Pokrajine

Život u Dvoru danas, nakon teške prošlosti

Hrvanje s problemima, radovanje uspjesima

Loša prometna povezanost, starenje stanovništva, nezaposlenost i medijska izoliranost zbog nemogućnosti primanja digitalnog TV signala otežavaju život stanovnicima Dvora

Zbog toga što ne možemo primati digitalni TV signal već smo nekoliko mjeseci izolirani od ostatka Hrvatske – priča Ljuban Milaković, vijećnik u dvorskoj općini, dok se vozimo od željezničke stanice u Volinji, udaljenoj dvadesetak kilometara od Dvora, koja je s nekoliko vlakova dnevno jedan od izlaza ove banijske varošice u svijet. Ističući da velik procenat stanovništva na području općine ne može pratiti TV program, Milaković, koji živi u Ljubni, jednom od preko 60 sela oko Dvora, kaže da je problem riješen tek djelomično, samo za hrvatska sela uz rijeku Unu.

– Osim tog uz Unu, jedan repetitor je postavljen iznad samog mjesta, ali s njim signal ne primaju ni svi u Dvoru. Postojala je ideja da se jedan repetitor postavi u Goričkoj, jer tamo ima i struje i na uzdignutom je mjestu, ali odgovor od Hrvatske televizije nismo dobili. Primamo samo uplatnice za program koji ne možemo vidjeti, a sada prijete i ovrhama, jer na HTV-u tvrde da imamo radiosignal – kaže Milaković i dodaje da je TV mnogima jedini medij koji prate.

Rade samo pilane

– Nezaposlenost je ipak mnogo veći problem – kaže Ljuban. Nakon zatvaranja pogona KIO Keramike i otpuštanja mnogih radnika, u općini sada rade samo dvije pilane.

– Drvni kombinat Šamarica nekada je zapošljavao preko 500 radnika – govori Milaković, koji je bio komercijalist u tom poduzeću od koga sada stoje samo ispražnjene zgrade.

– Šamarica nije bila jedina, tu je radilo više poduzeća, a na autobusnom kolodvoru i u mjestu svaki dan je bilo živo od pet ujutro pa do večeri – sjeća se Ljuban i dodaje da se danas na ulicama nekog može vidjeti samo dok je radno vrijeme ustanova i službi u Dvoru, a nakon tri poslijepodne nastaje tišina. Za Đurđevdan, koji je krsna slava tamošnje crkve i općinskog manjinskog vijeća, oko crkve i u kino-sali skupilo se ipak dosta ljudi.

Sam Ljuban ima sreće da je putem Zavoda za zapošljavanje s još nekolicinom zaposlen u programu javnih radova: zaposleni su na šest mjeseci i za 2.814 kuna održavaju zelene površine, spomenike i groblja.

Načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina ističe da su velik problem slaba prometna povezanost i loši putevi po kojima se do Siska autom vozi preko sat vremena, a do Zagreba dva, što je značajno u situaciji kada se zbog izmještanja nekih ustanova mora ići do Siska ili Hrvatske Kostajnice. Sada se putevi, bilo državni bilo županijski, samo krpaju, a Hrvatske ceste i županijsko poduzeće za puteve ne obavljaju rekonstrukcije pojedinih dionica.

– Ove godine u planu imamo ulaganje od 1,8 miliona kuna za obnovu infrastrukture, od kojih bi pola dala općina, a pola nadležno ministarstvo, pri čemu bi se težište stavilo na asfaltiranje i održavanja makadamskih puteva, kao i na projekte vezane uz puteve – kaže Arbutina.

Što se tiče autobusnih i željezničkih linija, on ističe smanjenje broja polazaka i odlazaka, jer se radi o reakciji poduzeća na opadanje broja putnika, što je sve posljedica recesije. Ipak, prijevoz učenika, njih 280 u školu u Dvoru i 30 srednjoškolaca u Hrvatsku Kostajnicu, odvija se bez problema.

Vremešno stanovništvo

Arbutina ukazuje i na problem starosne strukture stanovništva: po popisu iz 2001, oko 40 posto stanovništva općine čine stariji od 60 godina. I za njih i za mlađe generacije na raspolaganju je relativno mali broj liječnika, pa se umjesto doma zdravlja i mini-bolnice iz sretnijih vremena, sada u Dvoru nalaze samo ambulante i laboratorij za najjednostavnije pretrage.

