Aršin za bogate i slavne kriminalce

Na temelju sporazuma o priznanju krivnje – ako to 9. svibnja potvrdi i Viši sud u Beogradu – Svetlana Ceca Ražnatović provest će osam mjeseci u kućnom pritvoru, njena sestra Lidija Ocokoljić šest, a solidarno će državi isplatiti 1,5 milijuna eura zbog nezakonite prodaje nogometaša Obilića, vijest je koja je izazvala silne reakcije u Srbiji.

Istraga o nezakonitoj prodaji igrača vodi se već punih osam godina. Počelo je 2003, kad je Ceca Ražnatović zaglavila u pritvoru u vrijeme akcije “Sablja”, nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, zbog svojih veza sa šefovima kriminalnog “zemunskog klana”, zavjerenicima u atentatu.

Kućni pritvor

Tad je u njenoj kući, koju je naslijedila od svoga muža Željka Ražnatovića Arkana, ubijenoga u Beogradu 2000. godine, nađeno oružja i opreme za poveću policijsku stanicu, te je na osnovi te dvije stvari u pritvoru provela četiri mjeseca. Sad joj se ta četiri mjeseca računaju u nagođenih godinu dana kućnog pritvora, pa ispada da će joj ostati tek osam mjeseci u kojima će na nozi nositi elektronsku narukvicu (koja ne uzrokuje dermatološke probleme, čuli smo i to ovih dana) i u kojima neće smjeti napuštati “kuću arkanovku” na Dedinju.

Istraga o prodaji nogometaša Obilića protiv dviju sestara u prvim je godinama baratala s cifrom od oko 20 milijuna njemačkih maraka (što u markama, što u dolarima), da bi na kraju – u nedavno podignutoj optužnici – bila svedena na oko četiri milijuna maraka i oko 3,5 milijuna dolara. Riječ je o tome da je Ceca Ražnatović, kako je se optužuje, prodavala igrače Obilića, a novac – umjesto u klub, uz neplaćanje dadžbina državi – stavljala u svoj džep.

Dopuštena krađa

Glasnogovornik Republičkog tužiteljstva Srbije Tomo Zorić, odmah po sklapanju nagodbe s dvjema sestrama, proglasio je to “velikom pobjedom Tužiteljstva” i odličnim poslom, jer će država dobiti 1,5 milijuna eura, koje će – pazi sad! – uložiti u dječje vrtiće i još silne dobre stvari za narod. Još je važnije od svega da je isti Zorić, onako usput, promrsio da se uslijed nagodbe obustavlja financijska istraga o načinu stjecanja imovine kojom Ceca Ražnatović raspolaže, a o čemu je javnost proteklih dana obaviještena iz brojnih medija: osim “kuće arkanovke” (rugla od arhitekture), tu je i kuća na Cipru i nekoliko luksuznih automobila.

Javnost se nakon nagodbe usijala, jer je postalo jasno da bogati i slavni (a Ceca je velika prijateljica s ministrom policije Ivicom Dačićem, oboje su iz Žitorađa, kao i važnim čovjekom vladajuće koalicije, Draganom Markovićem Palmom, gradonačelnikom Jagodine) mogu relativno nekažnjeno krasti na veliko i potom računati na milost božice pravde. Kao Ražnatovićeva, za koju neki kukaju da će morati dići kredit kako bi isplatila državu, koja će platiti 1,5 milijuna eura (a ostatak će i dalje krckati) i osam mjeseci odsjediti u luksuzu svoje kuće, za razliku od običnih ljudi koji, kad se (mnogo manje) ogriješe o zakon, svoje kazne služe u pretrpanim zatvorima, bez osnovnih uvjeta za normalan život.

Legalizacija imovine

Sporazum o priznanju krivnje ne postoji dugo kao zakonska mogućnost; prema neslužbenim podacima, dosad je u Srbiji zaključen 71 takav sporazum. Sudovi niti u jednom slučaju nisu imali nikakvih primjedbi na ono što su zaključili Tužiteljstvo i optuženi, a najveća se buka digla povodom sporazuma s Miladinom Kovačevićem, koji je pristao na dvije godine zatvora zbog optužbe da je u Americi u tučnjavi teško ozlijedio jednog studenta Amerikanca, nakon čega je ondje uhićen i potom pušten na slobodu uz kauciju od 100.000 dolara, da bi potom pobjegao iz Amerike uz pomoć konzularnih službenika srbijanskoga konzulata. Država je obitelji prebijenog studenta platila odštetu od 900.000 eura, ali Miladin Kovačević nagodbom s Tužiteljstvom nije obavezan da plati makar dio iznosa koji su za njega siledžiju platili porezni obveznici Srbije.

Vidjet ćemo što će 9. svibnja o nagodbi s Cecom Ražnatović reći sud, hoće li prihvatiti taj sramni epilog, još sramniji zato što će njegovim prihvaćanjem sva njena imovina biti legalizirana, pa i ona koju je naslijedila od svog prepoštenog muža, ratnog zločinca Arkana.