Zmije u njedrima

Na pitanje novinara podgoričke televizije “Vijesti” da li je svojevremeno Radovanu Karadžiću nudio da se skloni u Crnoj Gori, mitropolit Amfilohije Radović bez dvoumljenja je odgovorio ono što je većini poznato.

– Jesam. U ono vrijeme, 1995. I nemam nikakvog razloga da to krijem. Radovana znam, godinama smo prijatelji, njegovu poeziju čitam, znam njegovu majku, njegovu braću. Možete li Vi tako lako da se odreknete svojih prijatelja? Ja sam rekao: Radovane ako treba malo negdje da se skloniš, dođi u Crnu Goru. Tu su se hajduci sklanjali od pamtivijeka.

Poznat po istupima

Na pitanje vidi li nešto sporno u tome što je nudio utočište čovjeku koga je Međunarodni sud potraživao zbog ratnih zločina, mitropolit je odgovorio:

– Uopšte ne vidim!

Amfilohije je na to mirno dodao kako još u svojim njedrima i dalje čuva Karadžića, ali i Ratka Mladića, kao i, kako je rekao, svako drugo ljudsko biće.

Nevjerovatna lakoća s kojom je poglavar srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori priznao da je utočište nudio Karadžiću, koga je u julu 1995. Tribunal u Hagu optužio za ratne zločine uključujući i genocid u Srebrenici, nije začudila u principu nikog, jer je mitropolit odavno na ovim prostorima poznat po svojim političkim istupima, kontroverznim izjavama i anatemama.

Nikad nije krio svoj odnos prema ratnim zbivanjima na prostoru bivše Jugoslavije, pa je često sasvim javno veličao ulogu ratnih vođa bosanskih Srba i u brojnim prilikama negirao Haški sud, nazivajući ga antisrpskim. Tako je Biljanu Plavšić proglašavao za “kosovku djevojku”, a rat u Bosni bitkom za “slobodu zlatnu i obraz časni čitavog pravoslavlja, za pravdu i dušu čitavoga svijeta, za svetinju bogolikog ljudskog dostojanstva”.

Čuvena fotografija s početka devedesetih iz cetinjskog manastira, sa čijih su se prozora pomaljali pripadnici paravojne formacije “Tigrovi”, jasan je dokaz neskrivenih simpatija koje je mitropolit Amfilohije gajio prema komandantu Željku Ražnatoviću Arkanu.

Jagnje i zvijer

Pominjan je i njegov obilazak hercegovačkog ratišta, gdje je uz gusle podizao borbeni duh ratnicima, dok je ohrabrivanje i huškanje vojnika na razaranje Dubrovnika bilo slavna epizoda u njegovoj biografiji. Zato ne čudi što je Radovan Karadžić odlikovao Amfilohija Ordenom Njegoša prvog reda, kao ni to što je mitropolit posjetio uhapšenog Karadžića u julu 2008. godine, prije izručenja u Hag. Amfilohije je održao govor na sahrani Karadžićeve majke, u kojem je pokojnicu uporedio sa “majkom Jugovića, majkom Jevrosimom i majkom sedam braće Makaveja”.

Svoju vezu sa ratnim vođom bosanskih Srba mitropolit je ozvaničio i bogoslovskim i filozofskim opravdanjem rata u čuvenom zborniku “Jagnje Božije i Zvijer iz bezdana”, koji je 1996. godine objavila Mitropolija crnogorsko-primorska, uz Amfilohijev blagoslov. Među autorima ovog zbornika “filosofije rata” našli su se sam Amfilohije i Radovan Karadžić.