– Manje je ambulanti i zato što je sve manje stručnog kadra koji bi želio raditi u Dvoru i drugim sredinama na povratničkim područjima – kaže načelnik i dodaje da se mladi koji odu na studije u Zagreb uglavnom ne vraćaju.

– Općina broji oko 3.500 stanovnika, od kojih je 890 nezaposleno, a male su ponude za posao, pogotovo nakon zatvaranja KIO Keramike. Ipak, u posljednjih desetak godina napravljen je velik korak nabolje, pogotovo otkada je SDSS partner Vladi, pa su počela stizati državna sredstva za projekte vezane uz obnovu infrastrukture – kaže Arbutina.

– Tokom tih godina obnovljena je elektro-mreža, pa su sva nastanjena naselja dobila struju. Bez struje su sada dva sela u kojima nema ljudi i selo u kome živi jedna baka čija je kuća daleko od postojeće elektro-mreže. Urađeno je 20 kilometara vodovoda i obnovljeno središte mjesta, između ostalog i pet zgrada sa 60 stanova u koje su useljeni bivši nosioci stanarskog prava i korisnici stambenog zbrinjavanja. Počela su se održavati i groblja. Prije desetak godina mnoga domaćinstva nisu imala fiksne telefone, dok ih sada imaju, a izvrsna je i pokrivenost signalom za korištenje mobitela. Među daljnjim projektima je uređenje javne rasvjete u smislu stavljanja štedljivih sijalica – opisuje Arbutina.

Iako izdvajanje komunalnog poduzeća od općinskih službi opterećuje budžet, jer se državi mora plaćati PDV, a od naredne godine bi se iz komunalnog poduzeća trebali odvojiti vodovod i kanalizacija, Dvor i uz postojeću privrednu situaciju ima dovoljne fiskalne kapacitete za održanje.

Šoping u Novom

A kakva je suradnja s Bosnom i Hercegovinom, koja je u susjedstvu Dvora?

– Do sada smo išli u kupovinu u Novi, ali otkako je tamo sve poskupjelo toliko da su niže cijene u velikim dućanima u Hrvatskoj, u Novi idemo po cigarete, pivo i lijekove – priča Ljuban Milaković, dok Arbutina ističe da u općini proučavaju kako da konkuriraju za projekte prekogranične suradnje iz predpristupnih fondova EU-a. S obzirom na velik postotak starijeg stanovništva, koji će se godinama povećavati, postoje projekti kako da im se pomogne.

– Imamo 225 korisnika dnevnih boravaka i pomoći u kući – kaže Branko Drageljević,  voditelj projekta koji obuhvaća 64 naselja u Dvoru, kao i Mali i Veliki Gradac na području grada Gline.

– Korisnike opslužuju devet gerontodomaćica, trojica pomoćnih radnika i jedna medicinska sestra, koji su plaćeni iz budžeta općine i nadležnog Ministarstva međugeneracijske solidarnosti – dodaje Drageljević.

Miloš Kepčija iz Crvenog križa kaže da su se oni bavili sličnim projektom i da su tada angažirane gerontodomaćice prešle na postojeći program.

– Osim toga, dobili smo i 20.000 kuna od županije i 6.000 kuna od općine za njegovateljice za totalno nepokretne osobe – kaže Kepčija.

Nenad Jovanović

Obnova pravoslavnog hrama u Bolmanu

Krst i jabuka na crkvi

U prisustvu sveštenstva arhijerejskog namesništva baranjskog, pred oko pedesetak vernika, 14. maja osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan predvodio je večernje bogosluženje u čast postavljanja i osvećenje svetog krsta i jabuke, izrađenih u bakru i pozlaćenih, na hram Sv. apostola Petra i Pavla u Bolmanu.

Sredstva za krst i jabuku donacijama su prikupili meštani malog sela koje danas broji tek oko 190 domaćinstava i čiji se verski život odvija upravo oko hrama koji je sagrađen daleke 1777. godine. Postavljanje krsta i jabuke na hram samo je deo kompletne rekonstrukcije započete još 2005, koja se provodi pod budnim okom Konzervatorskog odjela iz Osijeka, s obzirom na to da hram spada u kategoriju zaštićenih spomenika. Iz tog razloga, za njegovo je renoviranje Ministarstvo kulture RH u poslednje tri godine izdvojilo 200.000 kuna, a u obnovu se uključilo i Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije, koje je do sada uložilo oko 20.000 eura. Z. Popović

Na točkovima obilježili Međunarodni dan obitelji

Bicikliranje Baranjom

Ovogodišnji Međunarodni dan obitelji (15. maj) baranjski su osnovci i biciklisti obilježili velikom biciklijadom pod imenom “Baranja 2011”, koju su organizovali Udruženje “Baranja” iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira. Na biciklijadi su, među dvjestotinjak učesnika (od kojih je najviše bilo učenika baranjskih osnovnih škola), učestvovali i članovi Gimnastičkog društva Beli Manastir te članice Udruge žena “Orhideja” iz Branjine.

