Balkan prolaz

IZVINJENJE 1

Novoizabrani Upravni odbor Radio-televizije Srbije (RTS) na svojem je prvom zasjedanju donio programsku izjavu kojom se odredio prema svojem djelovanju u predstojećem petogodišnjem mandatu, ali i prema prošlosti i teretu višegodišnjeg sistematskog medijskog pripremanja, odobravanja, kamufliranja i negiranja zločina u ratovima koje je Srbija vodila devedesetih, u čemu  je RTS zdušno učestvovao. Naime, Upravni odbor RTS-a uputio je izvinjenje “građanima Srbije i regiona koji su 90-ih godina, u tadašnjem programu kuće, bili predmet uvreda, kleveta i govora mržnje”.

“Tokom nesrećnih događaja iz devedesetih godina, RTB i RTS su više puta svojim prilozima povredili osećanja, moralni integritet i dostojanstvo građana Srbije, humanistički opredeljenih intelektualaca, pripadnika političke opozicije, kritički usmerenih novinara, pojedinih manjina u Srbiji, manjinski verskih zajednica u Srbiji, kao i pojedinih susednih naroda i država”, kaže se u programskoj izjavi Upravnog odbora RTS-a, u sastavu: Đorđe Vozarević, Milica Kuburović, Predrag Marković, Slobodan Marković, Milan Nikolić, Zoran Popović, Vojislav Stanovčić, Dušan Stokanović i Žarko Trebješanin.

IZVINJENJE 2

“Uvažavajući i visoko ceneći napore i rezultate menadžmenta i upravnih odbora od oktobra 2000. godine”, piše Upravni odbor RTS-a, “program RTB-a i RTS-a bio je gotovo neprestano i grubo zloupotrebljavan tokom devedesetih godina prošlog veka, u svrhu diskreditovanja političke opozicije u Srbiji i njenih lidera, i kao deo propagande tadašnjeg nedemokratskog režima.” Zbog toga je, kaže se u izjavi RTS-a, Upravni odbor odlučio da uputi “izvinjenje građanima Srbije i građanima susednih država koji su bili predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem određenju govora mržnje, a koji su emitovani u programima RTB-a i RTS-a tokom devedesetih godina”.

Izvinjenjem nije obuhvaćeno niti jedno ime, kako perjanica huškačkog novinarstva, poput Milorada Komrakova, Milijane Baletić, Nine Brajovića ili Rade Đokić, tako ni članova bivšeg menadžmenta televizije, poput Milorada Vučelića, današnjeg vlasnika tabloida “Pečat”, ili generalnog direktora iz druge polovine devedesetih Dragoljuba Milanovića. Na kraju krajeva, nema ni spomena imena glavnog i odgovornog urednika – Slobodana Miloševića, mada se, istini za volju, upravni odbor u saopćenju referira na “propagandu tadašnjeg nedemokratskog režima”.

IZVINJENJE 3

Član uprave RTS-a i inicijator ovog izvinjenja Slobodan Marković u izjavi za “Novosti”, na pitanje zašto je RTS tek sada i baš sada donio ovakvu odluku, odgovara da je odluka donesena na prvoj sjednici novog UO-a, te da je nastala kao izraz “civilizacijske potrebe da se odrede prema devedesetim godinama” prošlog stoljeća. Inače, smatra Marković, RTS nije bio jedini huškački medij u vrijeme devedesetih: “Huškanjem su se bavili svi, samo se RTS u tome najviše isticao.” Izvinjenje se ne bavi konkretnim imenima i konkretnim primjerima, “jer time treba da se bavi tužilaštvo koje o tome i vodi istragu” po prijavi NUNS-a, pojasnio je Marković, dodajući da se u izjavi mislilo na glavne novinare i tadašnje rukovodstvo RTS-a. “Za pravljenje spiska uposlenika RTS-a koji su učestvovali u huškanju trebalo bi više godina, uz pregledavanje hiljada sati arhivskog materijala, a to nije posao Upravnog odbora nego drugih organa”, zaključio je Marković. Njegov prezimenjak Predrag, također član UO-a, rekao je za “Novosti” da je izjava “naprosto jedna manifestacija političke korektnosti” i da “nije cijela televizija stajala iza tadašnjeg programa”.

