Nadahnuta glazbena putovanja

U povodu Dana Grada Zagreba i  Dana srpske kulture, u četvrtak, 26. svibnja, u zagrebačkom Muzeju Mimara održan je nesvakidašnji koncert  pod nazivom “Klarinet u bojama folklora”. Kao solist na klarinetu predstavio se Bruno Philipp, koji je uz pijanista Ivana Batoša u prvom dijelu interpretirao skladbe E. Bozze, S. Nichifora, B. Miloševića i L. Cahuzaca, skladatelja koji su u svom opusu koristili folklorne teme, melodije, motive i ritmove. Posebno treba izdvojiti Bokija Miloševića, iznimnog glazbenika i virtuoznoga klarinetista, koji je koncert uveličao i svojim osobnim dolaskom. Kroz folklorno glazbeno putovanje, duo  Philipp/Batoš sugestivno je prezentirao Bokijevu “Pastirsku dvadesetpetorku”, uz koju se zrcalila obostrana radost publike i glazbenika. U nizu melodijskih igara, umjetnici su vješto nadišli notni okvir skladbe te razvijenim osjećajem za duh folklornog izraza pružili  prepoznatljivu boju i iznimnu stilsku oblikovanost.

Nadahnuta interpretacija

U prvom dijelu programa istaknula se Philippova interpretacija prodornog djela rumunjskog skladatelja Serbana Nichifora, “Carnyx” za solo klarinet. Poliritamske strukture i ekstremnih dinamičkih zadanosti, kroz široku  lepezu registara instrumenta, ova skladba  zahtijeva maksimalnu fizičku i psihičku pripremljenost izvođača, što je ovaj umjetnik postigao u najvećoj mogućoj mjeri.

Philipp je dokazao da se kvalitetno i ozbiljno može izvoditi  Mozart, Poulenc, Stravinski, ali i “Čunovo”, “Makedonsko oro” ili “Komitska trinaestorka”. Dakako, za to treba biti sposoban, zreo i čvrst, te nadahnut u interpretaciji. Transformirati se u nekoj izvedbi u korist originalnosti i izvornosti djela predstavlja izuzetnu darovitost, a Philipp je profesionalno i predano zagrizao u materiju koja zaslužuje više poštovanja nego što ga dobiva. Ton svoga klarineta umjetnik je sjajno prilagodio svakom djelu, pa smo ga čuli među pastirima, u planinama ili svadbenim događajima.

Folklorne teme

Drugi dio večeri bio je u znaku izvornog pristupa  folkloru (makedonskom, rumunjskom i autorskim skladbama Bokija Miloševića) kroz živahnu, nadahnutu i upečatljivu izvedbu instrumentalnog ansambla “Fractali”, u kojem su, uz Bruna Philippa, Miroslav Josipović i Ivan Kuruc na harmonici, Ivan Kovačić na basu, te Kamenko Ćulap za udaraljkama. Uigrani sastav na hrvatskoj je glazbenoj sceni od 2010. i jedan je od rijetkih koji na koncertnim podijima promovira izvornu folklornu glazbu. Njihova zanesena izvedba folklornih tema ponovno je naglasila originalnost Bokijeva stvaralaštva koje zaslužuje svu zahvalnost za obogaćivanje glazbene baštine i kulture.

Teško je riječima izraziti oduševljenost iskrene i spontane publike u Mimari, koja je znala prepoznati vrijednosti iznimnoga glazbenog projekta, koji zaslužuje naći svoje mjesto i na svjetskim pozornicama.