Kuće doseljenicima, građa povratnicima

Izmjene Zakona o područjima posebne državne skrbi koje je predložila Vlada donose značajne novosti za doseljene Hrvate kojima će biti darovane kuće, ali će određene koristi ostvariti i srpski povratnici. Izmjenama Zakona omogućit će se trajno stambeno zbrinjavanje na tim područjima kroz darovanje te povoljniju prodaju kuća i stanova. Prvi put omogućava se darivanje kuća i stanova u državnom vlasništvu bivšim privremenim korisnicima, i to po Zakonu o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom. U Vladi procjenjuju da je riječ o oko 4.000 mogućih zahtjeva.

Kome materijal?

– Odredba o darovanju kuća odnosi se na one koji su dobili kuće izbjeglih Srba na privremeno korištenje. Potom su morali te kuće napustiti, pa su dobili neke druge ili su ostali u istim kućama jer su ih vlasnici prodali. Dosad nisu imali pravo da im se kuća daruje, već su je morali kupiti – kaže Boris Milošević, pravnik u Srpskom narodnom vijeću.

– Dvije su koristi ovih izmjena koje se odnose na građane srpske nacionalnosti. Prva je da pravo na dodjelu građevnog materijala iznimno mogu ostvariti i hrvatski državljani koji izvan PPDS-a imaju u vlasništvu oštećenu ili razorenu obiteljsku kuću ili stan, kao i bivši nositelji stanarskog prava koji imaju u vlasništvu oštećenu kuću ili građevinsko zemljište izvan PPDS-a – objašnjava Milošević. To se odnosi na one građane kojima su kuće minirane (oštećene terorističkim aktom), a nalaze se izvan PPDS-a, kao i na bivše nositelje stanarskog prava koji imaju u vlasništvu oštećenu kuću ili građevinsko zemljište. Oni sada mogu dobiti građevinski materijal iako im se ta kuća ili zemljište nalaze izvan PPDS-a. Čak mogu podnijeti zahtjev i da im se odobri ugradnja građevnog materijala.

Druga korist odnosi se na korisnike koji na PPDS-u imaju u vlasništvu uništenu ili oštećenu obiteljsku kuću u kojoj su prebivali 1991. godine i nisu podnosili zahtjev za obnovu prema Zakonu o obnovi. Ministarstvo može donijeti odluku o organiziranoj ugradnji građevnog materijala. To znači da svi koji su vlasnici uništenih kuća u kojima su živjeli do 1991, a nisu podnijeli zahtjev za obnovu, mogu tražiti građevinski materijal, što se moglo i do sada, ali je novina da mogu dobiti i organiziranu ugradnju, što praktički znači – obnovu.  Jedino neće dobiti namještaj kao što su dobivali korisnici prava na obnovu.

Boris Milošević upozorava na važnost odredbi koje se odnose na oduzimanje prava na stambeno zbrinjavanje.

Gubitak prava

– Korisnici koji ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje gube to pravo ako neosnovano odbiju ponuđenu useljivu kuću ili stan u državnom vlasništvu. Osim toga, korisniku koji je ostvario pravo na stambeno zbrinjavanje može se otkazati to pravo kad on i članovi njegove obitelji prestanu koristiti kuću ili stan neprekidno u razdoblju duljem od šest mjeseci ili ga koriste na način kojim se njihovom krivnjom nanosi šteta. Smatrat će se da obiteljska kuća ili stan nisu korišteni neprekidno kad stanar samo povremeno navraća u stan, kad cijeli stan daje na korištenje podstanarima ili kad cijeli stan koristi osoba koja nije član obitelji korisnika – ističe Milošević.

Novost su liste prvenstva koje će se objavljivati i biti javne, pa će se, zavisno o raspoloživom stambenom fondu u državnom vlasništvu i osiguranim sredstvima u budžetu, pravo na stambeno zbrinjavanje ostvarivati na temelju tih lista koje se utvrđuju za svaku kalendarsku godinu.

Braniteljima povrat kupoprodajne cijene

Predlaže se i da se hrvatskim braniteljima koji su vlastitim novcem ili kreditom otkupili kuću na PPDS-u prije 2005. godine i stupanja na snagu uredbe kojom se kuće na tim područjima daruju braniteljima, omogući povrat kupoprodajne cijene. Uslov za to je da žive u kupljenoj kući, da u vlasništvu nemaju drugi useljiv stambeni objekt ili da taj objekt nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili nakon 8. oktobra 1991. Prema podacima APN-a i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, radi se o 169 hrvatskih branitelja i iznosu od 24 miliona kuna koji će za njih biti osiguran u državnom budžetu 2013. i 2014. godine.