Neocekivana sila

Jubilarni, 20. po redu Dani hrvatskog filma održani su od 4. do 10. aprila u Studentskom centru u Zagrebu. Prema odluci žirija, u kome su bili Alemka Lisinski, Radislav Jovanov Gonzo i Ante Tomić, Veliku nagradu za najbolji film osvojio je kratkometražni igrani film “Onda vidim Tanju” režisera Jurja Lerotića, koji je dobio i nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, dok je priznanje za najbolju produkciju dobila producentska kuća Hulahop, odnosno Dana Budisavljević i Olinka Vištica.

Nagradu za najbolju režiju i Oktavijana za najbolji eksperimentalni film osvojila je Ana Hušman s “Nogometom”. Između brojnih nagrada izdvojimo i onu za najbolju kameru, koja je posthumno dodijeljena Vedranu Šamanoviću za eksperimentalni film “Pustara” Ivana Faktora, dok je Oktavijana za najbolji dokumentarni film osvojio “Ratni reporter” Silvestra Kolbasa. Najbolji animirani film je “Cvijet bitke” Simona Bogojevića Naratha, dok je Oktavijana za životno djelo dobio Vatroslav Mimica.

Osim dodjele nagrada, kruna subotnje večeri svakako je bio nastup beogradskog sastava Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, koji je okupio velik broj ljudi. Podsjetimo, Neočekivana sila… bila je prvi srpski sastav koji je nakon rata nastupio u Hrvatskoj, točnije u zagrebačkoj Močvari.

– Nakon toga, mi smo bili česti gosti, dok se prvobitni sastav nije raspao: iz peteročlane grupe dvojica su otišla – kaže Boris Mladenović, dodajući da je ovo prvi zagrebački nastup benda, koji sada ima i nešto drugačiji zvuk, u novom sastavu.