Tesla banka nastat će iz A banke

Umjesto da prođe proceduru osnivanja, banka Srba u Hrvatskoj nastat će dokapitalizacijom “A štedne banke malog poduzetništva” iz Zagreba i njenim preimenovanjem u Tesla banku, najnoviji je prijedlog koji bi trebao biti proveden početkom aprila. Dokapitalizacijom vrijednom 5,99 miliona kuna novi većinski vlasnik “A banke” početkom aprila postat će Fond za razvoj Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji bi preuzeo 55 posto dionica.

Takva je odluka predložena skupštini dioničara “A banke”, koji bi se trebali sastati 7. aprila, kada bi se također trebalo provesti preimenovanje u Tesla štednu banku d.d. Odluci o dokapitalizaciji banke prethodit će smanjenje temeljnog kapitala “A banke” sa 18,2 na 4,91 milion kuna, kako bi se pokrili gubici iz 2009. i 2010. godine.

Dioničari i institucije

– Uprava “A banke” je uz suglasnost Nadzornog odbora predložila glavnoj skupštini donošenje odluke o pojednostavljenom smanjenju kapitala radi pokrića gubitaka u poslovanju, što je i zakonska obveza prije donošenja odluke o povećanju kapitala (dokapitalizaciji) – ističe Dubravka Filipčić, članica uprave “A banke”, čiji je predsjednik Zvonko Agičić.

Taj kapital, zajedno s uplaćenim sredstvima vojvođanskog Fonda, iznosi ukupno 10,91 milion kuna i bit će podijeljen na 40.422 dionice, od čega bi Fond za razvoj Vojvodine trebao imati 22.222 ili oko 55 posto dionica.

Na skupštini 7. aprila opozvat će se dosadašnji nadzorni odbor, a uz Gorana Crnčevića, koji ostaje u NO-u, novi članovi Nadzornog odbora bit će predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i voditelj projekta Tesla banke Slobodan Vračar.

Jedna od najvažnijih aktivnosti, uz postupak izdavanja suglasnosti Hrvatske narodne banke, je prikupljanje kapitala. Dubravka Filipčić, koja će biti članica Uprave Tesla banke, potvrdila je da su u toku pregovori koji se vode s potencijalnim ulagačima. Osim sredstava koja bi uložili budući veliki i mali dioničari, u banci računaju i na obećane uplate određenih institucija kako bi se do ljeta mogao skupiti kapital od sto miliona kuna.

Krediti na jesen

Cijeli postupak prati Hrvatska narodna banka, pa se postavlja pitanje kada se može očekivati početak rada, odnosno kreditiranja poduzetnika i građana.

– S obzirom na to da je prioritet kapitalno ojačati banku, ne očekujemo da će se kreditna aktivnost pokrenuti prije jeseni ove godine – ističe Dubravka Filipčić.

Jedan od ciljeva ovog bankarskog projekta SNV-a je poticanje obnove i razvoja privrede ratom uništenih krajeva kroz kreditiranje programa za poticanje malog poduzetništva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Pogotovo u situaciji kada se zbog loše ekonomske situacije banke ustežu davati kredite, a ako ih daju, onda su nepovoljni.

Osim što bi se stvorila razvojno orijentirana, pouzdana i ugledna banka koja će ostvarivati primjerenu profitabilnost, njena uloga bila bi i u regionalnom usmjeravanju sredstava hrvatskih i stranih fondova zbog uravnoteženja razvoja, kao i jačanje ukupnih ekonomskih odnosa Hrvatske i Srbije, te suradnja s regijama susjednih država.