Na cilju, u OŠ Kneževi Vinogradi, uz grah s kobasicama i osvježenje, za sve učesnike organizovan je i zabavni program. Sredstva za održavanje ovogodišnje biciklijade, ali također i biciklijade u 2012. godini, osigurala je Evropska unija kroz projekt “Važno je imati podršku”. J. Nedić


Sportske igre Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine

Kamenje s ramena poletelo Borovom

U organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine, na Sportskim terenima “Ozren” u Borovu prvi put su održane “Sportske igre”, koje su u četiri discipline okupile 115 takmičara i tri puta više znatiželjnih posetilaca. Osim osam ekipa u malom fudbalu, na prvim sportskim igrama takmičilo se i devet ekipa u balotanju, 20 takmičara u bacanju kamena s ramena, a osmero kandidata prijavilo se i za navlačenje štapa.

Na turniru u malom fudbalu pobedila je ekipa “Zlatare Rim”, koja je u finalu sa 3:2 savladala “Legende”. Pored pehara i diplome, pobednička ekipa je za nagradu dobila pečeno prase na ražnju i gajbu piva.

Najveća atrakcija bila je takmičarska disciplina “kamena s ramena”, jer je to tradicionalna igra koju su stanovnici naselja Savulja u Borovu poneli iz zavičaja. U bacanju kamena teškog 12,5 kilograma okušalo se 20 takmičara, a nakon tri kruga pobedu je odneo Obrad Drobić. “Treba imati i snage, ali bitna je tehnika bacanja”, objašnjava ovaj 46-godišnjak, koji je teški kamen nepravilnog oblika uspeo da odbaci 6,20 metara. D. Bošnjak

Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

Masovno sudelovanje na “Danima”

Susretom folklornih društava i etno-izložbom u Borovu naselju ovog su vikenda zatvoreni 14. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Organizatori manifestacije, održane od 13. do 21. maja, su Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” i njen Koordinacioni odbor za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem sa sedištem u Vukovaru, na čijem je čelu Branko Kurucić.

Tokom manifestacije održano je 12 različitih programa. Uz gradove Beli Manastir, Osijek i Vukovar, domaćini su bili još Darda i Bobota.

– U prvom ciklusu smo imali kvalifikacione programe, tri smotre folklora, smotre literarnog i dramskog stvaralaštva i likovnu koloniju, a u drugom delu likovnu izložbu, svečani program na samom otvaranju manifestacije, dečju smotru folklora, dramsko veče, susret pesnika i evo, završavamo susretom folklornih društava i etno-izložbom – kaže Kurucić. Izrazio je i zadovoljstvo brojem od oko 1.500 učesnika ove manifestacije. D. B.

Projekt “Zvučna knjiga” – klasici književnosti na CD-u

Čuvar prošlosti, glasnik budućnosti

Predstavljanje projekta u Zagrebu popraćeno je video-prezentacijom zvučnih izdanja knjiga, u kojima prozu i stihove čitaju glumci Predrag Ejdus, Rada Đuričin, Voja Brajović, Petar Kralj, Miša Janketić i drugi

Ukoliko je knjiga zvučna, time nije manje knjiga. Ona ne gubi na značenju i važnosti, iako je predstavljena modernom tehnologijom. Savremenom čitaocu edicijom “Zvučna knjiga” otvaramo zaboravljenu imaginarnu sferu slušanja književnog djela, kojem omogućujemo da živi i u novom vremenu – istakao je Petar Arbutina na književnoj večeri posvećenoj “Zvučnoj knjizi” u izdanju “Službenog glasnika”, održanoj u Centralnoj biblioteci Srba u Zagrebu.

Na to da je javno poduzeće “Službeni glasnik” iz Beograda dvije godine zaredom proglašeno izdavačem godine na Sajmu knjiga u Beogradu i da godišnje izda 300 naslova, podsjetila je Gordana Milosavljević-Stojanović.

