Dekontaminacija od antikomunizma

U beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju predstavljen je “Aktiv” (opsežne najave izašle su u dnevnim novinama “Danas” i na portalu Peščanik), prilog “Novosti” za teoriju prakse. Dogodilo se to 10. maja, u okviru ciklusa tribina pod nazivom “Učitelj neznalica i njegovi komiteti”, koje vodi teoretičar i aktivist Branimir Stojanović, a “Aktiv” je predstavio njegov urednik i novinar “Novosti” Srećko Pulig.

Nakon što je smjestio pojavu jednog takvog projekta slobodarskog i lijevog mišljenja u rad Srpskog narodnog vijeća i kulturnu politiku Srba u Hrvatskoj u cjelini, Pulig se osvrnuo na dosad obrađene teme i planove za budući rad “Aktiva”. Realizirane teme su “Misliti partizanstvo” i “Marksizam-marksizmi”, a u pripremi je tema “Jugoslavenski studiji”. Na primjerima je pokazano kako se “Aktiv” odlučio, umjesto pomodnog suočenja s prošlošću, za ponovno promišljanje antifašističkog i marksističkog stava, kako naslijeđenog tako i onog novog, nastalog u otporu spram naraslih proturječja tranzicije u rubni kapitalizam.

Novo vrijeme zahtijeva nove marksizme, u demokratskoj množini. Kao što je poznato, Jugoslavija je, a s njom i Hrvatska, bila mjesto gdje je ortodoksni marksizam-lenjinizam nadvladan od strane neortodoksnog, stvaralačkog, humanističkog mišljenja socijalističke revolucije. Pitanje je kako sada, u novoj konjunkturi, koja je desna i kontrarevolucionarna, sačuvati ili obnoviti dosege nekadašnje teorije i prakse. Jedino tako da pođemo od suvremenosti, raznih statusa koje imaju različiti oblici nastavljanja na Marxovo mišljenje danas. Ohrabrujuće je da je, između ostalog i pod naletima krize kapitalističkog ciklusa, stasala nova generacija teoretičara, neopterećena tranzicijskim antikomunizmom i raspoložena za kritičko suočavanje s rubnim kapitalizmom, pa i za konstruiranje jedne nove “nove ljevice”, za jedan novi marksizam primjeren postkomunizmu.

U publici je bilo ljudi svih generacija i različitih zanimanja, koji su postavljali kvalificirana pitanja o budućnosti veze između teorijske i političke ljevice na ovim prostorima. Zaključak je da nam ne trebaju samo informacije o onima drugima, već i zajednički rad na suočenju s lokalnim i globalnim problemima koje uzrokuje ovdašnji – svugdje isti, u djelomično različitim lokalnim izvedbama – put u rubni kapitalizam.