Tri dana svetske razmene znanja

 

Beograđani vole da kažu da je njihov grad svet, a postoje dani kad ta maksima zaista vredi. Beograd će priliku da se dokaže imati od 7. do 9. aprila, kada će se u njemu održati Share Conference, prvi svetski festival internetskog i društvenog aktivizma, novih medija i muzike.

Sve će se uglavnom dešavati u Domu omladine i na još osam lokacija. Preko 700 svetskih lidera pričaće na više od sto događanja o najnovijim svetskim trendovima u društvenom aktivizmu. Nemoguće je nabrojati sve, no izdvojili smo neke koji privlače pažnju. Naše političke autiste moglo bi zanimati predavanje Sema Grejema Felsena, predvodnika tima blogera predsedničke kampanje Baraka Obame 2008.

Upoznajte neprijatelja da biste znali kako diše, preporuka je za čuvare fonogramskog neba koji su krenuli u harač po Srbiji, naplaćujući čak i zvonjavu mobilnih telefona. Neprijatelj je u ovom slučaju Piter Sandi, jedan od osnivača jednog od najpopularnijih šer-sajtova, The Pirate Bay. Sandi je aprila 2009. proglašen krivim za podsticanje kršenja autorskih i kopirajt prava te zajedno s kolegama osuđen na (po) godinu zatvora i novčanu kaznu od 2,8 miliona evra. Presuda još nije pravosnažna, pa zahvaljujući tome eto njega u Beogradu, carstvu piraterije i krstaša u borbi za naplatu za korišćenje fonograma.

Pirati napadaju

Piraterija je u Evropi dobila i legitimitet preko Piratske partije, u Švedskoj treće političke opcije, koja ima svoje zastupnike i u Evropskom parlamentu. U Beograd dolazi Samir Aliuji, predstavnik holandskog ogranka Partije. Njihov program podstiče reformu zakonodavstva u sferi autorskih prava i podržava pravo na privatnost na internetu i u realnom kontekstu. Zalažu se za transparentnost države i administracije i promovišu “uravnoteženu razmenu datoteka”. Privatizovani monopol smatraju jednim od najgorih neprijatelja društva.

Veliku pažnju privlači dolazak Rejfa Kaplana, softverskog inženjera i lidera u razvoju veb-aplikacija u Guglu. Kaplan je jedan od vodećih eksperata u ovoj oblasti, a praktična komponenta njegova rada je pomaganje mnogim državama da na pravi način sakupe i analiziraju građu koja predstavlja dokaz o kršenju ljudskih prava.

Dolazi i Kris Čiksentmihalji, profesor medija umetnosti i nauke na MIT-u. Centar kojim upravlja bavi se tehnologijama koje jačaju snagu lokalnih zajednica i podstiču razvoj strategija slobodnog pristupa informacijama.

Hakerisanje monopolizma

Fejsbuk je postao svakodnevnica, uz pomoć ove društvene mreže ruše se višedecenijske diktature. Ipak, i Fejsbuk ograničava: Fejs tu Fejsbuk predstavlja poslednji deo trilogije “Hakerisanje monopolizma”, kojom se eksploatišu tri najveće onlajn korporacije – Gugl,  Amazon i Fejsbuk. Ovaj projekat ima cilj da oslobodi lične podatke kao ekskluzivno vlasništvo Fejsbuka. Kako izaći na kraj s ograničenjima predstaviće Paolo Ćirio i Alesandro Ludoviko.

Ljubitelji naučne fantastike koji često pohode predavanja u Domu omladine imaće priliku čuti Brusa Sterlinga, američkog pisca ovog žanra i rodonačelnika književnog pravca sajberpanka. Predavanja će održati brojni internetski subverzivci i avanturisti, a ni onaj zabavniji deo programa neće biti ništa manje atraktivan. Triki, Karl Kreig, Džimi Edgar, Rasti, Gramofondžije…

U tri dana aprila Beograd će, dakle, postati centar razmene znanja iz oblasti socijalnog internetskog aktivizma i novih tehnologija: pitanje je samo koliko će mu se svideti ta uloga.