Imaš srpsko, vrati crnogorsko državljanstvo

Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave lišilo je crnogorskog državljanstva predsjednika Narodne stranke Predraga Popovića i u Područnoj jedinici MUP-a Podgorica oduzeli su mu crnogorski pasoš, ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu dozvolu. Popović je pored crnogorskog imao i državljanstvo Srbije kojeg nije htio da se odrekne. Tri i po godine nakon što je u crnogorskoj skupštini izjavio da je državljanin i Srbije, Popoviću su oduzeta sva lična dokumenta, u skladu sa Zakonom koji ne dopušta drugo državljanstvo onima koji su ga uzeli nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Pritisak uoči popisa?

– Izvolite, neka se i to desi. Da predsjednik najstarije stranke u Crnoj Gori bude lišen državljanstva svoje matične države zato što je javno iskazao svoj odnos prema Srbiji, neka me liše tog državljanstva – rekao je Popović. Lider vanparlamentarne Narodne stranke ocjenjuje da je riječ o političkom progonu i pritisku na Srbe u Crnoj Gori uoči popisa stanovništva:

– Danas sam lišen svih građanskih prava u mojoj matičnoj državi Crnoj Gori. Radi se o političkom progonu i pritisku uoči popisa.

Popović je naveo da je 18. marta, prilikom davanja izjave u MUP-u, obaviješten da će rješenje o oduzimanju državljanstva moći da podigne 19. septembra, dakle nakon šest mjeseci, da bi potom dobio poziv da to učini odmah. U zakonu o crnogorskom državljanstvu, u članu 16, navodi se da “crnogorsko državljanstvo prestaje crnogorskom državljaninu ako stekne državljanstvo druge republike članice ili druge države”.

Restriktivan zakon

Ovaj prilično restriktivan Zakon, koji nije baš uobičajen u demokratskim državama, zapravo znači da ko hoće da ima crnogorsko mora da se odrekne svakog drugog državljanstva, ukoliko ga nije stekao prije referenduma 2006. U Evropskoj uniji samo pet država (Njemačka, Danska, Luksemburg, Belgija i Holandija) od 27 članica traže da građanin izgubi njihovo državljanstvo ako želi da dobije drugo.

Na samu najavu oduzimanja crnogorskog državljanstva Popoviću, koji nije htio da se odrekne srpskog, premijer Igor Lukšić i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić potencirali su kako se Zakon mora striktno poštovati i kako mora biti jednak za sve. Sa druge strane, dio javnosti i političara takvu namjeru nazvali su skandaloznom i upozorili kako bi država trebala da pokaže više senzibiliteta prema Popoviću koji je bio i potpredsjednik crnogorske Skupštine i dugogodišnji poslanik. Iz vladajuće Demokratske partije socijalista navode da je oduzimanje crnogorskog državljanstva Popoviću korektna i dosljedna primjena Ustava i zakona, a sve ostalo nema veze sa pravom i čista je politika.