LGBT zajednica Vladi ne vjeruje

Parade u glavnom gradu Crne Gore do daljnjeg neće biti, iako nije otkazana nego je njen datum pomjeren sve dok u Vladi ne pokažu istinsku spremnost da podrže tu manifestaciju. I pored nekoliko otvorenih javnih poziva, organizatori Parade i dalje nijesu dobili odgovor niti potvrdu da će s njima i LGBT osobama 31. maja Podgoricom prošetati i neko od visokih Vladinih zvaničnika ili ministara.

U Vladi, osim deklarativne, nema političke volje za podršku Paradi, kazao je Zdravko Cimbaljević, član Organizacionog odbora na konferenciji za novinare.

– Zato već dva mjeseca insistiramo da na čelu Organizacionog odbora Parade bude jedan od potpredsjednika Vlade ili neko od ministara u Vladi koji bi imao isključivu obavezu da nakon šetnje održi govor i obrati se LGBT osobama, njihovim porodicama, prijateljima i čitavom društvu. Mislim da je ovo posljednje za njih i najspornije. Oni bi deklarativno sve podržali, ali kada treba i nešto konkretno da urade, posebno svojim prisustvom, nastaje problem – rekao je Cimbaljević.

Prazna obećanja

Organizatori Parade podsjećaju da je javni poziv odbio prvi čovjek Ministarstva za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Ferhat Dinoša, javnosti poznat po svojim homofobnim izjavama.

– Državna i institucionalna homofobija se ne mogu sakriti deklarativnim izjavama – kaže istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković, dodajući da je u proteklih nekoliko mjeseci bilo evidentno da se svaka inicijativa LGBT zajednice blokira i opstruira i da joj se ne pruža nikakva prilika.

– Jedina institucija u sistemu koja je pokazala razumijevanje i profesionalizam je policija – ističe Zeković.

Potvrda nesigurnosti organizatorima Parade bio je i suzavac bačen tijekom koncerta grupe Lollobrigida, koji je organiziran u povodu Međunarodnoga dana borbe protiv homofobije. Mediji su prenijeli da je nakon koncerta bilo i nasilja u centru Podgorice, kada je grupa mladića u Njegoševoj ulici fizički napala djevojku i momka, govoreći im: “Nemojte da širite bolest ovuda.”

Intervencija iz Evrope

Vlada je pozvala organizatore Parade ponosa da razmotre odluku o odlaganju  manifestacije, jer im je, kako su naveli, u potpunosti spremna da pruži punu institucionalnu podršku. Iz Vlade uporno stižu uvjeravanja da ne postoji nijedan razlog za odlaganje manifestacije i da imaju na umu bezbjednosne procjene, pa u skladu s tim i intenzivne i sveobuhvatne aktivnosti na obezbjeđivanja skupa. Kada je riječ o učešću visokih zvaničnika, u Vladi smatraju da je bezrezervna podrška ovoj manifestaciji mnogo značajnija od personalnog učešća.

U međuvremenu, u cijelu se priču uključila i EU, i to preko Jelka Kacina koji je o odgađanju Povorke u Podgorici razgovarao s premijerom i zvaničnicima crnogorske Vlade. Evropski parlamentarac Kacin razgovarao je s premijerom Igorom Lukšićem i ministrima kako da prevaziđu situaciju nastalu zbog tvrdnji organizatora Povorke da od države dobivaju deklarativnu, ali ne i suštinsku političku podršku.

– Moj je utisak da su najviši predstavnici crnogorske Vlade spremni da daju svoj doprinos da se stvori atmosfera tolerancije koja će omogućiti realizaciju te povorke što je moguće prije – kazao je Kacin.