Prava univerzalna, heroji lokalni

Biljana Kovačević Vučo za svog se života često bavila pravima “malih” ljudi, onih čiji glas nije bilo lako čuti, ali i onih koji su se oglašavali u ime svih nas, ukazujući na prekršaje koji su često bili put ka ugnjetavanju i diktaturi. Uzvraćeno joj je na najbolji mogući način, pa su neki od tih ljudi velikoga srca ušli u najuži krug kandidata za prvu Nagradu za zaštitu ljudskih prava koja nosi Biljanino ime.

Reč je o tri žene: Ljiljani Spasić, izvršnoj direktorki Građanske akcije iz Pančeva, o čijoj su akciji da se u Pančevu postavi spomen-ploča i da se imenuje prolaz po Trebinjcu Srđanu Aleksiću “Novosti” već pisale, Maji Jovanović, zaštitnici građana grada Vranja i Svenki Savić, profesorki na novosadskom Filozofskom fakultetu. Iako bi svaka od njih s punim pravom mogla da ponese Nagradu kući, žiri je morao da odabere jedno ime i odabrao je Ljiljanu Spasić.

Nakon dodele Nagrade u Skupštini Beograda, članica žirija Vesna Pešić rekla je da je žiri jednoglasno odlučio da dobitnica bude Ljiljana Spasić, koja se već 20 godina bori za to da Srbija postane bolje mesto za život. Vesna Pešić je podsetila da se prva dobitnica Nagrade “Biljana Kovačević Vučo” početkom devedesetih u okviru Pokreta za mir Pančeva borila protiv “ratne i zločinačke politike” tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a nije stala ni posle njegova pada.

– Hvala na časti koju ste mi ukazali. Dajem vam reč da nema stajanja. Radimo dalje na osvajanju slobode i prava – poručuje Ljiljana Spasić.