Rabljena sedmica

SILOVATELJ

 

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn (62) u zadnji je čas izvučen iz “Air Franceova” aviona koji je iz New Yorka trebao poletjeti prema Parizu: umjesto u svojoj zemlji, završio je u njujorškom zatvoru pod optužbom da je pokušao silovati trideset dvogodišnju sobaricu u hotelu “Sofitel” na Manhattanu.

Strauss-Kahn je na sudu izjavio da nije kriv za djelo koje mu se stavlja na teret, ali trenutačno mu ne vjeruje baš nitko. Ne vjeruje mu se zato što dotični iza sebe već ima nekoliko seksualnih afera koje ga, međutim, nisu opametile, pa bi ceh – osim izglednog tamnovanja – mogao platiti u vidi naprasnog okončanja političke karijere koja je bila u uzlaznoj putanji. Očekivalo se, naime, da će popularni Strauss-Kahn u iduća dva-tri mjeseca objaviti namjeru da na izborima 2012. bude socijalistički protukandidat aktualnom francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju. Nakon njujorške epizode, čini se da Sarkozy do daljnjega može odahnuti.

IZVJEŠTAJ

 

Vlada je najprije veleposlanicima zemalja Europske unije uručila izvještaj o ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23, a zatim je isti izvještaj učinila dostupnim nedostojnoj hrvatskoj javnosti. Pokazat će se, međutim, da javnim nije učinjen integralni izvještaj: građani su uskraćeni za dio koji govori o aktualnim istragama USKOK-a i Državnog odvjetništva, jer je, prema ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, zakonom zabranjeno objavljivati podatke o istražnim postupcima koji traju, ali ih, eto, nije zabranjeno isporučivati stranim državljanima i stranim državama. No, to je manji problem u vezi sa spomenutim Vladinim izvještajem. Veći je problem što dokument obiluje poluinformacijama i što vješto prešućuje tmurnu istinu, naročito kad je riječ o odnosu vlasti prema pripadnicima nacionalnih manjina.

HAAG

 

Haško tužilaštvo nije se žalilo na presudu suca Alphonsa Oriea u postupku protiv umirovljenih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka. Iznenađenje je samo odustajanje od žalbe u onom dijelu koji se tiče oslobađajuće presude Čermaku. Zato su žalbe najavili Gotovinini i Markačevi odvjetnici koji, pojačani inozemnim pravnim stručnjacima, namjeravaju udariti na sve točke optužbe, s posebnom koncentracijom na udruženi zločinački pothvat i neselektivno granatiranje ciljeva u Kninu na početku “Oluje”. Ishod žalbenog postupka mogao bi se znati u drugoj polovici sljedeće godine.

NACIONAL

 

Raskolila se redakcija tjednika “Nacional”. Dio novinara, urednika, grafičara i administrativnog osoblja napustio je dosadašnja radna mjesta i prebacio se u novoosnovanu tvrtku poduzetnika i HSS-ovca Andrije Kevića u čijem okrilju planiraju izdavati novi politički tjednik. Kević je, inače, bio bliski prijatelj i poslovni partner ubijenog “Nacionalova” gazde Ive Pukanića.

Odlazeći novinari u svom su saopćenju optužili vlasnike, ili zastupnike pravog vlasnika, da nemaju pojma o novinskom poslu i Hrvatskoj. “Ne pokazuju nikakvu želju da u vođenju tvrtke surađuju s manjinskim vlasnicima te na konstruktivan način rješavaju međusobne odnose. Prvog dana kada su ušli u tvrtku, Harald Freiherr von Seefried auf Buttenheim ultimativno je zatražio da nju napusti Anka Pukanić, sestra ubijenog osnivača i glavnog urednika ‘Nacionala’ Ive Pukanića. U takvim uvjetima mnogi više ne žele raditi u NCL Media Grupi, pa su je kolektivno napustili”, saopćili su bivši “Nacionalovi” radnici. Glavni urednik “Nacionala” Mislav Šimatović izjavio je, pak, da izlaženje tjednika nije ugroženo posljednjim odlascima.

TELEVIZIJA

 

Turbulentno je i na zagrebačkom Prisavlju. Hloverka Novak-Srzić ostala je bez funkcije direktorice HTV-ova programa, dok je Renato Kunić prestao biti glavni urednik HTV-ova Informativnog programa. Ukinute su i njihove dosadašnje funkcije. Ono što je bilo u opisu poslova Novak-Srzić sad će raditi privremena glavna urednica HTV-a Gordana Mrđen, dosadašnja Hloverkina zamjenica. Privremeni urednik Informativnog programa postao je Dražen Miočić. Njihova će privremenost trajati iduća tri-četiri mjeseca, odnosno do izbora nove uprave Hrvatske radiotelevizije. Ove kadrovske poteze, inače, ponajprije treba shvatiti kao segment predizborne kampanje HRT-ova privremenog glavnog ravnatelja Josipa Popovca koji je najavio kandidaturu za trajnije zauzimanje položaja na kojem je sad privremeno.