Svečani doček ruskog cara

Premijer Rusije Vladimir Vladimirovič Putin boravio je u jednodnevnoj poseti Beogradu, gde se sreo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i drugim visokim zvaničnicima. Glavne teme razgovora ticale su se ekonomske saradnje, pre svega u oblasti energetike, a na dnevnom redu bio je i niz političkih tema, od Kosova, ulaska Srbije u NATO i Evropsku uniju, do rata u Libiji.

Suštinski razlog Putinove posete je pokušaj da se Beograd ubedi kako Rusija neće odustati od realizacije gasovoda Južni tok, to jest da Srbija nije pucala sebi u nogu kad je prodala NIS Gaspromnjeftu za male pare. Sudeći po zadovoljstvu kojim je sijao Tadić nakon razgovora s Putinom, kao i po najavi da će Rusija i Srbija potpisati sporazum o strateškom partnerstvu, ubeđivanje je urodilo plodom.

Nesputani izlivi rusofilije

Razgovori na političke teme nisu doneli ništa novo. Putin je ponovio poznate stavove: Rusija podržava srpsku politiku prema Kosovu, ne protivi se ulasku Srbije u Evropsku uniju, ali je izričito protiv članstva u NATO-u. Sve poznato od ranije, što samo potvrđuje da su razlozi Putinove posete bili prevashodno ekonomske prirode.

Nakon Putinovog odlaska, beogradski mediji su počeli da šire priču o navodnoj ponudi ruskog premijera da u srpsku privredu upumpa grinfild investicije od fantastičnih deset milijardi evra, uglavnom u energetiku, izgradnju elektrana, saobraćaj i železnice, mada se pominje i izgradnja novog stadiona FK Crvena zvezda. Međutim, zvaničnih potvrda ove glasine nije bilo, tako da se najverovatnije radi o medijskom spinovanju sa ciljem podgrevanja nade u bolje sutra koje nam stiže iz majčice Rusije. Možda srpske vlasti ne čine mnogo da poboljšaju život građana Srbije, ali ne brinite, tu je velika ruska imperija koja će učiniti sve da nam svane.

Putinovu posetu Beogradu obeležili su nesputani izlivi rusofilije i udvorištva. Pokloni ruskom premijeru stizali su sa svih strana: patrijarh Irinej udelio mu je Orden Svetog Save (kad mogu Karić i Mišković, može i Putin), predsednik Sportskog društva Crvena zvezda Petar Škundrić poklonio mu je repliku pehara pobednika Kupa evropskih šampiona, a predsednik FK Crvena zvezda Vladan Lukić dres na kojem piše “Putin”.

Sa “Noćnim vukovima”

Jedino je rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević ostao kratkih rukava i punih ruku, jer ruski premijer nije imao vremena da prošeta do Pravnog fakulteta i da dobije titulu počasnog doktora pravnih nauka. Za one koji se pitaju kakav je doprinos Vladimira Vladimiroviča pravu, pogotovo ako se ima na umu da je on premijer zemlje gde se ljudska prava redovno krše a novinari ubijaju svako malo, Kovačević ima spremno objašnjenje. Prema njegovim rečima, ruski premijer ne dobiva titulu počasnog doktora zbog doprinosa nauci, već zato što je državnik svetskog formata.

Umesto sa Kovačevićem, Putin se susreo sa članovima “Noćnih vukova”, srpske ispostave istoimenog kluba bajkera iz Moskve, od kojih je na poklon dobio majicu sa parolom “Sa verom u boga”, postolje sa tri zastave i repliku bakarnog štita Aleksandra Makedonskog. U društvu ovih živopisnih likova, istetoviranih po pravoslavnom kanonu, Putin je uživao na utakmici Crvena zvezda – Zenit, čime je i okončao posetu Srbiji.