Vukovarsko crveno crnilo

Vijećnici Gradskog vijeća Vukovara odlučili su na konstituirajućoj sjednici da vlast u tom gradu čini koalicija SDP-a i HSP-a dr. Ante Starčević, iz koje dolazi i Tomislav Džanak kao predsjednik vijeća, dok su potpredsjednici SDP-ovci Goran Bošnjak i Mile Ivković. Ta koalicija, kao i činjenica da se stranka lijevog centra odlučila za suradnju sa strankom koja koristi govor mržnje i koja je ulazak u vlast uslovljavala odbijanjem suradnje sa SDSS-om, izazvala je čuđenje javnosti, pogotovo što većinu čine 13 vijećnika SDP-a i troje vijećnika starčevićanaca, a opoziciju devetero vijećnika HDZ-a i petero vijećnika SDSS-a, koji su izabrani na izborima početkom februara.

– Od vrha stranke tražili smo slobodu u opredjeljenju kome se prikloniti, pa smo se odlučili za suradnju sa SDP-om – rekao je Džanak, a dobivanje blagoslova iz stranačke centrale potvrdili su i lokalni SDP-ovci.

Očekivani rasplet

– Crveno-crna koalicija u Vukovaru mogla se donekle očekivati, s obzirom na ponašanje SDP-a prema promjenama Ustavnog i Izbornog zakona, kada nisu zagovarali promanjinsku politiku – kaže predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, koji smatra da je ponašanje iz Sabora preslikano na lokalni nivo.

– Ovakav potez SDP-a zbunio je političku javnost i birače, zato što je dobar dio Srba

glasao za SDP, koji onda koalira s desničarskom strankom. HSP Ante Starčević zagovara ukidanje zakona o aboliciji i koristi govor mržnje. Neshvatljivo je da SDP s njima pravi koaliciju – dodaje Stanimirović.

Smatra da će biti zanimljivo promatrati kako će se članovi SDP-a srpske nacionalnosti ponašati kada na dnevnom redu budu pitanja vezana uz manjinsku zajednicu – u njenom interesu ili po stranačkoj disciplini SDP-a. Ističući da će SDSS pokušati biti konstruktivna opozicija koliko to bude moguće, Stanimirović dodaje da “čim vas ne stavljaju u određene komisije, nemate mnogo mogućnosti da utičete na zbivanja u gradu”.

Potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić smatra da se “Vukovar, koji je uvijek poseban i kompliciran, ne može računati kao karakterističan slučaj, već je to specifična situacija”.

– Prilikom dogovora vjerojatno se vodilo računa o preslikavanju koalicije na lokalni nivo – kaže Vesna Pusić i podsjeća da SDSS koalira s HDZ-om na državnom nivou.

– Dakle, u ovom slučaju se ne može nikoga previše optuživati za neprincipijelne koalicije, jer ih ima koliko hoćete – dodaje Vesna Pusić.

– Neshvatljivo je u nekoj sredini, u kojoj su prisutne dvije nacionalne zajednice, formirati vlast bez neke od njih – smatra politički komentator Davor Gjenero. Prema njegovim riječima, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina savjetuje ili potiče da svaka od nacionalnih zajednica bira svoje elite, koje su onda primorane da međusobno surađuju i zajedno preuzimaju odgovornost za upravljanje sredinom.

Simbolična poruka

– To što je srpska manjina isključena iz koalicije na vlasti više je poruka na jednoj simboličnoj razini nego neka stvarna promjena, ali je ta poruka, pa makar u kontekstu sadašnjih odnosa na nacionalnoj razini, izrazito loša s pozicije zaštite manjinskih prava. Sasvim sigurno će situacija nakon izbora biti drugačija i zbog uticaja međunarodnih faktora i utjecaja koalicionih partnera. HNS je jasno, kroz usta svoje potpredsjednice Vesne Pusić, rekao da će koalicija, ako formira vlast, računati na političku suradnju sa svim manjinskim zastupnicima i da tu suradnju smatra prirodnom. Poruke koalicionih partnera i međunarodne zajednice utjecat će da poruka koja je odaslana iz Vukovara ne postane model po kojem bi SDP pokušao formirati vlast – dodaje Gjenero. Upozorava da HSP dr. Ante Starčević nije desna nego nacionalistička grupacija.

– Teško je govoriti o njihovom političkom profilu, jer stranka sudjeluje na izborima i nastoji sudjelovati u formiranju vlasti, a ovo je grupacija s radikalnom retorikom za koju je unaprijed jasno da ne može sudjelovati u vlasti na državnoj razini. Suradnja s takvim strankama je uvijek kontaminirajuća i opasna za demokratsku političku arenu. Ta iskustva SDP ima u slučaju suradnje s HSP-om u Velikoj Gorici i s političkom suradnjom s HDSSB-om u Osječko-baranjskoj županiji – ističe Gjenero.

Pokušali smo dobiti i izjave iz SDP-a, ali do zaključenja ovog broja njihovi odgovori nisu stigli.