji ne nastavi dok ne budu riješena sva pitanja prognanih i izbjeglih Srba – rekao je Linta, koji je kao najvažnija naveo imovinska prava i tajne popise osumnjičenih za ratne zločine.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović primila je i prijedlog rezolucije kojom izbjeglice traže od parlamenta da utvrdi da im Hrvatska krši ljudska i imovinska prava.

U peticiji se zahtijeva obnova imovine uništene u ratu i terorističkim akcijama ili pravična novčana naknada, vraćanje nasilno oduzete pokretne i nepokretne imovine, povrat stanarskih prava ili isplata pravične naknade za nezakonito oduzete stanove, isplata štednje i zaostalih penzija, kao i pravo na rekonvalidaciju radnog staža. Među zahtjevima je i pravo na dionice poduzeća ili naknada za neučestvovanje u procesu privatizacije, revizija presuda za ratne zločine donesenih u odsustvu okrivljenih, prestanak etnički motiviranih suđenja, te završetak ekshumacija i identifikacija nestalih.

– Hrvatska je kao jedan od svojih prioriteta istaknula povratak izbjeglica i reguliranje pitanja njihove imovine i na tome se zaista intenzivno radi – izjavio je predsjednik Ivo Josipović, priznajući da ima problema i ljudi koji su možda s pravom nezadovoljni.

– Da je stanje ozbiljno, govori i riješenost Hrvatske da u suradnji sa Srbijom i međunarodnom zajednicom organizira predstojeću donatorsku konferenciju, koja bi trebala pomoći u rješavanju tih problema – rekao je vicepremijer Slobodan Uzelac.