Tvornica glazbenicima

Poklonike vrhunske glazbe neizmjerno će obradovati vijest da je Mate Škugor novi voditelj programa zagrebačke Tvornice. Za one koji nisu dovoljno upućeni, bez imalo pretjerivanja možemo reći da je Škugor institucija: čovjek koji je u Zagreb doveo doslovce na stotine vrhunskih glazbenika iznimno raznovrsnih žanrova, od eksperimentalne indie-elektronike kao što su Matmos, Mouse on Mars ili nešto plesniji Amon Tobin, preko velikana post-punka Swansa i Gang of Foura te mainstream uhu krajnje začudnih Zu ili Acid Mother’s Templea, do avangardnih džezera poput Petera Brötzmanna i Charlesa Gaylea. Zahvaljujući njegovu trudu, Zagreb je ne samo dobio prozor u svijet nego i prednjačio u odnosu na njega: mnoge sastave koji su danas svjetski hit, Škugor je otkrivao i dovodio da sviraju dok za njih nije znao gotovo nitko.

Kao što to kod nas obično biva, kvaliteta ostaje neprepoznata: 2010, nakon deset godina postojanja N.O. Jazza i jedanaest godina Žednog uha, dva najbolja alternativna festivala u državi i šire ugašena su zbog potpune nezainteresiranosti gradskih i dijelom državnih vlasti. Premda su mediji tada pisali o pravom kulturocidu, gradska uprava, u kojoj još zadnju riječ u kulturi ima Duško Ljuština, ostala je gluha i slijepa, premda su te manifestacije (oba festivala Škugor je pokrenuo zajedno s pokojnim Ivicom Baričevićem Barom) odgojile generacije mladih ljudi, a klub KSET i SC upisale na svjetsku kulturnu kartu.

Svjetski i regionalni izvođači

S odlaskom Ljuštininog intimusa Darka Putaka, otvara se prostor za renesansu Tvornice, kluba u kojem su se posljednjih godina najčešće održavale do boli prežvakane slušaonice domaće glazbe osamdesetih. Uz to, ove je godine festival Žedno uho, pod novim imenom, preseljen u Škugorov rodni Šibenik.

– Tvornicu su preuzeli novi vlasnici, Neven Perica i Dražen Goreta. Riječ je o zdravoj ekipi, u prostor i njegovu funkcionalnost investirali su prilično novca, da ne zjapi kao dosad. Imaju iskustva i znaju raditi, a o njihovoj ozbiljnosti govori i podatak da su klub zakupili na jedanaest godina. Na mjestu dosadašnjih kancelarija bit će mali klub koji će primati do 400 ljudi, a tijekom dana će funkcionirati kao kafić. Dio u kojem je dosad bio šank bit će prenamijenjen za nekoliko manjih dućana. Glavni prostor ostaje kakav je bio, no dvorana će se, nakon građevinskih radova ovog ljeta, moći pregrađivati. Dakle, imat ćemo prostor za 400, 800 i 1.600 ljudi, čime se savršeno mogu zadovoljiti sve potrebe – objašnjava Škugor.

Kako vidite program Tvornice? To je veliki klub koji traži i komercijalne sastave no, poznavajući vaš rad, vjerujem da možemo očekivati niz alternativnih i avangardnih izvođača nepoznatih široj javnosti, barem u manjem prostoru?

– Planiram dva do tri gostovanja većih imena mjesečno. S obzirom na to da bi se prostor otvorio regionalnim izvođačima, vjerujem da pet-šest puta mjesečno možemo sami napuniti veliku dvoranu; kad u igru uključimo i druge promotore, očekujem dva do tri događaja tjedno. Paralelno s tim, pet dana tjedno namjeravamo imati program u malom klubu, uz četiri do pet gostovanja mjesečno. Osobno su mi nastupi nekomercijalnijih izvođača mnogo veći gušt, a s ovakvim konceptom imamo priliku složiti vrlo dobru priču i spojiti ugodno s korisnim. I dalje namjeravam dovoditi izvođače s kakvima sam i dosad radio. Dakle, u prvom redu ono što se naziva indie-rockom, glazbom koja je nekad bila underground a sad je popularna. No, bit će svega, od eksperimentalne elektronike do countryja, punk-rocka i jazza.

