Navlačenje rukavica

Omladina u ponedeljak, 4. aprila nije uzvratila udarac, ali su neki od njih navukli rukavice, i to simbolično na dan kad je 1936. godine od strane ljotićevaca ubijen student prava Žarko Marinović, jedan od onih koji su učestvovali u blokadi fakulteta.

Prvi Facebook protest pod nazivom “Omladina uzvraća udarac” ispratilo je oko 200 studenata, ali i građana Beograda. Moglo bi se reći da je zakazivanje ovog skupa više privuklo medije, očigledno podstaknute dešavanjima u Hrvatskoj, pa je većina otišla poprilično razočarana sa lebdećim pitanjem koje je strujalo: a gde je 3.500 potvrđenih sa Facebooka?

– Pitanje je za sociologe, a ne za nas – odgovorila je jedna od učesnica.

A bio je lep, prolećni dan. Kako su radnici prošle godine prvomajski protest zakazali tri dana pre, jer se na praznik rada roštilja, tako su i brojni korisnici ove društvene mreže odlučili ipak biti negde drugde, negde gde će sunce na trenutak spržiti brige i ambicije. Niti će ih ko pozivati na odgovornost, a niti se sami osećaju odgovornima, što je još gore.

Mnoge su iznenadile crvene zastave koje su dominirale skupom, kao i antikapitalističke i antistranačke parole “Ni Tadić ni Nikolić – za antikapitalistički pokret”, ali to samo pokazuje nezainteresovanost i nepoznavanje onoga što se već mesecima krčka u Zagrebu. Još se ne zna kad će biti zakazano sledeće okupljanje, ali svi su prisutni pozvani na konstruktivni sastanak 6. aprila.

Podršku studentima dali su i brojni sindikati, a koliko je ona iskrena i koliko je udarac na koji se omladina priprema jak, možda ćemo sagledati baš 1. maja, kad se najavljuje veliki zajednički skup omladine i obespravljenih građana, posebno radnika. To će biti prvi veliki test. Do tada se sve može shvatati kao udaranje u boksačku vreću.