Sve je isto, samo njega nema

Pod lipovim hladom, u dvorištu porodične kuće Miloševića u Požarevcu i ove se godine sakupilo odabrano društvo ljubitelja lika i dela nekadašnjeg predsednika Srbije, koji je umro 11. marta 2006. u Hagu. Nije ih bilo mnogo: tek koja desetina entuzijasta, predvođena uobičajenim posetiocima, do groba zahvalnim likovima poput Hadži Dragana Antića, zvanog Struja, kojeg je Milošević instalirao na čelo lista “Politika”, Uroša Šuvakovića, koji rukovodi udruženjem “Sloboda” koje je i organizovalo ovogodišnje orgije, te Milutina Mrkonjića, drugara porodice Milošević i aktuelnog ministra za infrastrukturu. Bili su tu i Momir Bulatović, Živadin Jovanović i delegacija radikala.

Bal vampira

Međunarodni karakter ovom dešavanju dali su predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, bivši predsednik ruske Dume Sergej Baburin i ruski general Leonid Ivašov, te bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Bal vampira, mogla bi biti prva asocijacija na ovo okupljanje generacije koja je svojom vladavinom obeležila najcrnji period Srbije. Oni smatraju da tad i nije bilo baš sve tako crno. Naprotiv. Uroš Šuvaković se, recimo, podsetio zlatnog doba iz 1993. kad se, kako kaže, živelo sjajno sa jednom markom mesečno, Jovanović tvrdi da je slika koju svet ima o Miloševiću izopačena, a da će je vreme izmeniti.

Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika “Vreme”, zamolio je Hadži Dragana Antića da sa čitaocima podeli svoja razmišljanja i stavove o Miloševiću. “Pravićemo mi njega od blata”, zaključio je Struja svoj autorski tekst, u kom je izlio sadržaj svojih najperveznijih snova o tome kako je Milošević satanizovan, kako je u Hagu zapravo ubijen, o napadima na SANU tokom kojih je Milošević, naravno, stao u njihovu odbranu, a posebno u odbranu Memoranduma, o impresivnoj borbi za istinu o stradanju srpskog naroda… A sve to zahvaljujući listu koji je nastao kao antipod onome što su Miloševićevi mediji predstavljali, uključujući tu pogotovo Hadži Strujinu “Politiku”.

Dačić pobegao u Tursku

Pod lipom je bilo upadljivo odsustvo naslednika na čelu SPS-a, Ivice Dačića, koji već treću godinu zaredom ima neodložive obaveze, koje su uglavnom nekoliko stotina kilometara udaljene od epicentra zbivanja. Ovoga puta Dačić je išao u neizbežnu posetu Turskoj, a stranku je predstavljao ministar Milutin Mrkonjić koji, kaže legenda, i danas u svom kabinetu ima Miloševićevu sliku. I on i Struja predvideli su da će se porodica Slobodana Miloševića uskoro vratiti u Srbiju. “Pre roka”, dodao je vickasti Mrkonjić.