Intrigator

Katran & perje

Estrada protiv Haaga

Pijezde zijevaju

Odlučnost Vlade da pobije sramotnu presudu generalima tek je proljetni lahor prema oluji koju je Haški sud izazvao u domaćih estradnjaka. Sucu Alphonseu Orieu pouzdano se tresu gaće na štapu nakon što je Jelena Rozga na koncertu u Zagrebu poručila “pokažimo večeras koliko smo snažni, da smo zajedno i zapjevajmo”. Sučeva stolica nije se niti ohladila, no već je Nika iz grupe Feminem riječkim ulicama povela prosvjednu povorku. Šlageraš Mucalo, zatočen na dužnosti intendanta splitskog HNK-a, nije dvojio o zabrani opere “Maršal”.

Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika, jer njihovo ime je njihov program, podsjetila je na proljeće 1980. godine, kada je iz također opravdanih razloga bilo zabranjeno pjevanje i plesanje na TV ekranima, pa je zatražila ukidanje emisije “Zvijezde pjevaju”. Podržao ih je bivši bubnjar na doživotnom privremenom radu u Hrvatskoj glazbenoj uniji.

– Nije svejedno bilo ni članovima žirija i zvijezdama koji su se morali nasilno veseliti i prenemagati, a najradije bi plakali – priopćio je Paolo “smejem se, a plakao bih” Sfeci iz svoje fotelje.

– Teško je biti zabavan u ova nezabavna vremena – kazala je na početku sporne emisije članica žirija Ivana Vrdoljak Vanna.

– Mi se ne bojimo naših sudaca u ovom showu, ali strepimo od nekih drugih sudaca koji nam zagorčavaju život – prokleto duhovito je dodala natjecateljica i novinarka HTV-a Melita Hrengek.

Završni udarac haškoj kliki zadao je, međutim, Mario Petreković, dječarac koji je od kroničnog kretenizma napravio unosnu profesiju.

– Pristao sam pjevati jer duboko vjerujem da Markač i Gotovina neće ostati čamiti u zatvoru… Nadam se da general Gotovina u Haagu može pratiti naš show, jer pjesmu “Tutti frutti”, otpjevao sam njemu u čast – poručio je Petreković.

Petar Glodić

DORH objavio podatke po kojima za ratni zločin mahom progoni srpske snage

Bajićeva statistička defenziva

Da unatoč zornim statistikama ne bi izostao dojam o tome kako DORH zapravo progoni neprijatelja, u mini-studiji posebno su navedeni neki od postupaka protiv različitih generala, pukovnika i drugih oficira JNA, od Veljka Kadijevića nadalje

Braniteljske udruge pritisnule su ovih dana vrh države koji smatraju izravno odgovornim za haške presude, pa ponovno krenule zazivati eksploziju narodnog nezadovoljstva s tezom da vlasti proganjaju samo pripadnike Hrvatske vojske. Da to baš i nije tako, požurio se pojasniti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, jedan od prozvanih progonitelja, koji je povodom navodnih “učestalih upita” na stranicama DORH-a objavio mini-studiju “Postupanja u predmetima ratnih zločina”.

Studijom se poručuje da su nadležna državna odvjetništva od početka 1991. do kraja prošle godine većinom pokretala postupke protiv pripadnika bivše JNA, Teritorijalne obrane i vojnih i paravojnih snaga tzv. Republike Srpske Krajine. Tako se navodi da je u Hrvatskoj zbog kaznenih dijela ratnih zločina pokrenut kazneni postupak protiv ukupno 3.655 osoba, od čega samo 95 pripadnika Hrvatske vojske ili policije. Na područjima petnaest županijskih državnih odvjetništava ukupno je optuženo 1.878 osoba, osuđene su 563, istraga je provedena protiv 283 osobe, a protiv 596 osoba u tijeku je prvostupanjski kazneni postupak. Kada je riječ o pripadnicima Hrvatske vojske i policije, optužena je 71 osoba, osuđeno ih je 28, istraga se vodi protiv 15 osoba, a protiv 33 je u tijeku kazneni postupak.

Ove brojke, kako je nedavno na jednom okruglom stolu kazao predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić, pokazuju da pripadnici hrvatskih snaga čine samo 2,6 posto progonjenih u DORH-ovim postupcima. Da unatoč ovim zornim statistikama ne bi izostao dojam o tome kako DORH zapravo progoni neprijatelja, u mini-studiji posebno su navedeni neki od postupaka protiv različitih generala, pukovnika i drugih oficira JNA, od Veljka Kadijevića nadalje, za zločine od Vukovara do Dalmacije.

