Budućnost je u e-knjizi

I dok male knjižare u centru Zagreba propadaju, u slabo iskorišten segment tržišta digitalnih knjiga, odnosno e-knjiga, odlučio se ubaciti T-Hrvatski telekom. Nedavno je najavio svoju novu uslugu Planet 9, kojom bi se elektronske knjige mogle čitati na uređajima koji rade na sustavu Android i na uređajima Apple, poput iPada i iPhonea.

U razgovoru s urednicima izdavačkih kuća saznali smo da se o sličnim idejama razmišlja već više od godinu dana, ali da je kriza toliko pogodila izdavačku industriju da o novim investicijama nema govora. Sličan projekt pokrenuo je portal “tookbook.com”, iako tu nije riječ o varijanti “preuzmi knjigu i čitaj”, već je za neku knjigu potrebno izvršiti raniju uplatu.

Sazrijevanje tržišta

– Trudimo se posljednjih godinu i pol dana, zajedno s mnogim izdavačima, uspostaviti lanac koji će omogućiti da e-knjige donesu novu vrijednost na tržište, a projekt prodaje samih knjiga preko portala “tookbook.com” samo je jedna od naših aktivnosti u tom smjeru. Očito je da u tome uspijevamo, pošto dobivamo sve više i više hrvatskog sadržaja. Nismo sigurni kako je T-HT zamislio svoj projekt, to iz raznih najava nije sasvim jasno. Međutim, ulazak mobilnog operatora znak je sazrijevanja tržišta i uvjereni smo da će T-HT-ovo prisustvo pozitivno djelovati i na tržište i na naš posao – kaže Marin Maletić, pokretač e-knjižare Tookbook, dodajući da se ne boji konkurencije i da smatra da ulazak T-HT-a neće negativno utjecati na njegov posao.

U sklopu Londonskog sajma knjiga održana je konferencija koja se bavi pitanjem e-knjige. Naime, prema istraživanjima, povećanom kupovinom digitalnih izdanja povećava se i prodaja papirnatih verzija. Prema podacima Udruge američkih izdavača (Association of American Publishers), udio prodaje e-knjiga u ukupnom broju prodanih knjiga porastao je 2010. godine 2,5 puta u odnosu na prethodnu godinu. U siječnju ove godine udio digitalnih izdanja veći je 115 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, iako postotak prodaje tiskanih knjiga opada. S obzirom na to da u Hrvatskoj nema slične platforme, čini se da bi ulaganje u nju bio odličan ekonomski potez.

Izdavači formiraju cijene

– U T-HT-u se ne bavimo e-izdavaštvom; mi smo tehnološki pružatelj platforme za izdavače i izdavači su ti koji u konačnici odabiru sadržaj i definiraju cijene. Točnije, krajnji kupac od izdavača kupuje sadržaj putem T-HT-ove platforme. Istraživanja su pokazala da krajnji korisnici očekuju da cijena e-knjiga bude 20 do 40 posto manja od cijene tiskanih knjiga. Naša preporuka izdavačima je da cijene formiraju u tom smjeru, no izdavači su ti koji u konačnici određuju cijene svojih elektroničkih izdanja – saznali smo u T-HT-u.

Neki izdavači, poput Profila, najavili su suradnju na ovom projektu, ali i pokretanje vlastite platforme. Kada i kako će doći do realizacije te ideje, ostaje da se vidi. Za sada je izvjesno da je T-HT pokrenuo utrku na digitalnom tržištu.