Srbi, narod najkonstitutivniji

Bilo koji oblik političkog djelovanja sa strane, koji ima za cilj promjenu ustavnog poretka Crne Gore, kao što je to slučaj sa Strategijom Vlade Srbije, predstavlja direktno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore i u potpunoj je suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusjedskih odnosa, zaključak je crnogorske Vlade, u kome se oštro protestuje zbog navodnog miješanja u unutrašnje stvari jedne nezavisne države.

Vlada Crne Gore burno je reagovala na dokument Vlade Srbije u kojem se traži da srpski narod u Crnoj Gori bude označen konstitutivnim narodom, da je neophodno dati državljanstvo svim pripadnicima srpskog naroda koji to žele i da Srbija treba da finansira sveštenike Srpske pravoslavne crkve radi, kako se kaže, njihove duhovne misije očuvanja nacionalnog identiteta.

Uručena protestna nota

Podgorica je ocijenila da je dokument Beograda u “potpunoj suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusjedskih odnosa” i da ima za cilj “promjenu ustavnog poretka Crne Gore”. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore uputilo je protestnu notu Srbiji, koja je uručena ambasadoru te zemlje u Podgorici, Zoranu Lutovcu. Na sastanku sa ambasadorom Srbije, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Nebojša Kaluđerović rekao je da Strategija Vlade Srbije nije do kraja usaglašena sa opšte prihvaćenim međunarodnim normama i evropskim standardima. Lutovac je objasnio da Srbija nema nikakvih pretenzija prema Crnoj Gori i da odnose zasniva na uzajamnom uvažavanju i poštovanju. On je takođe naglasio da Srbija poštuje Ustav i zakone Crne Gore.

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac kaže da reakcija Vlade Crne Gore ima mnogo veću težinu i ozbiljnost. Po njegovom mišljenju, trebalo bi inicirati razgovore na najvišem nivou između Crne Gore i Srbije oko otvorenih pitanja koji bi rezultirali strateškim dokumentom koji bi imao dugoročniji značaj, a iza koga bi stale glavne političke snage obije zemlje.

Bez presedana

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić oštro je osudio najnoviju Strategiju Vlade Srbije kao brutalno miješanje u ustavni sistem Crne Gore bez presedana, navodeći da će o tom pitanju biti obavljene konsultacije na vrhu države. Krivokapić je dodao da ni Načertanije nije bio zvanični dokument srpske države.

– Bez presedana je da se neko na takav način miješa u ustavni sistem drugih država. To je agresija, ali ovaj put ne oružjem, već rušenjem građanskog koncepta Crne Gore i temelja stabilnosti čitavog regiona – rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

On smatra da je najveća opasnost to što se srpstvo u Crnoj Gori želi konfrontirati sa samom državom Crnom Gorom, dodajući da na tome indirektno rade i domaće političke partije time što ne priznaju himnu, simbole i nezavisnost države.