Uz studiju Mladena Bajića, branitelje bi mogla utješiti i Informacija o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tjedan dana ranije dostavio tamošnjoj Narodnoj skupštini. Po Informaciji, od svojeg osnivanja do danas Haški je tribunal zbog kršenja humanitarnog prava na području Bosne i Hercegovine optužio ukupno 102 osobe – od toga 66 Srba, 27 Hrvata i devet Bošnjaka. Ta je institucija Srbima do sada izrekla 694 godine zatvora i jednu kaznu doživotnog zatvora, Hrvatima 169 godina zatvora, a Bošnjacima 38 godina i šest mjeseci zatvora. Tužilaštvo Haškog tribunala za genocid i učešće u izvršenju genocida optužilo je 21 osobu, sve Srbe, a za pomaganje u izvršenju genocida do sada je izrečena jedna pravomoćna presuda.

Uz to, sam Sud BiH pravomoćnim i nepravomoćnim presudama zbog kaznenog djela ratnog zločina osudio je Srbe na ukupno 1.067 godina zatvora, Hrvate na 137,5 godina, a Bošnjake na 124 godine zatvora.

Dragan Grozdanić, Nenad Jovanović

Pilotima MIG-ova optužnice, ozlijeđena Marija Klipa još bez odštete

Vojni sudar

Protiv pilota satnika Igora Trošelja i natporučnika Marijana Kudlika, čiji su se avioni 23. septembra 2010. godine sudarili prilikom vojne vježbe kod poligona Slunju, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je optužni prijedlog, ali Marija Klipa, najveća žrtva nesreće u kojoj su je teško ranili komadi projektila ispaljenih prije sudara, još nije dobila odštetu.

Što se pilota MIG-ova tiče, prijedlog po kojem bi zbog događaja mogli dobiti i po deset godina zatvora izazvao je, po pisanju medija, veliko nezadovoljstvo u Oružanim snagama. Protiv optužnice prvi se izjasnio penzionirani general Anton Tus. Rekavši da je zgrožen pokretanjem istrage, dodao je da su u letu počinjene pogreške koje su uslovile kontakt aviona, ali da to nije bila namjera, pa se ne može raditi o krivičnoj odgovornosti pilota.

U oficirskim krugovima ističe se da odvjetništvo sudar aviona tretira kao sudar automobila, iako nije postojala namjera. “Sad postoji opasnost da nakon svake nesreće tokom obuke vojnici završe na optuženičkoj klupi, što je potpuni nonsens”, citiraju se izjave oficira.

U drugim zemljama članicama NATO-a ovakve nesreće istražuju vojni sudovi koji su u Hrvatskoj ukinuti, pa Ministarstvo obrane mora sve prepustiti DORH-u.

Što se tiče Marije Klipe, koja je kod Plaškog okopavala krumpir na svojoj njivi kada je ranjena, ona je i dalje bez odštete.

– Nitko me nije zvao i nudio odštetu niti imam pojma o tome. Znam samo da do kraja mjeseca moram na još jednu operaciju, da vide što će mi biti od ruke. Idem i na terapije – kaže Marija Klipa.

Jedini visoki dužnosnik koji ju je posjetio, ministar obrane Davor Božinović, prije dva mjeseca rekao je da će joj biti ponuđena nagodba. U službi za odnose s javnošću MORH-a kažu da su zahtjev za naknadu štete podnijeli DORH-u, koji je tražio dopunu medicinske dokumentacije. Uz činjenicu da je njenoj pravnoj zastupnici ponuđena isplata predujma, u Ministarstvu kažu da će se ukupan iznos odštete utvrditi kada se prikupi potrebna dokumentacija i provedu vještačenja.

Nenad Jovanović

Zaposlenima dar, nezaposlenima ništa

Čudo Isusove uskrsnice

Mnogi hrvatski trudbenik i umirovljenik, isti onaj koji čitavu godinu skapava od gladi i neimaštine, i ove će godine s naročitim veseljem primiti vijest da su ga poslodavac ili lokalna zajednica odlučili počastiti gotovinom ili bonom u vrijednosti 100, 200 ili, kamo sreće, 500 kuna. I to samo zato što je tog čudesnog dana uskrsnuo Isus Krist. Kojeg točno dana, pravoslavci i katolici još se nisu usuglasili, ali to je u Hrvatskoj potpuno irelevantno, kao i činjenica da će božja milost i ovoga puta zaobići one koji su bez posla i prihoda.

Bitno je da će oni sretniji, bez obzira na vjeru, poslije božićnice dobiti i uskrsnicu, a takvih je, čini se, oko pola milijuna. Najizdašniji su poslodavci u Bauhausu i PBZ-u, u kojima se u gotovini dodjeljuje po 1.000 kuna. Erste banka isplaćuje pa 600, državni HAC 500 kuna keša, a bude li sreće, cestari bi mogli dobiti i bon u vrijednosti 400 kuna. U Agrokoru se 700 kuna isplaćuje u bonu.

