Kult ličnosti

MILENA ZUPANČIČ, slovenska kazališna i filmska glumica, dobitnica dviju Zlatnih arena i pet Sterijinih nagrada, supruga znamenitog redatelja Dušana Jovanovića te agilna društvena aktivistica i bivša ambasadorica UNICEF-a, u Hrvatskoj nakon dugo vremena priprema dvije velike kazališne uloge. Na Riječkim ljetnim noćima Zupančič će glumiti u najnovijoj predstavi Ivice Buljana “Baba Jaga je snijela jaje” po romanu Dubravke Ugrešić, a u zagrebačkom HNK-u igrat će najesen u Tolstojevu “Ratu i miru”, u režiji Tomaža Pandura, Natašu Rostovu. “Volim angažirano kazalište koje donosi nove teme i otvara pitanja. Svjesna sam da kazalište ne može mijenjati svijet, ali mora ukazivati na probleme društva i usmjeravati publiku na promišljanje”, kaže Milena Zupančič.

LUKA ŠULIĆ i STJEPAN HAUSER, mladi violončelisti iz Hrvatske koji su već stekli svjetsku slavu svojom neuobičajenom svirkom na ovom zahtjevnom instrumentu, ovih su dana snimili CD “2Cellos Luka Sulic&Stjepan Hauser”. Ovaj će CD sigurno zadovoljiti sve njihove fanove, jer je na njemu i čuvena obrada pjesme “Smooth Criminal”, tu je i njihova obrada slavne muzičke teme iz Tarantinova “Paklenog šunda”. Sve ono što ova dvojica vrhunskih čelista mogu i znaju, najbolje se čuje u baladama uvrštenima na album: Stingovoj “Fragile”, pjesmi “Hurt” Trenta Reznora i, naravno, u “Welcome to the Jungle”. Violončelo Šulića i Hausera čudo je klasične muzike i akumulator rockerske energije, kažu međunarodni stručni kritičari.

IVANA SAJKO i SAŠA ILIĆ, dramska spisateljica iz Zagreba i književnik i novinar iz Beograda, bili su sudionici trećega ljetnog  festivala “Krokodil” (kratica od Književno regionalno okupljanje koje otklanja letargiju i dosadu), koji je ovih dana održan u amfiteatru beogradskog Muzeja istorije Jugoslavije. Među gostima su bili poznati njemački pisac Clemens Meyer i naš Mirko Kovač, a među većom grupom sudionika Svetislav Basara, Predrag Lucić, Ivan Čolović, Faruk Šehić, Balša Brković i drugi.  “Ideja ovog regionalnog festivala čitanja je da na dinamičan način beogradskoj publici predstavi najzanimljivije književne stvaraoce s područja bivše Jugoslavije”, kažu organizatori “Krokodila”. Autori su, kao i prethodnih godina, čitali odlomke iz svojih djela, razgovarali s publikom i voditeljima Ivanom Bevcom i Krunom Lokotarom, a u muzičkim pauzama nastupili su Kralj Čačka, Keckec i Fluffers te Goribor.

BRANKO FRANCESCHI autor je izložbe “Područje zastoja”, koja je ovih dana otvorena u Rijeci na brodu Galeb, nekadašnjoj plovećoj rezidenciji Josipa Broza Tita, koja je u zlatno doba Pokreta nesvrstanih bila poznata i kao Brod mira. Izložba predstavlja aktivističku umjetnost 20. stoljeća, a uključuje dvjesto umjetničkih djela šezdesetak autora, među kojima su Željko Hegedušić, Marko Ristić, Radovan Ivšić, Ivan Kožarić, Tomaž Šalamun, Rudolf Sikora, Mladen Stilinović i drugi, pretežno s područja bivše Jugoslavije, ali i Poljske, Mađarske, Čehoslovačke, Francuske, Italije, Amerike i Japana. Riječ je o umjetnosti koja se borila protiv diktata u politici i u kulturi, a njezin spoj s brodom povijesnog značenja daje eksplozivan naboj projektu koji mnogi smatraju kulturnim događajem godine.

ROB RIEMEN, nizozemski teoretičar kulture, napisao je knjigu pod naslovom “Vječiti povratak fašizma”, koja je u hrvatskom prijevodu objavljena u Zagrebu. Preko analize sve veće popularnosti nizozemske ekstremne desnice, Riemen upozorava na opasnost od novoga evropskog nacizma. On u knjizi oslikava kulturnu povijest evropskih društava te dolazi do zaključka da su Geert Wilders i njegova ultranacionalistička Stranka za slobodu u Nizozemskoj zapravo logična posljedica nihilizma masovnog društva, za što svi snosimo odgovornost. “Ovaj aktualni fašizam opet su omogućile političke stranke koje su se odrekle vlastitih vizija, intelektualci koji njeguju lagodni nihilizam i pohlepa za novcem koju generira poslovni svijet te masovni mediji koji radije odražavaju ono što narod želi, nego da mu služe kao kritičko zrcalo”, kaže Riemen.

EMIR KUSTURICA dobio je Zlatnu kameru za doprinos svjetskoj kinematografiji u slovačkom gradu Trenčin, gdje je upravo počeo 19. međunarodni filmski festival Art Film Fest, na kojem će se prikazati 194 filma. Kusturica će na njemu predstaviti svoj stari film “Dom za vješanje”, koji slovački mediji proglašavaju vizionarskim zbog teme – trgovine ljudima “u vrijeme kada se o njoj u Evropi nije govorilo, niti se protiv tog zla borilo kao danas”. Dobitnici Zlatne kamere ove su godine i slovački kostimograf Milan Čorba te francuski scenarist i glumac Jean Claude Carrier. Program festivala podijeljen je na 17 sekcija, a kritika upozorava na neobično zanimljive filmove u sekcijama “Obećanja s Istoka” (posvećena azijskim kinematografijama), “Opasna djeca” i “Noćna smotra”.

PHILIP ROTH, američki književnik, dobitnik je međunarodne književne nagrade Man Booker zbog “piščeva doprinosa literaturi na svjetskoj pozornici”, saopćili su organizatori, prenosi BBC. Roth je u 26. godini života napisao svoju prvu knjigu “Zbogom, Kolumbo”, svjetsku pažnju privukao je provokativnim romanom «Portnoyeva žalba», koji je magazin Time uvrstio na listu najboljih romana prošlog  stoljeća, a za roman «Američka pastorala» iz 1997. dobio je Pulitzerovu nagradu. Njegova knjiga iz 2000. “Human Stain” je ekranizirana, a u filmu glume sir Anthony Hopkins i dobitnica Oskara Nicole Kidman. “Više od 50 godina knjige Philipa Rotha su stimulirale, provocirale i zapanjivale enorman broj publike, koji se još širi. Njegova mašta nije samo američka fikcija, ona je nanovo rođena fantazija koja je preoblikovala naše ideje o židovskom identitetu”, kazao je dr. Rick Gekoski, predsjednik žirija Man Bookera.