Stara atmosfera u novom prostoru

Svoj deseti rođendan Revija amaterskog filma (RAF) proslavila je od 17. do 23. aprila s oko 300 filmova u novom prostoru, u Teatru &TD zagrebačkog Studentskog centra. Sve ostalo bilo je isto, prije svega velik interes autora da šalju filmove i publike da ih gleda i kao jedini žiri ocjenjuje, s tim da će najbolji filmovi biti prikazani na početku narednog RAF-a.

– Publika je ove godina imala opsežan posao, jer je u glavnom programu bilo 200 filmova,  od onih nastalih u kućnoj radinosti do radova samostalnih autora i kino-klubova. Velik dio stigao je iz zemalja regije, a otprilike jedna petina iz Srbije – kaže koordinatorica programa Iva Jelinčić, dodajući da na RAF stižu sve bolji i bolji filmovi, a brojni autori svake godine iznova sudjeluju na festivalu.

– Kada prođe polovica roka za prijem filmova, počinjemo ih zvati i pitati hoće li nam i ove godine nešto poslati – kaže Iva Jelinčić.

Njene riječi najbolje potvrđuje Siniša Dugonjić iz Beograda, koji je posljednjih nekoliko godina na RAF-u učestvovao s nekoliko svojih filmova, igranih i eksperimentalnih. Ove godine bio je u timu autora eksperimentalnog filma “Nije u metežu Gospod”.

– Film smo napravili bez para, ali s mnogo dobre volje, jer želimo da ih radimo nezavisno o našem svakodnevnom poslu – kaže Dugonjić.

Uz brojne filmove u glavnom programu, publika je mogla pogledati i “Zlatne čaklje” o sinjskom borcu Bore Leeju, filmove Stranke dobrih ljudi iz Kutine i Doktora (Vladimira) Protića iz Beograda, te konceptualni dokumentarac o Mici Trofrtaljki “Mica i druge priče” Milana Nikodijevića. Na repertoaru su bili i studentski filmovi danas afirmiranih režisera Larsa von Triera, Jirija Menzela, Gaspara Noea, Andrzeja Wajde i Thomasa Vinterberga, kao i program s prvim snimcima, kadrovima i filmovima snimljenim na području bivše Jugoslavije, koji je ostvaren u suradnji s kinotekama Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.