Tako mladi, a već ambiciozni

Mateji je 28 godina, Mladeži HDZ-a pristupila je 2004. Držanjem podsjeća na mladu Margaret Thatcher: duga i unatrag začešljana kosa otkriva visoko čelo, nenašminkana je i odjevena u koktel-haljinu zatvorenu do grla. Govori jasno i srčano, odaje dojam tvrde, ali iskrene osobe.

– Ne, moji roditelji nisu članovi stranke. Želim da politička garnitura, u dobi od 65 do 70 godina, koja u općini u kojoj živim vlada posljednjih 15 godina, ustupi mjesto mladima, jer njihovo je vrijeme prošlo. Želim motivirati druge žene da se politički angažiraju, pokazati im da ne trebaju šutjeti – obrazlaže glavne motive učlanjenja u HDZ.
Nedavno je toj stranci pristupilo tisuću novih članova, a iskaznice im je u Muzeju “Mimara” uručila osobno premijerka Jadranka Kosor. Poručila im je da ih HDZ nikada neće iznevjeriti. Inicijacija se dogodila u trenutku kada je, prema istraživanjima, rejting stranke pao na najnižu razinu; aktualno političko vodstvo Hrvatske gubi povjerenje građana, prosvjednici u cijeloj zemlji poručuju da Vlada mora pasti, pale se zastave, kako HDZ-a tako i SDP-a.

Nismo foteljaši

Političari su trenutačno najnepopularniji, neovisno o tome iz koje stranke dolaze. Naša sugovornica smatra da je ulazak većeg broja mladih u stranke (ne samo u HDZ) isprovociran nekim revoltom, određenom reakcijom. Hadezeovci iz “Mimare” daju podršku stranci u teškom trenutku: po njenom mišljenju, pokazuju da nisu foteljaši, da hoće promjene, a kako je u državi puno problema, sada je pravo vrijeme za to. Također, slaže se i da je dijelom riječ o nadolazećoj izbornoj kampanji. Vidimo podršku mladih, novih lica, oni sugeriraju pozitivne promjene, novu nadu…

No, ima li doista nade? Kako vjerovati političkoj garnituri povezanoj s nizom korupcijskih afera, optužbama za pljačku, bivšim premijerom u zatvoru? Srame li se mladi hadezeovci zbog toga, jesu li opterećeni načinom vladavine svojih starijih kolega? Koliko se oni, kao i druga stranačka mladež, razlikuju od svojih seniora?
– Najlakše je vratiti iskaznicu i ne raditi ništa. Zalažem se za vlast sposobnih, a ne podobnih. Nema promjena ako svi odustanu i ako nitko ništa iznutra ne učini. Ne znam hoće li i u mene jednog dana upirati prstom da sam bila dijelom garniture, ali strah postoji – iskreno će Mateja. Zaključuje da glavni motivi ulaska mladih u HDZ leže u roditeljskom odgoju i tradiciji, motivaciji da nešto promijene unutar stranke, ali i šansi da se putem stranke dobije dobar posao.

Poznato je da se sa stranačkom iskaznicom vrtoglavo napreduje u karijeri. Članove mladeži nagrađuje se članstvima u nadzornim odborima i drugim poslovima, koje nerijetko dobivaju bez potrebnih kvalifikacija ili javnog natječaja. Neki je dan uz optužbe o namještanju završen natječaj za fotografa Županije splitsko-dalmatinske; posao je dobio Denis Ivanović, šef ogranka HDZ-a iz Kaštela. Na mjesto članice Nadzornog odbora Fine, bez javnog natječaja i kvalifikacija, imenovana je i Martina Banić, predsjednica Mladeži HDZ-a, koja obnaša i funkciju zamjenice glasnogovornika Vlade. Nakon nekoliko naših kontakata s uredom, ni ona ni itko drugi nisu našli vremena za razgovor na temu mladeži: samo su spomenuli svojih 65.000 članova.

Iskaznica privremeno i amnestira, sjetimo se bivših članova karlovačke Mladeži HDZ-a:  Vladimira Vogrinca, i prije evidentiranog nasilnika, te Željka Goršića i Danijela Trupkovića, poznatih vikend-pijanaca. Nakon niza ranijih incidenata, konačno su nepravomoćno osuđeni na ukupno 23 mjeseca zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnjeg Marka Jovkovića u jednom kafiću. No, iako formalno isključen iz stranke, Trupković se prije tri tjedna svečano kočoperio na 21. obljetnici osnivanja karlovačkog HDZ-a, uz blagoslov lokalnog šerifa Branka Vukelića. Treba li dodati da je Trupković zaposlen u javnoj gradskoj tvrtki?

Masovke za javnost

Saša Đujić, predsjednik Foruma mladih SDP-a, kaže da Forum okuplja 7.500 članova u dobi od 16 do 30 godina. Nemaju kolektivne performanse nalik na one Mladeži HDZ-a, gdje se programski učlanjuju cijele obitelji. Također, da bi se pristupilo Forumu, nije nužno biti i članom SDP-a, nego je cilj okupiti mlade čije su ideje i stavovi bliski socijaldemokraciji.

