Rabljena sedmica

IZBORI

Vladajuća koalicija sastala se u ponedjeljak kako bi razgovarala o datumu izbora, a zaključak razgovora jest da će se nastaviti razgovarati. Vladajući koalicijski partneri ponovno će se sresti početkom travnja, no datum održavanja parlamentarnih izbora ipak neće biti poznat prije druge polovice lipnja. Odlučeno je, naime, da će se prvo vidjeti kad će Hrvatska okončati pristupne pregovore s Europskom unijom, pa će se izborni datum odrediti ovisno o tom europskom terminu.

“Ne želimo da se poklopi vrijeme održavanja parlamentarnih izbora i referenduma”, kazala je premijerka Jadranka Kosor, ne želeći, ili ne mogavši, precizirati hoće li prije biti izbori ili referendum. Najavila je i da će opet pokušati razgovarati s opozicijom o ključnim državnim pitanjima. “Potrebno je spriječiti gubitak fokusiranosti na završetak pregovora, koji se počeo pojavljivati u javnosti. Mi kao partneri moramo povratiti fokus na termin koji možemo postići, a to je kraj lipnja”, kazao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

 

ŠEKS

Skoro pa politički otpisani Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora i član Predsjedništva HDZ-a, dobio je iznenadnu priliku za novo dokazivanje. Premijerka Kosor postavila ga je za koordinatora završetka pregovora s EU-om o poglavlju 23 koje se, kao što znamo, tiče pravosuđa i temeljnih ljudskih prava. Šeksu je povjereno da goni razna državna tijela da hitno počnu ispunjavati mjerila za zatvaranje spomenutog pregovaračkog poglavlja: dotični je odmah prionuo poslu, jer mu je jasno da bi se ispunjavanjem teške zadaće mogao proslaviti ili bi, pak, na njega mogla biti svaljena odgovornost za eventualni lipanjski pregovarački neuspjeh. Političkog i osobnog motiva mu, dakle, ne manjka, pa ga u novom radnom zamahu, vjerojatno, neće omesti naše zapažanje da je cinično i dosta bezobrazno dati Vladimiru Šeksu da pokuša rješavati probleme s poglavljem o pravosuđu i ljudskim pravima.

 

BUDIŠA

Dražen Budiša, sa stavovima konzervativnijim nego ikad, izabrao je kasnovečernja “Lica nacije” Branimira Bilića da bi naciji objavio neke važne informacije. Prva je da će njegovo ime biti na jednoj od izbornih lista Hrvatske socijalno-liberalne stranke, premda se Budiša zalaže za izborni model po kojem bi liste bile otvorene, što bi smanjilo moć partijskih šefova. Druga važna informacija koju je podijelio s nacijom tiče se svojedobne potrage za haškim optuženikom Antom Gotovinom.

“Praćen sam zbog Gotovine, a sjedio sam u Račanovoj Vladi kao koalicijski partner. Prvi put govorim o operaciji ‘Cash’ u kojoj su, prema zahtjevu britanskog ministra McShanea i haške tužiteljice Carle del Ponte, pratili mene da bi uhitili Gotovinu”, tvrdi Budiša bez predočavanja ikakvih dokaza. On, naravno, očekuje da će Gotovina, Čermak i Markač u Haagu biti oslobođeni optužbi. Na čemu bazira svoje očekivanje? Na tome što “hrvatski narod nikad neće prihvatiti da je država nastala na zločinačkom pothvatu”. Nije, međutim, jasno kakve veze ima prihvaćanje ili neprihvaćanje hrvatskog naroda s onim što će utvrditi sud u Haagu.

 

KATSAV

Bivši izraelski predsjednik Moshe Katsav osuđen je na sedam godina zatvora zbog silovanja podređene službenice Ministarstva turizma na čijem je čelu bio krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, te zbog seksualnog uznemiravanja dviju žena koje su radile u predsjedničkom uredu u vrijeme (2000-2007) kad je Katsav bio šef izraelske države. Proglašen je krivim i za ometanje pravosuđa, jer je iskorištavao svoj društveni utjecaj da bi pokušao ishoditi da se zataškaju njegovi seksualni delikti. Katsav je presudu, koja je presedan u izraelskoj povijesti, popratio suzama i ogorčenim riječima da je žrtva urote i organiziranog linča.

 

VEČERNJAK

Novinari zagrebačkog “Večernjeg lista”, odnosno dobar dio njih koji su članovi sindikata, u srijedu su stupili u štrajk, te su pozvali građane da do daljnjega ne kupuju rečene novine. Razlog za štrajk jest jednostrano kršenje novinarskih prava iz kolektivnog ugovora. Uprava “Večernjeg lista”, odnosno uprava Styrije u Hrvatskoj, štrajk je pokušala predstaviti obijesnim i bezrazložnim, ali sindikalisti to oštro opovrgavaju.

“Pozvao bih sve čitatelje ‘Večernjeg lista’ da od četvrtka ne kupuju naše novine jer to neće biti ‘Večernjak’ koji rade novinari, nego će to biti neki alternativni i niževrijedan list. Nadamo se da ćemo uz novinarska prava dobiti i kvalitetniji list”, kazao je glavni sindikalni povjerenik u “Večernjaku” Anton Filić, upozoravajući da uprava za lomljenje štrajka kani iskoristiti velik broj novinara koji su angažirani preko sustava RPO-a, pa je i njih pozvao da se priključe štrajku. Konferenciju za novinare “večernjakovaca”, inače, ignorirali su gotovo svi vodeći nacionalni mediji.