Kult ličnosti

SINIŠA LABROVIĆ izvest će performans pod nazivom “Ivo Sanader” u sklopu četvrtog festivala Dani otvorenog performansa – DOPUST, koji se od 13. do 21. maja održava u Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Zagrebu. Program ovog festivala, kroz performanse, akcije, projekcije, prezentacije, radionice i tribine, postavljat će pitanja i nuditi odgovore na temu decentralizacije, kako u politici tako i u umjetnosti. Kreativna teza je kako u društvu stvoriti model obrnute piramide, gdje niži oblici imaju veću samoupravu prilikom ostvarenja vlastitih ciljeva. Nastupi umjetnika moći će se paralelno pratiti u četiri grada preko interneta, a u sklopu programa bit će izvedeni performansi Dalibora Martinisa, Slavena Tolja, Sandre Sterle, Vice Tomasovića i drugih.

ROBERT WALTL, kazališni redatelj iz Ljubljane, dovršio je u ZeKaeM-u predstavu “Ružno pače” koja je imala svoju pretpremijeru na upravo završenom “Naj, naj festivalu” u Zagrebu. Prema bajci Hansa Christiana Andersena, ZeKaeM-ovo “Ružno pače” bavi se vrlo suvremenim pitanjem identiteta i pogledima koji bi mogli biti nešto drugačiji od najčešćih mjerila običnosti, ukalupljenosti i normalnosti.

U predstavi igra prva postava ZeKaeM-ovog ansambla: Ksenija Marinković, Pjer Meničanin, Nina Violić, Lucija Šerbedžija i drugi, a dramatizaciju potpisuje Ivor Martinić. S refrenom “Svijet je tako ne-odličan kad si malo neobičan”, s vizualno atraktivnim detaljima i s pričom koja jasno i logično teče, predstava “Ružno pače” ulazi u vrhunce domaće produkcije za najmlađe.

LJUBOMIR ĐURKOVIĆ, najznačajniji suvremeni crnogorski dramski pisac i njegov kratki komad “Presvlačenje” predstavljeni su ovih dana u Univerzitetskom centru “Malesherbes” na pariškoj Sorboni. Ovo predstavljanje zbivalo se unutar kazališne radionice koja na jezicima slavenskih naroda na Sorboni postoji već 16 godina i koju je osnovao profesor slavistike Paul-Louis Thomas. Ta je radionica dosad realizirala poetske recitale i dramska djela bosanskih, hrvatskih, crnogorskih, srpskih i francuskih autora, među kojima su bili “Balkanski putopis” Miodraga Pavlovića, “Ines & Denise” Slobodana Šnajdera, “Mišljenje pevanja” Branka Miljkovića, “Pomorandžina kora” Maje Pelević, “Druga obala” Vesne Parun, “Gozba” Dževada Karahasana, “Đački rastanak” Branka Radičevića, “Kažeš anđeo” Miljenka Jergovića, “Luča mikrokozma” Petra Petrovića Njegoša i drugih.

ZORAN KRAVAR, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dobitnik je jedne od nagrada “Sfera” koje se dodjeljuju za najbolja znanstvenofantastična djela objavljena u Hrvatskoj u 2010. godini. Nagrade su dodijeljene u sklopu konvencije Dana znanstvene fantastike u Zagrebu pod nazivom “Sferakon”, koju je organiziralo društvo za znanstvenu fantastiku “Sfera”, u svrhu popularizacije žanra i poticanja domaćih autora. Kravar je dobio nagradu za esej “Kad je svijet bio mlad: visoka fantastika i doktrinarni antimodernizam”, a nagrade su još dobili Ed Barol za minijaturu “Avangarda”, Sanja Tenjer za kratku priču “Kao iz pera Arbine bake”, Marko Mihalinec i Velimir Grgić za roman “Kriza” i drugi. “Sferakon” je najstarija i najuglednija konvencija znanstvene fantastike u ovom dijelu Europe, a ove je godine održana 33. put zaredom.

MARTA MINUJIN, argentinska umjetnica, autorica je ogromne umjetničke instalacije pod nazivom “Knjiška kula babilonska” (“Torre de Babel de libros”), koja je ovih dana postavljena u centru Buenos Airesa u povodu imenovanja argentinskog glavnog grada UNESCO-ovom svjetskom prijestolnicom knjige.

Radi se o spiralnom tornju visokom 25 metara, na devet katova, napravljenom od 30.000 knjiga iz cijelog svijeta. U ovom projektu sudjelovale su ambasade brojnih zemalja donacijom knjiga na svojim jezicima, brojni građani Buenos Airesa i turisti. U tornju ima i knjiga iz Hrvatske, od Marina Držića do Vesne Parun. Na dan zatvaranja, 28. maja, posjetitelji će se moći popeti na kulu i svaki uzeti po jednu knjigu. Otatak knjiga preselit će se u prvu višejezičnu knjižnicu u Buenos Airesu.

IVANA ĆETKOVIĆ, BRANISLAV MILATOVIĆ, MILOŠ PUŠONJIĆ i MLADEN VUJAČIĆ, četvoro mladih filmskih redatelja iz Crne Gore, snimili su zapaženi igrani film “Ljubav, ožiljci” koji je pozvan na ovogodišnji filmski festival u Motovun. “Ljubav, ožiljci” je četvorodjelni film kreiran po motivima priča četvorice značajnih svjetskih autora, Marija Benedettija, Samuela Becketta, Raymonda Carvera i Charlesa Bukowskog.

Film govori o ljubavi kroz njeno odsustvo, potencirajući sivu svakodnevicu koja ometa suživot i bliskost među ljudima. Kroz takvu otužnu stvarnost, dominantna je i rediteljska ironija kojom se na suptilan način osuđuje vrijeme laži, površnosti i licemjerja. U filmu igraju crnogorski glumci uglavnom mlađe generacije: Srđan Grahovac, Vesna Vujošević, Dejan Ivanić, Tanja Torbica i drugi, a muziku potpisuju Nemanja Bečanović i Šukrija Žuti Serhatlić.

CZESLAW MILOSZ, slavni poljski književnik, posthumno je dobio čast da se stogodišnjica njegovog rođenja proslavlja u cijelom svijetu, zbog čega je 2011. nazvana Miloszevom godinom. Povodom ovog jubileja pojavit će se nova izdanja Miloszevih knjiga, bit će organizirane konferencije, diskusije i izložbe, od Krasnojarska preko Vilna do Pariza, New Yorka i San Francisca. Centralna proslava zbivat će se u Krakovu gdje je poljski nobelovac proveo svoje posljednje godine i umro 14. augusta 2004.

Blizu 200 pisaca, pjesnika, kritičara i poznavalaca djela ovog književnika s četiri kontinenta susrest će se u Krakovu na Miloszevom festivalu, a koliko je dosad poznato, jedina učesnica iz naše regije na znanstvenom skupu “Milosz i Milosz” na Jagelonskom univerzitetu bit će prevoditeljica poljske književnosti Ljubica Rosić.