Milion potpisa za istinu o žrtvama

Posljednjeg aprilskog utorka, u simboličnih 11,55 sati u glavnim gradovima sedam zemalja na području bivše Jugoslavije počelo je prikupljanje potpisa podrške za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima počinjenim na prostoru nekadašnje SFRJ (REKOM). Akciju prikupljanja potpisa, koja traje do 6. juna, koordinirat će Inicijativa mladih za ljudska prava, a potpisi će se, zajedno s prijedlogom statuta, predati svim parlamentima u regionu.

– Činjenica da deset godina nakon oružanih sukoba na području nekadašnje SFRJ ni u jednoj od država nije dovršen popis žrtava ubijenih u ratu, a da se preko 15.000 osoba i dalje  smatra nestalima, nagnala je preko 1.500 organizacija i pojedinaca okupljenih u Koaliciju za REKOM da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao izvansudskog istražnog organa koji treba utvrditi i javno iznijeti činjenice o ratnim zbivanjima, a za razliku od sudova, biti orijentiran prema žrtvama – rekao je Ivan Novosel iz Inicijative mladih, koji je nacionalni koordinator kampanje za Hrvatsku.

– Zbog objavljivanja haških presuda i reagiranja na njih, u Hrvatskoj imamo specifičnu situaciju – kaže Eugen Jakovčić, medijski koordinator Koalicije za REKOM u Hrvatskoj, ističući da je zbog toga u cijelom regionu prilagođen početak kampanje, koja je trebala početi nešto ranije.

– Imamo ambiciozan cilj da u Hrvatskoj skupimo 240.000 potpisa, što je izvedivo. Cilj je da prodremo u javnost pričom o žrtvama rata, a čak je manje važno hoće li se skupiti milion potpisa i da li će parlamenti usvojiti inicijativu, bitno je da se u javnosti stvori svijest o zločinima i žrtvama – dodaje Jakovčić.

– Prerano je reći hoće li objava haških presuda pomoći ili odmoći, ali svakako će utjecati na kampanju – smatra Vesna Teršelič iz Dokumente.

– Svaka nova presuda, svaki novi istražni postupak i objavljivanje činjenica o neprocesuiranim zločinima dodatni su poticaj stvaranju svijesti o žrtvama. Ljudi su svjesni koliko nas zločini opterećuju, pa tako i ovaj u Dvoru o kome se sada piše – kaže Vesna Teršelič.

– Vrlo je važno da se stvori atmosfera podrške u kojoj će biti nepristojno suprotstavljati se činjenicama o žrtvama – rekao je Mario Mažić, koordinator Inicijative mladih.