Liječnik-mrzitelj ponovno jaše


Foto: Ernest Marinković

Esad Mujkanović, liječnik koji se proslavio nacionalističkim ispadima i dijagnozama koje je postavljao srpskom življu, odlučio je opet obračunati se s mrskim neprijateljima. Pod javnim se svjetlom Mujkanović pojavio u rujnu 2009, kada je hitnu pomoć u Domu zdravlja u Otočcu, gdje je dežurao, zatražio Boško Radić, Srbin iz obližnjih Vrhovina: bilo mu je vrlo loše, sve je ukazivalo na moždani udar, no specijalist obiteljske medicine mislio je drukčije. Poslije detaljnog pregleda, otpustio je Radića s dijagnozom “prežderanost”, upozorivši ga usput da se okani alkohola, iako čovjek popije tek dvije čaše pića godišnje i to samo u posebnim prigodama. Radiću je kasnije pozlilo, život mu je spašen u Gospiću i Rijeci, ali s invalidnošću kao posljedicom.

Kada su za svog sumještanina došli urgirati čelnici Općine Vrhovine, liječnik ih je počastio salvom šovinističkih uvreda. Da se Mujkanović specijalizirao za prehrambene navike Srba, potvrđuje i slučaj Marije Jelovac iz Vrhovina, koju je ugrizao poskok: i njoj je postavio istu dijagnozu kao i Radiću, pa posljedice opasne liječničke pogreške osjeća i danas.

Iako su općinski čelnici Vrhovina zbog širenja vjerske i nacionalne netrpeljivosti iskazane u slučaju Boška Radića podnijeli kaznenu prijavu protiv liječnika, još se ništa nije dogodilo. Mujkanović je njih tužio za klevetu, kao i novinare koji su pratili slučaj, a dosad je održano i odgođeno jedno jedino ročište. Život se, bar privremeno, vratio u kolotečinu, i u Vrhovinama i u Otočcu, gdje liječnik živi i radi.

Devetogodišnji četnik

No, prije nekoliko dana općinari su poslali službeni dopis liječniku da ukloni ili izmjesti svoju, kako tvrde, nelegalnu garažu u Vrhovinama. Mujkanovićev odgovor nisu dugo čekali: stigao je 7. travnja preporučenom poštom i sa službenim liječnikovim pečatom. U njemu se na spornu garažu osvrnuo jednom jedinom rečenicom, no zato si je u preostalom dijelu dao oduška, završivši ga prijetnjom trojici općinskih čelnika – načelniku Miloradu Deliću, njegovu zamjeniku Miroslavu Mašiću i pročelniku Upravnog odjela Gojku Majetiću. Nabrajajući im krimene iz prošlosti, Mujkanović na kraju dopisa poručuje: “…a Vas čeka ugodan pogled iza Rešetaka Lepoglavskog zatvora, u to budite uvjereni! Međutim, postoji i druga mogućnost: a ta je da Vas uopće nema, da ne postojite! Ovisi o Vama što ćete odabrati!”

Miroslav Mašić ovakvu reakciju smatra donekle i očekivanom.

– Vidite i sami, čovjek jednostavno ne staje sa svojim, blago rečeno, problematičnim ponašanjem, ali je problem u tome što mu to svojim nereagiranjem omogućuje država. Do danas se o našoj kaznenoj prijavi još nitko nije očitovao, kao ni o njegovoj tužbi. Iako je, navodno, Ministarstvo zdravstva pokrenulo nekakvu istragu, papiri leže u nečijim ladicama i sve pada u zaborav. Stoga se Mujkanović osjetio slobodnim ponovno vrijeđati, ali i prijetiti. Možete li zamisliti što bi bilo sa mnom ili s bilo kim drugim iz Vrhovina da nekom uputimo slično pismo, sa samo desetak posto takvih prijetnji, mržnje i uvreda? Odavno bismo već bili u zatvoru – smatra Mašić, osvrćući se i na zaglavlje pisma, gdje je Mujkanović ispred svog imena napisao “Republika Hrvatska”, misleći valjda da državu osobno zastupa. Pismo je naslovljeno na Općinu Vrhovine, za “UDBA-ško-četničku trijadu”, koju u pozdravnoj rečenici još jednom spominje.

– Te njegove riječi govore o njemu samome, to su sulude stvari! Iako sam 1991. imao devet godina, za njega sam četnik koji je s ne puno starijim Delićem i Hrvatom Majetićem organizirao oružanu pobunu i činio ratne zločine – objašnjava Mašić.

Koliko je začuđujuća Mujkanovićeva politička nepismenost, dokazuje i dio pisma u kojem navodi kako čelnici općine “zaboravljaju činjenicu da sam ja jedini zakonski predstavnik Općine izabran na demokratskim izborima 2005. godine s 15 posto glasova građana općine Vrhovine!” Na navedenim je izborima, naime, na temelju 15 posto osvojenih glasova postao općinski vijećnik bez ikakvog mandata u izvršnoj vlasti.

Nije izravna prijetnja?

– Te su godine dvaput održani lokalni izbori. Na prijevremenima, 2007. godine, naša je lista dobila oko 65 posto glasova, a na njima se Mujkanović, u međuvremenu izbačen iz HDZ-a, nije pojavio ni na kojoj listi, kao ni na izborima prije dvije godine, kada smo mi osvojili 74 posto glasova. Ne znam objasniti na temelju čega on sebe doživljava tako – zgraža se Mašić.

U nizu iznesenih optužbi ističe se i ona da je “trijada” odgovorna za politički motivirano ubojstvo Josipa Čorka 2005. godine, iako su sva vještačenja dokazala da je nesretni mladić poginuo u prometnoj nesreći. Mujkanović nema ni argumenata ni dokaza ili bilo kakvih indicija za druge opasne optužbe, da su ga pokušali fizički likvidirati i da su likvidacijom prijetili mnogim drugim osobama.

Dok smo boravili u općinskim prostorijama, s trojicom je apostrofiranih općinara razgovarao i policijski službenik, nakon njihova dopisa Policijskoj upravi ličko-senjskoj, kojim traže zaštitu. Mašić nam je prenio najbitnije detalje razgovora koji, u najmanju ruku, ne ohrabruje: inspektor je rekao da će policija svakako podnijeti kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu, ali da osobno ne vjeruje da će se išta dogoditi.

– Doslovno je rekao da nije riječ o izravnoj prijetnji – kaže Mašić.

Riječki odvjetnik Ljubiša Drageljević, pravni opunomoćenik Općine Vrhovine, misli suprotno.

– Pričekat ćemo odgovarajuće reakcije policije i DORH-a te poduzeti korake ako izostanu: Mujkanovića ćemo prijaviti svim mjerodavnim adresama i kazneno ga goniti. Preko ovako ozbiljnih prijetnji nećemo olako prijeći – kaže Drageljević.

Jer, nakon svega, doista valja pitati daju li nadležne institucije prešutnu potporu stavovima i prijetnjama Esada Mujkanovića, koji ih već sutra može odlučiti provesti u djelo?