Lani ste najavili selidbu Žednog uha u Šibenik: kako idu planovi za ovu godinu?

– Festival Žedno uho postao je Terraneo festival, a kao suorganizator uključila se ekipa iz tvrtke Artim produkcija, koja vodi klub Purgeraj. Kad je čuo da planiram preseljenje, nazvao me Luka Pavić te smo zajedno osmislili koncept novog festivala, koji će se održati od 9. do 13. kolovoza na lokaciji bivše vojarne Bribirski knezovi u Mandalini. Nastup su dosad potvrdili The Fall, Mogwai, The National, Crystal Castles, Oneida, Overflow, Dubioza kolektiv, The Thermals i Janelle Monáe. Za one koji je ne znaju, riječ je o sjajnoj izvođačici, službeno je to neo r’n’b, ali ona zapravo miješa zaista puno toga, od soula do post-punka, vratila je smisao afroameričkoj pop glazbi. Također, pod etiketom Žednog uha imat ćemo popratni program u centru grada. Koncerti će se održavati na trgovima i u šibenskom Kazalištu, a ciljam na izvođače kakvi su nastupali na N.O. Jazz festivalu, kao što je Cecil Taylor koji održava svega nekoliko nastupa godišnje. Već dugo surađujem s njegovom menadžericom i nagovaramo ga dođe u Šibenik. Sveukupno računamo na nekih desetak tisuća posjetitelja, od čega više od pola iz inozemstva, te velik broj iz regije. To je minimum koji je potreban da nam se kroz dvije godine isplate naša vlastita ulaganja, do 700.000 kuna. Naš festival nema velikih sponzora, nismo htjeli pristati na to da prodamo ime nekom generalnom pokrovitelju.

Planovi u Šibeniku

Kako je vašu inicijativu prihvatila šibenska gradska uprava?

– Suradnja s Gradom Šibenikom zaista je vrhunska, uprava pomaže koliko može u svojim gabaritima. Naime, riječ je o najsiromašnijem gradu i županiji od koje je država digla ruke. Logistički i infrastrukturno napravili su sve moguće: od ishodovanja dozvola od državnih institucija i organiziranja kampa za posjetitelje do uključivanja komunalnih tvrtki, Čistoće i Vodovoda. Veliko financijsko ulaganje jednostavno im je nemoguće, niti bismo mi to tražili. Najviše smo u kontaktu s gradonačelnikovim zamjenicima Petrom Baranovićem i Frankom Vidovićem i mogu reći da sam prvi put u životu kod političara osjetio da im je stalo do općeg interesa i služenja svojoj sredini. Imali smo sreću da je nedavno došlo do smjene gradske vlasti.

U Zagrebu nije bilo takve suradnje: znamo da ovdašnja gradska uprava ima prilično loš odnos prema svemu što ne spada u institucionalnu kulturu?

– Unatoč dugogodišnjem trudu, u Zagrebu me uopće nisu doživljavali. Na kraju sam odustao. Žedno uho, od kojeg je nastao Terraneo, i tako će mnogo više značiti Šibeniku nego Zagrebu, u koji ipak dolazi puno izvođača. Osim u Tvornici, povremeno ću i dalje organizirati nastupe u SC-u, a odnedavno sam registrirao i tvrtku Žednouhi koncerti d.o.o. Najzanimljiviji mi je prostor Teatra &TD, međutim, on se sve više koristi za izvornu namjenu, pa nije lako dobiti termin. No, u svibnju ondje nastupaju Swansi, a u Kino SC 12. svibnja dolazi Mercury Rev. Vjerujem da ću u taj prostor dva-tri puta godišnje dovoditi izvođače kojima neće odgovarati Tvornica.