U javnim poduzećima kolektivnim ugovorima najčešće su definirane uskrsnice od 400 do 500 kuna, ali su zato oni u državnoj upravi i javnim službama zakinuti za dar božji, jer uskrsnuće Isusovo nije spomenuto u njihovim kolektivnim ugovorima. Grad Zagreb će, pak, s po 100 kuna isplatiti oko 20.000 penzionera, Osijek svima s mirovinom manjom od 1.500 kuna udijeliti milodar u visini 200, kao i Grad Zadar, svima s mirovinama ispod 3.000 kuna, a slično će postupiti i niz ostalih lokalnih vlasti.

Ernest Marinković

Vrtićima po roditeljima, prebivalištima po umirovljenicima

Bandić sludio Zagrepčane

Svako malo gradonačelnik Milan Bandić izluđuje Zagrepčane čudnim idejama i još čudnijim odlukama. Prvo je krenuo od najmlađih, dosjetivši se da bi na osnovu prihodovnog cenzusa njihovih roditelja mogao uštedjeti za praznu gradsku blagajnu, a onda udario na umirovljenike traženjem potvrde o prebivalištu radi tramvajske karte.

Osim što su financijskoj neizvjesnosti hoće li im kućni budžet, još ako je opterećen kakvim kreditom, izdržati plaćanje djetetovog boravka u vrtiću, te kamo će alternativno sa svojim potomcima, roditelji su zbunjeni i jer proizvoljno prikupljaju dokumente: još uvijek nije okončan sukob između gradonačelnika i Gradske skupštine oko toga hoće li se novi propis o vrtićima uopće primjenjivati.

Kada je uveo pomutnju među djecom i roditeljima, Bandić se okrenuo trećoj dobi, pa natjerao ljude u redove pred policijskom postajom u Petrinjskoj, eto, da se sjete kako je to bilo u njihovim najboljim godinama kada su osamdesetih čekali u redu za crni kruh. Ovog puta čekaju potvrdu o prebivalištu kako bi dobili besplatnu godišnju kartu, koju najčešće koriste za obilazak bolnica i ambulanti. Bandiću za to nije dovoljna dosadašnja kopija osobne iskaznice, na kojoj se nalazi adresa prebivališta, pa ni uz priopćenje zagrebačke policije u kojem ga podsjećaju da se po Zakonu o osobnim iskaznicama upravo pomoću njih dokazuje prebivalište.

– Osobna vrijedi deset godina. Netko se možda u međuvremenu odselio iz Zagreba i pokušao bi ušićariti kakvu povlasticu. Na meni je da pazim na svaku kunu i neću dopustiti da mi se uvuku uljezi u proračun – poručio je principijelni gradonačelnik.

Paulina Arbutina


Kratko & jasno

Režiser Mario Kovač o odgodi opere “Maršal”

Kulturna nepismenost

Splitski gradonačelnik Željko Kerum intervenirao je da se odgodi premijera vaše opere “Maršal” u tamošnjem HNK-u, i to zbog osuđujuće presude dvojici hrvatskih generala u Haagu. Ali, kakve veze ima Tito s Gotovinom i Čermakom?

– Nikakve, jasno. Pa niti u ovom djelu. Tko god je vidio istoimeni film Vinka Brešana reći će vam isto, a libreto Silvija Foretića vjerno slijedi taj naslov. Povezivati haške presude hrvatskim generalima s pokojnim maršalom je moguće koliko i povezivanje “Idiota” Dostojevskog sa studijom o medicinskom tretmanu mentalno retardiranih osoba… Riječ je naprosto o cenzuri koja je u korijenu politička, no dolazi od kulturno nepismenih osoba koje su u stanju raditi isključivo štetu. To bar kad je kultura u pitanju, da ne idem šire.

Mislite li da ćete ipak zaigrati “Maršala” u splitskom HNK-u? Naime, poduzeti su već neki pritisci da se urazume…

– Pravni subjekti su HNK i Muzički bijenale Zagreb, pa je sad Bijenale dao ultimatum da opera mora biti izvedena po ugovorenim pretpostavkama najkasnije u svibnju. A HNK je ponudio siječanj 2012. godine, što je pravno nemoguće jer su javna sredstva, oko pola milijuna kuna, dodijeljena za ovu godinu. Ali, valjda v.d. intendant Duško Mucalo želi zataškati sve to do svog izbora na mjesto intendanta. On je jedino zaboravio da svakoj marioneti prije ili kasnije popucaju konci, a onaj koji njome upravlja tad obično samo ugrabi neku drugu.

Splitski HNK postao je adresa za skandale najniže vrste. Ako vam treba doza estradnog marketinga, dakle, samo odete tamo?

– Da, i suosjećam zbog toga s njihovim ansamblima koji su se našli u nekom kulturnom Monopolyju gdje im o svemu odlučuju upravo nevjerojatni likovi. Zato se u novije doba i događa egzodus iz te ustanove s nekreativnom i tjeskobnom klimom.

Igor Lasić