Solidarnost iz tuđeg džepa

Istina je da u zakonima o obveznim odnosima širom Evrope postoji institut solidarne odgovornosti, ali je samo u Srbiji sudska praksa da se on rigidno primjenjuje na medije. Posljednji takav slučaj dogodio se beogradskom dnevnom listu “Danas”, koji je dužan platiti gotovo 10.000 eura naknade za duševne boli trojici policajaca iz Požarevca u svoje ime, u ime novinarke koja nije njihova, u ime novina koje više ne postoje u tiskanom obliku (“Glas javnosti”), te tabloida “Kurir”.

Riječ je o tekstu koji je još 30. listopada 2006. objavio najprije “Glas javnosti”, u kojem dvojica bivših policajaca optužuju svoje kolege za fizičko maltretiranje i montiranje optužbe za primanje mita (u sudskom postupku protiv njih optužbe dvojice policajaca ocijenjene su neosnovanima). Tekst je potom objavljen i u “Kuriru”, koji spada među tiražnije tiskovine u Srbiji, a nekoliko dana kasnije i u “Danasu”, u njegovom dodatku “Braničevo”, koji ima tiražu tek oko 1.500 primjeraka.

Financijska apokalipsa

Kako god, trojica obijeđenih policajaca presavili su tabak i tužili sva tri lista, zatraživši 200.000 dinara odštete svaki. Prvostupanjska presuda Općinskog suda u Požarevcu donesena je 2009. i izdavači sva tri lista osuđeni su da – svaki za sebe – plate tih 200.000 po glavi tužitelja, jednako kao i autorica teksta u “Glasu javnosti”, dok su solidarno trebali platiti blizu 240.000 dinara troškova kazne. Apelacioni sud u Beogradu, međutim, tu presudu preinačava u studenom prošle godine i nalaže solidarnu odgovornost svih tuženih, novinarke i tri dnevna lista, od kojih jedan više ne postoji. U takvom slučaju moguće je izvršenje isplate tražiti od bilo koga od solidarno odgovornih, te se trojica Požarevljana odlučuju zatražiti isplatu za svoje duševne boli od “Danasa”. Prvi osnovni sud u Beogradu dozvoljava izvršenje početkom prošlog tjedna, odmah se pokreće mašinerija i rukovodstvo te kuće ubrzo ustanovljava da im je račun kompletno ispražnjen.

Najnovija presuda dnevnom listu “Danas” još je jedan dokaz rigidnosti srpskog Zakona o informiranju, ne samo njegovih odredaba o privrednim prekršajima nego i o solidarnoj odgovornosti medija. Takva solidarna odgovornost rigidnija je i od odgovornosti po komandnom lancu koja se prakticira kod ratnih zločina, kaže Danilo Nikolić, doktor pravnih nauka i autor više knjiga o medijskom pravu u Evropi. Takvu solidarnu odgovornost, dodaje, ne poznaje ni građansko ni obligacijsko pravo i neprihvatljivo je da jedan medij odgovara za drugi.

– Siguran sam da bi ova presuda od Evropskog suda za ljudska prava bila ocijenjena kao kršenje zajamčene slobode izražavanja – kaže Nikolić i dodaje da ustvari time vlast bira medij koji će kazniti kako bi se upravo on disciplinirao i ekonomski onesposobio.

Gore nego za Miloševića

Nije to prva takva kazna koja je snašla “Danas”, jer je prije tri godine već platio solidarnu kaznu za “Magyar Szo” i novosadski “Dnevnik” (više od 4.500 eura), s kojima još nije završen postupak kompenzacije: mađarski list je “Danasu” dosad platio trećinu svoga duga, a “Dnevnik” duguje još trećinu. Situaciju u kojoj se našao “Danas”, da plaća kaznu za druge medije, apsurdnom vidi i Slobodan Vučetić, bivši predsjednik Ustavnog suda Srbije.

– U isto vrijeme, ovo treba biti pouka svim medijskim poslenicima da pokrenu inicijativu da se sporne zakonske odredbe u što kraćem roku promijene, kako više ne bi dolazilo do ovakvih situacija – kaže Vučetić.

Situacija je apsurdna i zbog toga što se “Danas” i listovi za koje plaća kaznu, kamate i sudske troškove, razlikuju kao nebo i zemlja. “Danas” je građanski list, pristojne novine koje drže do istine i kvalitetnog novinarstva, “Glas javnosti” je bio prilično nacionalistički orijentiran, dok na tiražni tabloid “Kurir” ne treba trošiti riječi, osim reći da im je osnivač i vlasnik zaglavio u pritvoru zbog muljanja s kreditima i dadžbinama državi i zaposlenima.

Čak su i političke stranke oštro reagirale na ovaj slučaj, ali to ionako nema značaja u situaciji kad u sudstvu nema nimalo osjetljivosti za medije i kad se već čuju ocjene – eto, i Svetislav Basara – da je sloboda medija u ovom trenutku značajno manja nego za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.