Gadafi, prijatelj Srbije na Facebooku

Koincidencija ili ne, ali desilo se da su sukobi u Libiji eskalirali negde baš na godišnjicu početka napada NATO snaga na rahmetli SR Jugoslaviju. Koincidencija ili ne, postoje određene sličnosti između ova dva događaja, a najmanji zajednički nazivnik su milozvučni nazivi akcija, “Milosrdni anđeo” (u slučaju SRJ) i “Odisejeva zora” (u slučaju Libije). To je bilo dovoljno da se između njih stavi znak jednakosti i da se građani Srbije postroje u virtuelnom Facebook svetu i nesebično podrže režim Muamera el-Gadafija, osvedočenog prijatelja Srba i Srbije.

Protestno pismo iz Libije

Nedelju dana od početka napada na Libiju, podršku Gadafiju dalo je preko 60.000 pristalica, a u toku te dve nedelje u Beogradu su održana dva skupa podrške pukovniku. Ovi događaji ne bi zaslužili toliku pažnju da na adresu medija u Srbiji, ali i međunarodnih organizacija, nije stiglo pismo Libijskog omladinskog pokreta, jednog od najvažnijih protivnika Gadafijevog režima. U tom pismu izražava se zabrinutost što više od 50.000 korisnika interneta iz Srbije podržava “kriminalni režim diktatora Gadafija” i zbog činjenice da su progadafijevske aktivnosti privukle dosta pažnje u libijskim zvaničnim medijima, koji podršku iz Srbije predstavljaju kao još uvek važeću međunarodnu podršku Gadafiju. Smatraju da je podrška više od 50.000 ljudi u maloj zemlji poput Srbije, koja ima relativno mali broj korisnika interneta, zabrinjavajuća i da zahteva veliki trud da bi se sakupio toliki broj. U pismu izražavaju sumnju da iza svega stoje nacionalističke organizacije i političke partije, i pozivaju međunarodnu zajednicu da hitno preduzme akciju u suzbijanju daljeg širenja podrške.

Desničari se ne libe da prihvate krivicu, odnosno odgovornost za organizovanje velikog broja pristalica, uglavnom preko društvenih mreža čiji broj svakako bode oči. Na ulici su stvari bile drugačije: dva protesta u proteklih nedelju dana okupili su svega nekoliko desetina pristalica.

“Velika zvezda” za zasluge

Glavno pitanje je, međutim, kakav je zvanični stav Srbije, koja u Gadafiju još uvek vidi saveznika po pitanju Kosova, ali i jednog od glavnih klijenata namenske industrije. Do sada su eksplicitnu podršku Gadafiju davali samo Miloševićevi podrepaši poput Zorana Lilića. Iz državnog vrha stižu bezlične poruke, poput one Tadićeve u kojoj je izrazio zabrinutost “zbog stradanja civilnog stanovništva u Libiji”.

Srbijanski mediji su uglavnom prećutali da je Gadafi pozvao sve islamske vojske na novi rat protiv krstaša, baš kao što je onomad pozivao na džihad protiv Švajcarske, rekavši da je to država nevernika koja uništava džamije.

Mi nećemo ići toliko daleko. U neposrednoj blizini nalazi se zemlja u kojoj su sistematski uništavane džamije. Gadafi se tome nije suprotstavljao niti je pozivao na sveti rat, na čemu su mu u Srbiji i dalje zahvalni. Zato će Gadafi uvek biti nosilac Miloševićevog ordena “Velika zvezda”, nosilac počasnog doktorata nekih beogradskih univerziteta i večni prijatelj zemlje koja ne zna gde joj je glava a gde rep, a kamoli svi poginuli u tromesečnom bombardovanju.