Ekshumacija žrtava “Bljeska”

Pod rukovodstvom Ivana Grujića, šefa Komisije za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, u Vrbovljanima na području zapadne Slavonije započela je prva ovogodišnja ekshumacija žrtava srpske nacionalnosti. Trebala je biti izvršena do 17. maja, ali je zbog nepovoljnih uslova produžena.

Do 17. maja ekshumirani su posmrtni ostaci 39 od ukupno 52 osobe s popisa poginulih u vojno-redarstvenoj akciji “Bljesak”, iako nije isključeno da je broj pokopanih i veći. Po navedenom spisku, u Vrbovljanima je pokopano 36 N.N. žrtava koje su uglavnom stradale na cesti smrti kroz Novi Varoš, gdje je izbjeglička kolona bila izložena neprekidnoj paljbi snajpera HV-a iz šume Prašnik. Među pokopanima nalazi se i manji broj stradalih u slavonskom selu Benkovcu, petero ubijenih u samim Vrbovljanima i jedna nastradala žrtva u šumi kod Ratkovca.

Ovom ekshumacijom konačno se otvara priča stradanja na cesti kroz Novi Varoš, čiji su svjedoci bili i pripadnici Nepalskog bataljuna UN-a. Kako je poznato, oni nisu ništa poduzeli kako bi spriječili zločin nad civilima u zbjegu. Nekoliko dana nakon pokolja, cesta je bila zatvorena za javnost i međunarodne organizacije.

U akciji hrvatskih vojnih i policijskih snaga u zapadnoj Slavoniji 1. i 2. maja ubijeno je ili nestalo 238 Srba, među kojima 57 žena i devetero djece do 14 godina starosti. Hrvatske su snage pokopale 168 ubijenih, najviše pod oznakom “nepoznat”, a tek prošle godine ekshumirani su posmrtni ostaci 52 osobe, od toga 28 iz Medara i 34 iz Okučana. Od ukupnog broja žrtava dosad je rasvijetljena sudbina samo 47 lica, među kojima 37 na području Republike Srpske, a u martu ove godine identificirani su i žitelji Medara.

Ni ovaj put nije prekinut zavjet šutnje o ekshumaciji i identifikaciji srpskih žrtava “Bljeska” i “Oluje” koji postoji u hrvatskoj javnosti i Ministarstvu branitelja, na čijim stranicama nema ni slova o navedenom događaju. Postupak ekshumacije prati brojno osoblje, među kojima i suci i članovi komisija za nestale iz Srbije i BiH.