Nikad toliko atraktivnih imena

I ovog jula, kako je već uobičajeno u poslednjih desetak godina, Novi Sad će obući svoje mladalačko odelo i pretvoriti se u grad muzike. Od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj će se tvrđavi održati dvanaesti festival EXIT, verovatno najzanimljiviji do sada. Teško bi se i u duljim festivalima moglo sabrati toliko atraktivnih imena kao ove godine, a najbolje je što izvođači neće biti skoncentrisani na samo jednom stejdžu i u samo jednom danu.

Kao po običaju, glavna je pozornica rezervisana za najveće zvezde. Kanadski bend Arcad Fire dolazi na EXIT u veoma zgodnom trenutku, jer su za avgust najavili reizdanje svog trećeg albuma “The Suburbs” (za koji su dobili Grammy za album godine), i to s dve nove pesme koje su, nekim čudom, već procurile u javnost. Bend je trenutno na velikoj turneji po Evropi, koja će uključiti i zagrebački IN Music Festival.

Pulp je bend koji su mnogi smatrali prošlošću britanske pop-scene, jer ne funkcioniše od 2002, do kada ga je Jarvis Cocker predvodio pune 24 godine. Najzanimljivije je da će posle devet godina nastupiti u svojoj najboljoj, mnogi kažu i originalnoj postavi, iako su u njoj bili  Cockerovi školski drugari.

Prvi dan će biti i za nešto starije revolucionare, jer će na glavnoj bini svirati Bad Religion, kalifornijski punk-buntovnici, a na manjoj, nazvanoj Fusion, skakutaće House of Pain, irsko-američki hoperi koji su se ponovno okupili za dvadesetogodišnjicu prvog albuma “Jump Around”. Na istoj će bini nastupiti Beirut, bend koji predvodi multitalentovani muzičar Zach Condon, koji je prvi album snimio potpuno sam sa svega 19 godina. Slušajući Beirut, shvatate da je ceo svet globalno selo.

Na velikoj bini nastupiće i Maya Arulpragasam: poreklom je sa Šri Lanke, otac joj se borio u Tamilskim tigrovima, što je uticalo na njen umetnički put, pa će na EXIT-u nastupiti kao M.I.A. Njeni oštri politički tekstovi svrstali su je po časopisu “Esquire” na 75. mesto najuticajnijih ljudi 21. veka.

Za britanske The Editorse kažu da su miljenici festivala. U Novom Sadu će nastupiti na glavnoj bini, u petak, kada i Damir Urban & 4, ali na Fusion stejdžu.

Dance arena će ugostiti Underworld, dvojac koji je već nastupao na EXIT-u, i Carla Craiga, koji slavi 20 godina svoje etikete.

Glavne zvezde subotnje večeri su Jamiroquai i Santigold, koji će nastupiti na glavnom stejdžu. Fusion će u subotu upotpuniti makedonski Mizar, mladi britanski Hadouken koji je već nastupio na EXIT-u pre dve godine, ali na manje značajnoj bini. Groznicu subotnje večeri dovršiće na Dance areni Groove Armada i Gramophondzie.

Poslednji dan rezervisan je za legende – Nick Cave svira bez The Bad Seedsa, ali sa mnogo žustrijim bendom Grinderman, s kojim zvuči kao u početnim danima karijere. Bristolska trip-hop scena već je imala svoje predstavnike na EXIT-u (Massive Atack i Tricky). Ovoga puta predstavljaće ih Portishead, kako kažu, da zaokruži sveto trojstvo trip-hopa. Serijal godišnjica zatvoriće Laibach, na turneji povodom 30 godina postojanja, i to na Fusion stejdžu, gde će nastupiti i večni Partibrejkersi.

Ovogodišnji će festival obeležiti i okrugla cifra od dva miliona posetitelja: predlažemo da se srećnik nagradi doživotnom kartom za EXIT.

Za sve ostale informacije tu je sajt sa mnogo više putokaza: www.exitfest.org.