Odbijena bezobrazna ponuda Austrijanaca

Vlada Srbije je odbila ponudu Telekoma Austrija, jedinog kandidata za kupovinu Telekoma Srbija, koji je ponudio 1,1 milijardu evra za vlasništvo nad 51 posto ove najprofitabilnije srpske kompanije. Priča o prodaji Telekoma Srbija traje duže vrijeme. Kad je konačno, u oktobru prošle godine, raspisan tender i utvrđeni uslovi prodaje većinskog paketa akcija, tendersku dokumentaciju je preuzelo sedam velikih kompanija iz oblasti telekomunikacija. U raspisanom tenderu najniža cijena bila je fiksirana na 1,4 milijarde evra.

Uvredljivi sitniš

Sa konkretnom ponudom javio se samo Telekom Austrija, ponudivši 900 miliona evra.

Jedini zainteresovani kupac dobio je od Vlade dva puta dodatni rok da “poboljša ponudu”. Konačno, početkom maja ove godine, saopšteno je da je ponuđena 1,1 milijarda evra za većinski paket. Radna grupa za prodaju, a potom i Vlada Srbije, odbili su ponudu, kvalifikujući je ne samo neadekvatnom, nego i uvredljivom. Opšti je utisak da je tender bio loše ili bar trapavo vođen i da je cijela stvar zbog toga neslavno završila.

Telekom Srbija je poslovnu 2010. godinu završio sa 170 miliona evra profita. Kad se uzmu u obzir visina tog profita, objektivne mogućnosti za racionalizaciju poslovanja i postojeća pozicija na tržištu, onda ponuda austrijskog Telekoma nije bila adekvatna. Iskoristivši činjenicu da su jedini ponuđač i da je Vladi Srbije panično stalo da dođe do svježeg novca u izbornoj godini, Austrijanci su pokušali sniziti cijenu. Vlada Srbije to nije mogla da prihvati, jer je u javnosti stvorila sliku o tome da je svaka cijena manja od one koja je u tenderu određena kao minimalna zapravo neprihvatljiva.

No, neuspjeh prodaje veliki je šamar Vladi. Može se očekivati da će do raspisivanja izbora ona učiniti sve da Telekom Srbija proda, jer teško da će naći drugi novčani izvor kako bi pred birače izašla sa nekim opipljivim argumentima i razlozima da dobije novi mandat.

Za stvarne interese građana Srbije prodaja Telekoma nije najbitnija po cijeni, koliko po stvaranju uslova da se poboljša kvalitet usluga i osigura tehnološka budućnost, jer će država u konačnici, kad ga proda, biti 49-procentni vlasnik. Pored toga, Telekom više ne bi trebao biti partokratska prćija.

Hrvatsko iskustvo

S druge strane, kad se sagledaju loša iskustva iz Hrvatske, koja je odavno prodala svoje državno telekomunikacijsko poduzeće, čije su pojedine usluge sada među najskupljima u Evropi, dok je razvoj vlastite telekomunikacijsko mreže osakaćen u interesu gomilanja kratkoročnog profita, a broj radnika će do 2014. u odnosu na 2002. biti više nego prepolovljen, budućnost ne izgleda nimalo sjajno.

Za očekivati je da Vlada Srbije najkasnije do jeseni uradi popravni ispit i proda Telekom Srbija. Utisak je da će, ako se bude moralo, prodaja ići ispod minimalne cijene, a opravdanje će se već nekako naći. Bar u tome političari u Srbiji imaju respektabilno iskustvo.