Arkanova udovica pred sudom

Nakon punih osam godina istrage, Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Svetlane Cece Ražnatović zbog sumnje da je sa saradnicima protupravno prisvojila oko četiri miliona njemačkih maraka i više od tri miliona američkih dolara od transfera bivših nogometaša FK Obilić. Optužena je i za držanje više komada oružja bez dozvole. Optužnica obuhvata i njenu sestru Lidiju Ocokoljić i dvojicu bivših rukovodilaca u Obiliću, Dragišu Binića i Jovana Dimitrijevića.

Ovu vijest je prije desetak dana lično saopštila Zagorka Dolovac, republički javni tužilac. Do sada je slične vijesti saopštavao portparol tužilaštva, pa i ta činjenica govori da se radi o izuzetno važnom događaju.

Javnost u Srbiji veoma je pomno pratila kakav će biti ishod neuobičajeno duge istrage, jer nema moćnijeg političara u Srbiji a da mu Ceca nije pjevala. Ministar policije Ivica Dačić pričao je javno kako odlazi kod nje na slavu i da su prijatelji od djetinjstva. Njegov koalicioni partner i bivši potpredsjednik Arkanove stranke, Dragan Marković Palma, također je javno manifestovao prijateljstvo sa Cecom. I vrapci na grani su znali za podršku koju je imala dok je na vlasti bio Vojislav Koštunica sa Veljom Ilićem

Službeno, svi odriču da su se za nju zauzimali. Dačić kaže da je istraga protiv nje započela mnogo prije nego je on postao ministar, pa ništa nije mogao ni da je htio. Kaže i da se prijatelja ne odriče zbog istrage ili optužnice. Da je pritisaka ipak bilo, svjedoči ministarka pravde Snežana Malović, koja kaže da su se svojevremeno dvojica visokopozicioniranih funkcionera Koštuničina DSS-a pokušavali raspitivati o stanju Cecinog predmeta.

Bilo kako bilo, Ceca je sada u delikatnoj poziciji. Prijeti joj, ako joj se dokaže krivica, zatvor do 12 godina i oduzimanje imovine. Za slično je djelo Draganu Džajiću, kome se trenutno sudi, privremeno oduzet velik dio imovine, jer nije pristao na nagodbu sa sudom. U medijima se već piše kako će Ceca sklopiti nagodbu. Za sada se zna da je odgodila zakazane koncerte u zemlji i svijetu.

Ostaje utisak da Cecini moćni prijatelji nisu od nje sasvim digli ruke. Ipak, podizanje ove optužnice dobar je indikator da se stanje u srpskom pravosuđu popravlja. Jer, ne treba ni pomisliti da je to bilo lako, ma šta političari izjavljivali.