Rabljena sedmica

TJEDAN

 

Proteklih sedam dana bilo je u znaku vjenčanja i sprovoda, te jednog – ali jakog – pojačanja zboru blaženika Rimokatoličke crkve. Vjenčali se princ William i princeza Kate, Karol Woytila uzdignut na pijedestal blaženosti, u Pakistanu likvidiran i u moru na brzinu sahranjen Osama bin Laden (u čemu više možete pročitati u tekstu Tene Erceg na 6. i 7. stranici), a NATO u Tripoliju raketama iz zraka ubio Gadafijeva, manje eksponiranog, dvadeset devetogodišnjeg sina Saifa al-Araba i troje Saifovih nećaka mlađih od dvanaest godina. Vojna intervencija pod krinkom zaštite civila tako se pretvorila u plansko ubijanje djece, ali na to se gotovo nitko ne osvrće, jer je valjda normalno ubijati unuke omraženog diktatora. Tko zna, možda je Osama ubijen baš u ponedjeljak, a ne mjesec dana ranije ili dva mjeseca kasnije, u sklopu neke bolesne PR-strategije čiji je smisao da se još manje govori o ubojstvu troje maloljetnika u izvedbi NATO-avijacije?

JOSIPOVIĆ

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović našao se u Washingtonu usred frtutme s američkim ubojstvima po svijetu. Sastao se s potpredsjednikom Joeom Bidenom i državnom tajnicom Hillary Clinton, a razgovaralo se o uobičajenom setu tema, s dodatkom komentiranja uspješne likvidacije Al-Kaidina vođe. Biden je Josipoviću mogao ispripovijedati kako je izgledalo ubojstvo, jer ga je gledao u izravnom prijenosu. “Sjedinjene Države pozdravljaju napredak Hrvatske na putu prema članstvu u Europskoj uniji, koje smatraju strateškim napretkom za cijelu regiju jugoistočne Europe”, izjavio je hrvatski predsjednik. O ubojstvu troje djece u Tripoliju, očito, nisu razgovarali.

ŠVICARSKA

 

Nakon što su mu ubili najmlađeg sina i troje unuka, pukovnik Gadafi ostao je i bez jednog dijela ličnog bogatstva. Švicarsko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je saopćilo da je pronašlo i blokiralo 360 milijuna franaka koji se mogu povezati s libijskim diktatorom i osobama iz njegova bliskog okruženja. Zla sudbina, međutim, nije zadesila samo Gadafija, nego i dvojicu njegovih kolega koji su nedavno svrgnuti s predsjedničkih položaja u svojim zemljama. Švicarska je blokirala 410 milijuna franaka koji se povezuju s bivšim egipatskim liderom Hosnijem Mubarakom, te 60 milijuna koji se pripisuju donedavnom tuniskom čelniku Ben Aliju. Eto, ni Švicarska nije što je nekoć bila.

ŠEŠELJ

 

Premda u trenutku zaključivanja ovog teksta haški sudac Jean-Claude Antonetti nije bio završio čitanje odluke sudskog vijeća, sva je prilika da optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj ostaje u ševeningenskom zatvoru i da se nastavlja postupak protiv njega. Šešelj je, naime, zahtijevao da ga sud oslobodi već u ovoj fazi procesa, to jest nakon što su tužitelji završili iznošenje dokaza optužbe, jer tvrdi da ništa nisu uspjeli dokazati. Vijeće, međutim, smatra da je tužiteljstvo izvelo protiv Šešelja dovoljno dokaza za nastavak postupka koji se bavi odgovornošću spomenutog srbijanskog političara za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Vojvodini. Budući da mu je propao plan da izađe na slobodu, Šešelj bi sad trebao prionuti iznošenju svoje obrane.

 

ODLAZAK

U 88. godini umro je Franjo Starčević, veliki borac za mir iz malog Mrkoplja u Gorskom kotaru. Taj srednjoškolski profesor ranih je devedesetih godina pješice obilazio srpska sela u Gorskom kotaru, objašnjavao ljudima što se događa i širio povjerenje između Srba i Hrvata. Jedan je od najzaslužnijih što je tokom ratnih godina u njegovu zavičaju preživio hrvatsko-srpski suživot. Godine 1994. osnovao je Školu mira u kojoj je okupljao mlade s raznih strana i poticao ih da pokušaju razumjeti one koje bi, u skladu s dominantnim raspoloženjem, trebali mrziti. Učio ih je miru. Učio ih je istinskim vrijednostima, za razliku od mnogih vucibatina i sjecikesa koji su narod uvjeravali da je najviša od svih vrijednosti obožavanje vlastite nacije i vjere.