– Član sam Foruma mladih jedanaest godina. Nikada nismo imali masovna primanja niti smo na taj način pokazivali mišiće. Nastup HDZ-ove mladeži predstava je za javnost. Oni su kao najozbiljniji, jer, eto, imaju ogroman broj članova. Ali pitam se što su uradili dosad, osim što mašu stranačkim zastavicama; naši mladi se prvenstveno zalažu za obrazovanje na višem nivou i da ono bude svima financijski dostupno. Programski smo usmjereni i na stambeno zbrinjavanje mladih i politiku njihova zapošljavanja – kaže Đujić. Dodaje da je SDP-ov pomladak prvi dobio priliku konkretno utjecati na politiku.

– Već 2007. imali smo u Saboru trojicu zastupnika iz redova Foruma mladih SDP-a. Mnogi od njih, poput Davora Bernardića, Gordana Marasa i Arsena Bauka, politički su jako aktivni, potonji se spominje i kao jedan od budućih ministara… Naravno da članstvo u mladeži može nekome biti primamljivo za buduću karijeru, ali svi u startu jednako kreću. Ima tu osobnih interesa, ali njih ima i u civilnom sektoru. Osim osobnih interesa, ima i onih koji iz inata žele mijenjati društvo nabolje – priča 29-godišnji Đujić, rodom iz Novog Vinodolskog.
U Forumu mladih tvrde da su potpuno autonomni u odlučivanju: vrh stranke se ne miješa u njihov rad. Pitamo ga da komentira nedavno prosvjedničko paljenje SDP-ove zastave.

– Zapalili su je oni koji se ne slažu s našom politikom. No, nije SDP na vlasti. Krivac za stanje u zemlji je dugogodišnja vladavina HDZ-a. Oni su zgadili politiku svim ljudima. Oni plješću, kao da ne vide što se oko njih događa. To su radili i Ivi Sanaderu, a sad ga svi pljuju – zaključuje Đujić.

Poljoprivrednici i studenti

Nedavno je i Josip Friščić, predsjednik HSS-a, uručio 200 novih članskih iskaznica. Iako se HSS-ova mladež zbog nesuglasica unutar članstva dvaput raspadala na državnom nivou, danas čvrsto djeluje unutar Sveučilišne organizacije, na čijem je čelu 24-godišnji Mateo Ivanac, ekonomist iz Rijeke. Kaže da cjelokupno članstvo broji od osam do devet tisuća mladih ispod 35 godina, a Sveučilišna organizacija, koja obuhvaća studente ispod 30 godina, ima 800 članova.

– Svjesni smo da HSS u javnosti percipiraju kao poljoprivrednu stranku, ali struktura članova to demantira. U našim redovima najviše je pravnika, ekonomista, liječnika, građevinara te poljoprivrednika i agronoma – kaže Ivanac. Iako je iz Rijeke, gdje HSS nema jako uporište, stranci je pristupio prije pet godina. Privukle su ga vrijednosti koje zastupa HSS.

– Izdvojio bih obitelj kao temelj društva, zajedništvo i slogu među ljudima. Također, bitne su i ekologija i poljoprivreda. U Rijeci smo na razne načine pomogli nekim ljudima, uredili igrališta i slično – dodaje Ivanac. Slaže se da mladi u politiku često ulaze iz osobnih interesa te da je bavljenje politikom u posljednje vrijeme postalo izrazito nepopularno.

– Mislim da mladi u politiku idu iz inata i ambicije. Problem je zadobiti medijsku pažnju, jer je medijima interesantnija visoka politika od zdravog  promišljanja mladih. I prosvjednici traže mlade ljude, nova lica. Mislim da mi imamo rješenja, ali je problem realizacije, sva pažnja je usmjerena prema vrhu vlasti – rezonira Ivanac.

Mladi narodnjaci

Njegov kolega Igor Marović, predsjednik Mladih HNS-a, kaže da je naslikavanje mladih HDZ-ovaca ispred “Mimare” čin kojim se mažu oči javnosti. Više bi, kaže, volio vidjeti njihov program, dakle što kane napraviti. Mladi HNS-a broje sedam tisuća članova, u rasponu od 18 do 30 godina.

– Naši su članovi i članovi HNS-a, jer djelujemo kao interesni odbor unutar stranke, za razliku od SDP-a, čiji je Forum mladih odvojena organizacija. Predsjednik sam od prosinca 2009, s dvogodišnjim mandatom. Član sam HNS-a od 2004. U stranku me privuklo to što se zalagala za ukidanje vojnog roka i ukidanje PDV-a na novine, a govorili su i o potrebi pridruživanja Europskoj uniji i NATO-u. Bili su korak ispred svih – priča Marović. Danas, dodaje, imaju nešto drugačiji i noviji politički program.

– Prije svega, cilj za koji se zalažemo je kvalitetno obrazovanje mladih, njihovo zapošljavanje i stanovanje, potom jeftini najam POS-ovih stanova za mlade. Mislim da njih to danas najviše zanima. Moje su ambicije trenutačno usmjerene na polaganje posljednjeg ispita na Fakultetu industrijskog menadžmenta u Splitu – zaključuje Marović.