– Da bismo se približili mladim ljudima i sačuvali baštinu, pokrenuli smo “Zvučnu knjigu”, koja nije ništa nova. Pojavila se još pre pola veka. Ona je samo novi projekat “Službenog glasnika”, a smatramo da smo ga trebali i ranije pokrenuti. Svesni smo koliko se samo poslednjih godina manje čita. Novi trend skraćivanja i pretvaranja reči u simbole donele su moderne tehnologije. Upravo zbog toga, a i kako bi oni koji se pravdaju da nemaju vremena čitati mogli spoznati dela naše baštine i slušati ih u automobilima na CD-ima, odlučili smo krenuti u ovaj projekat. Knjige smo birali po našem motu “Čuvar prošlosti i glasnik budućnosti” – rekla je Gordana Milosavljević-Stojanović iz “Službenog glasnika”.

Projekt je pokrenut lani objavom djela “Čujte Srbi!” Arčibalda Rajsa, nakon čega su uslijedili “Izabrani tekstovi” Ive Andrića, “Izbor iz dečje poezije” Jovana Jovanovića Zmaja i drugi. U sklopu prvog kola “Zvučne knjige” bit će objavljeni i “Izabrani tekstovi” Isidore Sekulić i Miloša Crnjanskog, “Molitve na jezeru” vladike Nikolaja Velimirovića i “Vreme smrti” Dobrice Ćosića.

Program u Centralnoj biblioteci popraćen je video-prezentacijom zvučnih izdanja knjiga, u kojima prozu i stihove čitaju glumci Predrag Ejdus, Rada Đuričin, Voja Brajović, Petar Kralj, Miša Janketić i drugi.

Mirna Jasić

U Borovu obeleženi Dan opštine i Dan škole

Mesto poželjno za život

Od 1997. godine trebalo je dosta toga napraviti za dobrobit građana, naročito u pogledu komunalne infrastrukture, podsetio je Danko Nikolić, predsednik borovskog VSNM-a

Svečanom sednicom opštinskog veća i svečanom akademijom u školskoj sportskoj dvorani u Borovu je obeležen 22. maj, Dan opštine i Dan škole. Na taj je dan pre 14 godina konstituisano opštinsko veće, a Borovo je po četvrti put u svojoj istoriji, dugoj 780 godina, dobilo status opštine.

– Od 1997. godine trebalo je dosta toga napraviti za dobrobit građana, naročito u pogledu komunalne infrastrukture i tu smo najdalje otišli, tako da je danas Borovo mesto poželjno za život, što se vidi i po doseljavanju mnogih porodica u našu sredinu – rekao je Danko Nikolić, predsednik VSNM-a Opštine Borovo.

Pohvale lokalnoj samoupravi stižu i od opozicije.

– Moramo priznati da smo prilično zadovoljni s obzirom na okolnosti u kojima se država nalazi. Mi naše projekte ispunjavamo na zavidnom nivou i smatram da se jedino mogu izreći pohvale – kaže Zoran Kojić, većnik Partije podunavskih Srba.

Od najznačajnijih projekata u proteklih deset godina načelnik Opštine Rado Bosić izdvaja izgradnju kulturnog centra i parohijskog doma, obnovu škole, izgradnju pešačkih staza, kompletno uređenje mesnog groblja, izgradnju sportskih terena Ozren u naselju Savulja i nekoliko dečjih igrališta u mestu, te izradu glavnog projekta za kanalizaciju vrednog 40 miliona kuna, čija će izgradnja početi sledeće godine. Prema Bosićevim rečima, prioritet u narednom periodu biće asfaltiranje preostale dve od ukupno 42 ulice u mestu, izgradnja dečjeg igrališta u naselju Crepulje, održavanje infrastrukturnih objekata, provođenje socijalnog programa i podrška kulturnom i sportskom životu na području opštine.

Uz predstavnike županijskih vlasti, Zajedničkog veća opština i generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, proslavu su uveličali i gosti iz prijateljskih i pobratimskih opština, Medine u Mađarskoj, Žitišta u Srbiji te Petrova, Šamca i Teslića u Republici Srpskoj.

