Odgoda kraja svijeta

Izgleda da smo preživjeli još jedno sudbinsko proročanstvo, no to ne znači da smo se spasili. Iako je za prošlu subotu, 21. svibnja, bio najavljen potres globalnih razmjera i popratni tsunami, dan je prošao prilično mirno i neće biti zapamćen po nekim važnijim događajima u povijesti čovječanstva. No, sljedeći krizni datum dolazi za pet mjeseci, kada će Bog konačno završiti s ovim grešnim svijetom, a Isus Krist suditi svim ljudskim dušama.

To su proročanstva Harolda Campinga, 89-godišnjeg propovjednika koji ima redovitu emisiju na Obiteljskom radiju u Oaklandu. Camping je poznat po tome što je slična proročanstva javno iznio prije dvadesetak godina kada je najavio kraj svijeta za rujan 1994. godine. Svoje prognoze je utemeljio na numerološkim analizama Biblije koje je provodio tijekom skoro 50 godina. Rujan 1994. je došao i prošao, a svijet je ostao isti kao što je i bio.

Svoj prvi neuspjeh Camping je opravdavao greškom u proračunima. Taj vitalni starčić se ponovno bacio na posao i kombinirajući brojeve i tekstove iz Biblije došao do konačnog rezultata koji je kao ključnu godinu obilježio upravo ovu u kojoj živimo. Prema Campingu, 21. svibanj trebao je biti dan drugog dolaska Isusa Krista. Praćen katastrofalnim potresom, Isus izabire 200 milijuna ljudskih duša koje će spasiti i odvesti direktno na nebo. Riječ je o izabranom dijelu čovječanstva čije je grijehe okajao na križu i koji zaslužuju biti uz njega. Velika većina ostalih duša će nakon 21. svibnja, tijekom sljedećih pet mjeseci, dakle do 21. listopada živjeti ono što se naziva zadnjim danima. To razdoblje će biti vrhunac ljudske iskvarenosti i svima nama koji smo ostali živi nakon 21. svibnja ne piše se dobro. Širom svijeta izbijat će ratovi praćeni užasnim prirodnim katastrofama, što će potaknuti pljačku i anarhiju u svim državama. Za 21. listopada predviđen je najveći spektakl. Tada će se sve preostale ljudske duše okupiti na jednom mjestu i biti suočene s neumoljivim suđenjem na kojem će im se prikazati svi njihovi grijesi. Bit će to kraj ovog svijeta i početak novog načina postojanja.

Campinga i njegove pristalice nije nimalo uzbudilo pogrešno predviđanje za 21. svibnja. Oni ustraju u mišljenju da se Isus Krist vratio upravo na taj dan i da je stupio u kontakt s odabranim ljudima. Izostajanje katastrofalnog potresa tumači se kao milost Spasitelja. Svima onima koji tog dana nisu došli u kontakt s Isusom Kristom preporučuje se posvećivanje molitvi i redovito čitanje Biblije. Inicirana je i globalna akcija u kojoj se putem interneta distribuiraju besplatni primjerci te svete knjige za one koji je nemaju. Štoviše, u prodaji su se po izuzetno niskoj cijeni pojavile i majice s prigodnim natpisima poput “Ja znam da je Isus ponovno tu” ili “Kraj svijeta dolazi 21. listopada”. Najbolje što možemo učiniti u sljedećih pet mjeseci jest odjenuti jednu takvu majicu i u njoj čitati Bibliju.

Proročanstva o kraju svijeta inspiriraju različite pojedince već tisućama godina. Neka od njih su nastajala i u doba kada je živio sam Isus. Iz toga razloga Harold Camping nije nikakva posebna pojava. Izgleda da je ljudima blisko vjerovanje kako važne promjene u svijetu ne mogu nastati same po sebi, nego moraju biti uvjetovane globalnim katastrofama. Slično kao u kvantnoj mehanici, uzdizanje ljudske svijesti ne odvija se kao kontinuirani proces, nego na skokovit način, kao posljedica određenog kriznog stanja. Proročanstvo o kraju svijeta u listopadu samo je uvertira u niz novih proročanstva o famoznoj 2012. godini. Živimo u zanimljivim vremenima koja pružaju priliku za bolje razumijevanje kolektivnih iluzija.