David protiv Golijata

Zagreb je upravo bandažiran plakatima za doček pape Benedikta XVI iduće subote, a na jedan takav u Jukićevoj ulici – i ne samo jedan – netko je od protivnika trošenja javnog novca na velebnu promociju konkretnog vjerskog poglavara, prošlog tjedna zalijepio protestni letak. No, jedan se namjernik ubrzo latio uklanjanja dodatka, dok mu nije prišla izvjesna Sanja, inače aktivistkinja jedne nevladine organizacije, i upitala ga zašto ne dopušta izražavanje suprotnog stava. Dežurni higijeničar se nije dao smesti, pa je Sanja odlučila uzvratiti kidanjem papske reklame, a potom su se razišli. I, da skratimo, ubrzo su na vrata naznačene udruge zakucali policajci; Sanja – spomen njezina prezimena ovdje ćemo zaobići – kaže da su do nje došli po opisu koji su dobili, a zbog raznih oblika aktivizma ionako je poznaju odranije. Upozorili su je da će protiv nje podnijeti prijavu, mada nisu znali navesti nijedan konkretan razlog za to, izuzev sumnje kako je upravo ona lijepila intervencijske parole na originalno istaknutu te uredno plaćenu i oporezovanu fotografiju Jozefa Racingera u nadnaravnoj veličini.

Radić do Svetog Oca

Problem je, međutim, što svi mi plaćamo taj marketing, a ne slažemo se baš svi s društvenim značajkama koje stoje iza predmeta oglašavanja. Tretman djevojke koja bi mogla odgovarati i platiti skupu kaznu zbog toga što ne želi platiti Racingerovo produciranje po Zagrebu, dobar je moment za propitivanje stanja ustavne odvojenosti države i crkve, tj. crkava, iliti o sekularnosti Hrvatske. Sanja pritom ipak nije usamljena, budući da razni drugi pojedinci i udruge sustavno pružaju otpor razbacivanju u korist Rimokatoličke crkve, što je prema nekolicini medija samo ovom prilikom doseglo iznos od 42 milijuna kuna.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković javno je priznao tek “do 14 milijuna”. On je rekao da korist za Hrvatsku povodom papina dolaska nadmašuje cijenu priredbe, iako nije objasnio račun. Bilo to 14 ili 42 milijuna, u nj ionako ne vjeruju članovi udruge “David”, koja za petak, 3. lipnja u 18 sati, saziva prosvjed na zagrebačkom Preradovićevu trgu zbog “zloupotrebe državnog proračuna” radi “papa-šoua”, kako je to objasnio predsjednik udruge Boris Stanojević. Davidovci smatraju da Sveta Stolica, ugrubo prepričano, ne može predstavljati opći moralni autoritet kad baš ona sama predstavlja oličenje nemoralnosti kroz povijest, prije svega u otimačini narodnih vrijednosti svim sredstvima, u što spada i trošak aktualnog programa u Zagrebu. Uistinu, taj kontroverzni – znate već ono – poduzetnik Racinger, dakle, kao čelnik jedne države dobit će skupo osiguranje koje mu regularno sljeduje na teret domaćina. No, kao poglavar jedne vjerske zajednice trebao bi sam – odnosno sama ta zajednica – podnijeti troškove ekskluzivno religijske ceremonije na Hipodromu.

Kadli, jedna poražavajuća vijest prestiže drugu: o istom cehu pred Svetog će Oca, s drugih 15 biranih uglednika iz našeg javnog života, stupiti i blaženi Jure Radić, udruženozločinački poduhvatnik s Briona i direktor te suvlasnik jednog od najzloglasnijih parazita državnog budžeta – poduzeća IGH. Pa treba i to da podnesemo vjernički smjerno, makar i ne umišljali da ima boga, ukoliko božji opunomoćenik s ove strane zrcala procijeni da može otpustiti grijehe čak i takvom jednom tipusu, a ne treba sumnjati da to svim srcem želi.

Ali, u Hrvatskoj je Crkvi i njezinim javnim serviserima ionako sve plaćeno iz javnog budžeta; koštala nas je 315 milijuna kuna samo u prošloj godini. Tako dolazimo barem do odgovora tko je naspram očitog Davida onaj zastrašujući Golijat – sama država i u njoj još jedna, s obzirom na povlastice zadane notornim ugovorima Hrvatske i Vatikana. Tome se paru suprotstavljaju i Aktivni ateisti, inicijativa koja se iskazala sekularitističkom kampanjom “Nisam vjernik” uoči nedavnog popisa stanovništva. Oni sa svoje veb-stranice poručuju “Papa NIJE dobrodošao!” nadovezujući se na aspekt generalno problematičnog financijskog poslovanja Crkve. Aktivni ateisti povrh toga nabrajaju i ostale mnogobrojne grijehe Vatikana i samog Racingera prije negoli se preobrazio u Svetog Oca. Poznato je, naime, da je s funkcije nekadašnjeg prefekta Kongregacije za nauk vjere, on lično sudjelovao u zataškavanju svećeničkog zlostavljanja djece.

Nalaz Državne revizije

Razloga za nezadovoljstvo svih koji ne slijede naznačenu političku dogmu, ima napretek. Hrvatska je država uoči papina dolaska počastila Vatikan i njegovu ovdašnju ispostavu svečanom objavom Vladine apsolutne financijske podrške zacrtanom projektu otvaranja specijalnih katoličkih škola. A to bi se moglo smatrati i definitivnih rješenjem dugogodišnjega spornog pitanja vjeronauka u školama; ne samo da se potonji neće ukinuti, nego ćemo uz vjeroučitelje plaćati i zasebne škole “za one koji žele znati malo više”. Da se bolje razumijemo: mi ovdje smatramo da takvu poziciju ne bi trebala imati niti jedna crkva, ni u jednoj državi. I zato sasvim pristrano izvještavamo o onima koji djeluju u tome smjeru, ne bi li se u petak na Cvjetnom placu okupilo što više svijeta.

Ne samo zbog subotnjeg gostovanja Jozefa Racingera, dakako, nego zbog sveukupnog djelovanja Crkve na štetu javnih financija. O tome govori netom objavljeni, konačno ohrabrujući nalaz Državne revizije, u kojemu stoji upozorenje da je Crkva zakonski dužna uredno voditi evidenciju o trošenju novca i vlastitim prihodima te istu staviti na uvid nadležnoj državnoj službi, mada to u pravilu ne čini niti joj pada na pamet da učini. Kamo sreće da bar zbog te opaske papa u posljednji čas demonstrativno odustane od posjete Hrvatskoj.