IZVINJENJE 4

Kao nezaboravna ilustracija ratnohuškačke propagande iz ratnog perioda, ostat će upamćena scena – ovjekovječena u dokumentarnom filmu Bore Kontića “Godine koje su pojeli lavovi”, koji je u januaru za izuzetan novinarski rad nagrađen nagradom “Jug Grizelj” – u kojoj teritorijalac srpske vojske, objašnjavajući kako u Sarajevu srpsku djecu bacaju lavovima, zaključuje: “Provjereno, trebalo bi da je istina sto posto.” Direktoru MediaCentra Sarajevo i autoru spomenutog dokumentarca upravo je podnošenje krivične prijave Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Tužilaštvu za ratne zločine Srbije protiv NN lica zbog ratnog huškanja, poslužilo kao povod za snimanje filma o novinarima – između ostalih i RTS-a – koji su, kako je rekao Kontić, “bili temelj spirale zla” koja je rezultirala stotinama hiljada mrtvih, ranjenih, unakaženih, prognanih, raseljenih…

Kontić je od juna 2009. do maja 2010. u cijeloj regiji obilazio ratne novinare u pokušaju da odgovori na pitanje gdje su danas i šta rade ratni propagandisti, te da li ovo pitanje više išta znači u ovim sredinama. Međutim, na pitanje da li i koliko izvinjenje RTS znači danas, Boro Kontić nema siguran odgovor: “Pozdravljam saopćenje RTS-a i smatram ga dobrim potezom, ali samo ukoliko sve ne ostane samo na ovom izvinjenju. Sad me zanima koji je naredni korak, pošto smatram da jedna riječ, pa makar to bilo i izvinjenje, bez konkretnih postupaka ne znači puno.”

PREVARA

Makedonsko državno tužiteljstvo istražuje navode prema kojima vladajuća stranka u Makedoniji, VMRO-DPMNE, primorava državne službenike da agitiraju za njih. U Makedoniji je u toku žestoka kampanja za prijevremene izbore, koji će se održati 5. juna. Tvrdnje o ozbiljnom kršenju izbornih pravila, potkrijepljene audio-snimkama, objavila je pro-opozicijska TV A1, sugerirajući da iza cijele operacije stoji VMRO-DPMNE makedonskog premijera Nikole Gruevskog. “Analizirat ćemo ove navode i utvrditi njihovu autentičnost”, izjavio je makedonski glavni tužitelj Ljupčo Svrgovski. Istraga TV A1 navodi da su državni službenici prisiljavani prikupljati i dostaviti popise “zajamčenih” birača u zamjenu za očuvanje radnog mjesta ili dobivanja drugih pogodnosti. Iako su zvaničnici vladajuće stranke energično odbacili ove navode, mnogi makedonski analitičari smatraju da je posrijedi uobičajena praksa nasilja nad izbornim zakonom, javlja Balkanska istraživačka reporterska mreža.

LAPSUS

Bivši američki predsjednik Bill Clinton gostovao je u Crnoj Gori na inauguralnoj konferenciji Balkanske inicijative za jačanje društva jugoistočne Evrope. Tu se, uz masu protokolarnih izjava podrške i sentencija poput: “Ako se suočavamo sa problemima, gledamo u budućnost i koncentriramo se na ono što nam je zajedničko, budućnost je svijetla”, Clinton založio za mir i demokraciju u cijeloj regiji, a i šire. Govoreći o Bosni, otišao je i korak dalje, naglasivši da će se za pomoć u prevazilaženju permanentne postdejtonske krize u Bosni i Hercegovini založiti kod samoga Boga, i to molitvom! “Molim se da Bosna pređe preko toga i krene dalje”, rekao je Clinton. Ipak, njegova posjeta Crnoj Gori ostat će upamćena ne po religijskom zanosu i vjeroučiteljsko-geopolitičkim metodama, već po lapsusu u kojem je domaćinsku Crnu Goru proglasio – Makedonijom. “Svijetla je budućnost Makedonije, koja svojom ljepotom oduzima dah. Nemojte to da uprskate. Bog vas blagoslovio”, uprskao je Clinton, a prenijeli su srbijanski mediji.