Nova znanja i umrežavanje

S radom je počela Politička akademija Srpskog narodnog vijeća. Prvi od pet ciklusa predavanja u hotelu “Terme Jezerčica” u Donjoj Stubici, održan 21. i 22. maja, odslušalo je 16 polaznika starih do 35 godina, među kojima su bili lokalni funkcioneri iz općina u kojima žive Srbi i članovi vijeća manjinske samouprave. Predavanja, koja su držali univerzitetski profesori Milorad PupovacDejan Jović, bila su vezana uz generalna politička pitanja, kao što su iskustva podijeljenih društava ili politička zastupljenost Srba.

– Osnovna uloga predavanja je dobivanje novih znanja, ali i međusobno upoznavanje i umrežavanje mladih aktivista koji dolaze iz cijele zemlje – kaže Branko Jurišić, šef ureda SNV-a, ističući zadovoljstvo polaznika prvim ciklusom. Dodaje da će nakon ovih pet ciklusa predavanja, tri prije i dva nakon ljetne pauze, biti organizirana nova predavanja za nove polaznike kako bi i oni bili dodatno osposobljeni za obavljanje svojih funkcija u srpskoj zajednici.

– Polaznicima se nastoje pružiti konkretna znanja, pa će tako jedna od tema sljedećeg ciklusa, koji će se održati u prvoj polovini juna, biti manjinski izbori i kampanja za njih – kaže Jurišić.

Program Političke akademije financiraju SNV i fond Balkan Trust for Democracy.