Povodom 780 godina postojanja Borova na svečanoj sednici dodeljeno je nekoliko javnih priznanja. Odlukom opštinskog veća, plakete su uručene 88-godišnjem Đorđu Mirosavljeviću za životno delo zbog angažmana u domenu rešavanja penzionerskih prava i u radu antifašističke organizacije, i Dujku Ivančeviću, vlasniku Kamenorezačkog obrta “Mermer” za uspešno delovanje na području zanatstva i malog preduzetništva. Priznanja su dodeljena 11-godišnjem Srđanu Pejiću, mladom teniseru, učeniku Osnovne škole Borovo, za izuzetne rezultate u ovom sportu, poljoprivredniku Željku Preradoviću za postignute uspehe u bavljenju ratarstvom, Lazaru Čaviću za dugogodišnji rad u Lovačkom društvu, zatim Domu za stare “Šupica” vlasnice Svetlane Šupice, Grafičkom obrtu “Fist” vlasnika Gorana Cohe i Udruženju “Plavi Dunav” na čijem je čelu Dušan Latas, za promociju Borova kao turističkog mesta. D. Bošnjak

Sveti Nikola u Čukovcu

Ni kiša nije pokvarila atmosferu

Sveti Nikola letnji, dan i krsna slava Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije i Grada Ludbrega, bio je prilika da se u selu Čukovcu okupi više stotina ljudi iz cijele zemlje. Prisutnima su se u punoj dvorani Vatrogasnog doma obratili domaćini, predsjednici županijskog VSNM-a Dragan Dašić i gradskog vijeća Milka Kučeković, podsjetivši da je srpska zajednica u Varaždinskoj županiji među najmalobrojnijima u zemlji, da uživa podršku lokalnih vlasti i da u svim aktivnostima učestvuju pripadnici obje nacionalne zajednice.

Folklornu smotru otvorili su članovi srednje dječje grupe ludbreškog KUD-a “Anka Ošpuh”, koji već godinama učestvuje na manifestaciji u Čukovcu, nakon čega su svoje nošnje i vještine pokazali i folkloraši “Prosvjete” iz Hrvatske Kostajnice i Zagreba, a onda i rusko-ukrajinski KUD “Kalinka” iz Međimurja.

Za nastupa Ogulinaca počeo je jak pljusak. Predsjednik KUD-a “Anka Ošpuh” Aleksandar Horvat sjetio se da u dvorani osposobi binu, na kojoj su onda svoja umijeća pokazali i članovi KUD-a “Češka beseda” iz Daruvarskog Brestovca.

Nakon podjele zahvalnica, svi su se učesnici uhvatili u kolo, a neki otišli do crkve Sv. Nikole iz 18. vijeka, smještene na brdu iznad sela, u kojoj je ujutro održala liturgija koju je pred 40-ak vjernika služio protojerej stavrofor Ilija Karajović. N. Jovanović

Saradnja Opštine Borovo s pobratimskim Žitištem

Borovljani u Skupštini Srbije

Poseta predstavnika Opštine Borovo upriličena je na inicijativu i u organizaciji Zorana Kasalovića, bivšeg predsednika Opštine Žitište, a danas poslanika u Skupštini Srbije

Predstavnici Opštine Borovo bili su gosti u Skupštini Republike Srbije gde ih je primila predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, koja je istakla da je Narodnoj skupštini prioritet što bolja atmosfera u regionu.

O položaju nacionalnih manjina i međuparlamentarnoj saradnji Hrvatske i Srbije predsednica srpskog parlamenta kaže: “Mi se trudimo da ne koristimo termin ‘manjine’, radije govorimo o zajednici Hrvata. Mislim da su napravljeni krupni koraci na najvišem nivou. Predsednici Ivo Josipović i Boris Tadić učinili su prvi korak, a onda smo kolega Luka Bebić i ja napravili dogovor o međusobnoj saradnji i bilaterali parlamenata. To su krupni koraci koji su izraz potrebe ljudi i Hrvatske i Srbije da žive bolje, da prošlost ostave istoričarima, a da se usmere na budućnost.”

Poseta je upriličena na inicijativu i u organizaciji Zorana Kasalovića, bivšeg predsednika pobratimske Opštine Žitište, a danas skupštinskog poslanika Socijalističke partije Srbije.

– Mi smo u razgovoru sa šefom našeg poslaničkog kluba i predsednikom Izvršnog odbora SPS-a Brankom Ružićem definisali određene probleme, pre svega iz domena obrazovanja, kulture i informisanja, i želja nam je da saradnju koja postoji na nivou Opština Žitište i Borovo pokušamo da prenesemo i na jedan institucionalni nivo – poručio je Kasalović.

Pored razgovora s predsednicom Skupštine Srbije i drugim zvaničnicima SPS-a, predstavnici Opštine Borovo prisustvovali su i delu plenarnog zasedanja, a posetili su i biblioteku Narodne skupštine Srbije. Na čelu delegacije bio je načelnik Rado Bosić, koji je izrazio svoje veliko zadovoljstvo posetom srpskom parlamentu i zahvalio svima koji su to omogućili. D. Bošnjak

Izlet u organizaciji VSNM-a Borova

Posetili Vukov Tršić

Veće srpske nacionalne manjine Opštine Borovo, na čelu s predsednikom Dankom Nikolićem, organizovalo je posetu Tršiću. Osim rodnog mesta Vuka Stefanovića Karadžića, 50-ak Borovaca posetilo je i obližnji manastir Tronošu u kojem je Vuk jedno vreme učio školu. U blizini manastira nalazi se i česma koju su po predanju sagradili Jug Bogdan i devet braće Jugovića pred polazak u kosovski boj. Pored suvenira, izletnici su kupili i pokoji kilogram domaćeg brašna iz vodenice koja se nalazi u sklopu etnografskog parka u Tršiću.

Iako su mnogi od njih i ranije posećivali ovaj kraj Srbije, iznova su se oduševili njegovom lepotom, a posebno pogledom koji su pruža sa planine Gučevo na reku Drinu i Banju Koviljaču. Gučevo je poznato po prvoj rovovskoj bici na svetu koja je vođena u Prvom svetskom ratu. U čast poginulim vojnicima, na vrhu planine podignuta je spomen-kosturnica u obliku piramide, visoka 15 metara.

Ni kvar na autobusu koji se dogodio na tih 779 metara nadmorske visine nije pokvario raspoloženje izletnika, koji su se zahvaljujući vozaču, ali i putniku-automehaničaru Jovi Krnjajiću, srećno vratili kući. D. B.

Stogodnjak (60)

27. 5. – 3. 6. 1911: na poziv “Društva hrvatskih srednjoškolskih profesora” u Zagreb je doputovala grupa od 47 profesora i učitelja iz Srbije. Na zagrebačkom Južnom kolodvoru priređen im je svečani doček, a na brojne riječi dobrodošlice uzvratio je potpredsjednik Udruženja srpskih profesora Svetolik Stevanović. Program njihova boravka u glavnom gradu Hrvatske bio je vrlo raznolik – od posjeta pedagoškim i akademskim institucijama, pa sve do obilaska zagrebačkih muzeja, galerija i drugih znamenitosti. U kazalištu su, uz ostalo, prisustvovali i premijeri Ogrizovićeve “Hasanaginice”. Na kraju posjeta zagrebački im je gradonačelnik Holjac priredio svečani ručak u ovdašnjoj “Protivinskoj restauraciji”, na kojem je bilo više od 200 visokih uzvanika.

* Odvjetnik Hinko Hinković po brzom je postupku osuđen na zagrebačkom Sudbenom stolu: izrečena mu je kazna u trajanju od šest mjeseci teške tamnice. Uz ostalo i zbog toga što je u odgovoru na presudu u tzv. veleizdajničkom procesu protiv pedeset i trojice Srba naveo da je “uistinu protiv nevinih ljudi, od kojih su neki i 20 mjeseci čamili u istražnoj uzi – elem, u toj parnici, koja je po izjavi banovoj bila zaoštrena pokvarenim elementima, igrao meni namišljeni sudac istražitelj kao prvi votant raspravnog senata jednu od glavnih uloga”, pa da je tako oklevetao sud i prekršio zakon. Neke novine su presudu ovako komentirale: “Po onom, kako je vođena rasprava, nije se niko ni nadao da će u ovoj osudi odjeknuti glas vječite pravde. Svako je slutio, da će u toj osudi progovoriti jedan sistem, koji sebe izdiže nad zakon i pravdu, jedna volja, koja hoće da vlada ne birajući sredstva…” Osudu su popratile protuvladine demonstracije na Zrinjevcu, u Gajevoj i Ilici, a sam Hinković je na sve kazao: “Htjelo se, da iskusim na sebi rečenicu, kako gudalom biju oni po prstima onoga koji istinu gudi…”

* U Zagreb je na poziv Matice hrvatske iz Beograda doputovao uvaženi srpski antologičar dr Bogdan Popović. Zamoljen je da za hrvatske čitaoce priredi antologiju srpskih pjesnika. Popović je kazao da će antologija na kraju imati 130 odabranih pjesama i 57 srpskih pjesnika.

Đorđe Ličina